Behöver tips på nytt tält inför Kungsleden

De här tälten där yttertältet inte går ner i backen,njae.skönt i heta klimat,men i lapplandsfjällen är det skönt att stänga alla vindar,regnstänk och (åtminstone en hel del) insekter ute.
Använt Neo-air liggunderlag flitigt och är inte särskilt bekymrad om dess tålighet inuti tältet.Varmt och mjukt och på Hillebergtältens golv glider det inte omkring;(däremot i mitt riktiga lättviktstält The One;som jag inte tar ut i fjällen mer än nån enstaka "säker" natt.)
 
Helsport har 5 års garanti på sina produkter. Hade du tagit kontakt med dem direkt så hade du med all sannolikhet fått nya tältstänger. Vid behov så reparerar de även tälten. Dvs samma service som Helsport erbjuder!
http://www.helsport.no/no/SERVICE/totalgaranti/

De har dessutom nu bytt till en ny levernatör av stänger nämligen DAC.
http://www.fjellforum.no/topic/24678-kudo-til-helsport/page__hl__helsport

Fast jag var ju inte intresserad av att få samma stång en gång till ;)...Men visst är det bra att de har bytt nu.

//J
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Jag slår ett slag för det här tältet som är försummbart tyngre än HB Akto men ger mer utrymme och takhöjd för att kunna bo i vid ruskväder. Lite mera vikt men ännu större är det här som jag också har och är ruskigt nöjd med.
 
Jag kan inte ge dig något bättre förslag på tält än de som du redan fått i den här tråden. Jag såg att du hade funderingar på en Tarp, något jag inte rekomenderar i fjällterräng. Dels för att det är svårt att sätta upp den och när det gäller sommartid så kan du inte stänga mygg och knott ute ...och det är mycket mygg i fjällen!
 
Smux mindes alldeles rätt, det är jag som har en Ringstind Superlight. Tältet har hittills bl a varit med om två rätt tuffa höstsäsonger i företrädesvis högalpin terräng.

Jag har bytt ut en del pinnar för att få lite spridning på egenskaperna samt sytt på ett fäste mitt på entréflärpen, för att kunna ha "halvöppen" dörr även när det regnar. I övrigt har tältet varit problemfritt, lätthanterligt, mycket funktionellt och över förväntan stryktåligt - inget man tror vid åsynen av de nästan genomskinliga tygerna. Det är trots den låga vikten rymligare än Akto, för mig som är 170 cm lång är det rena lyxen. Min dotter har tältat flera dagar ihop med sin kille och de är fortfarande vänner ;).
Jag uppskattar mycket de ljusa tygerna, och ännu mer ventilationslösningen. "Skorstenen" i absidens högpunkt ger ett tydligt drag, vilket gör att t o m jag, med min eld- och CO2-nojja, vågat ha köket igång där.

Vad jag däremot inte kan säga något om är stängerna, eftersom jag hittills inte varit med om några extrema vindstyrkor. Inte heller om golvtygets ev. känslighet, eftersom jag oftast har ett ark bubbelplast under (värmer skönt, väger inget, håller en tur och slängs sen ;)).

Helsport anger alla delvikter på sin hemsida, jag vägde tältet när jag fick det och det stämde väldigt bra.

Jag tror inte på några under, det finns säkert i längden något "pris" för den låga vikten, och var och en får göra egna prioriteringar. Detta har varit en rimlig lösning för mig, som vill bära så lätt som möjligt, och då får jag kanske ta att tältet inte håller lika länge som de riktiga stridsvagnsvarianterna.
 
Citat:
"De här tälten där yttertältet inte går ner i backen,njae.skönt i heta klimat,men i lapplandsfjällen är det skönt att stänga alla vindar,regnstänk och (åtminstone en hel del) insekter ute.
Använt Neo-air liggunderlag flitigt och är inte särskilt bekymrad om dess tålighet inuti tältet.Varmt och mjukt och på Hillebergtältens golv glider det inte omkring;(däremot i mitt riktiga lättviktstält The One;som jag inte tar ut i fjällen mer än nån enstaka "säker" natt.)"

Har ett Anjan själv som jag använt i såväl blåst som regn (på fjället!
) så min uppfattning bygger på det jag upplevt själv med aktuellt tält. Varken vind lr regn utgjorde något problem, tältet upplevdes snarare som väl genomtänkt och välbyggt för ändamålet 3 säsonger. Utifrån trådstartarens önskemål att använda tältet i fjällmiljö , ej vinter, samt varmare breddgrader, ser jag det som ett ypperligt alternativ. Innertältet är definitivt myggsäkert!;-)

// Lelle
 
Akto verkar som sagt vara ett väldigt bra tält och det lutar åt att jag köper ett sådant. Den enda jag ställer mig tveksam till är vikten. Jag har redan ett tvåmannatält som skulle fungera utmärkt men jag vill inte kånka på 2.5 kilo när det finns lättare alternativ.

Vad anser ni om Big Agnes, MSR eller Mont-Bell? Det jag undrar är om det inte finns ett tält som är lättare men som ändå klarar av ett par dagar i fjällen i augusti? Helsport Ringstind verkar vara ett sådant alternativ men prismässigt så är det i dyraste laget. Jag har inte lyckats hitta det billigare än 5500kr.
 
En stor skillnad mellan amerikanska märken och "Skandinavisk design" som ex Hilleberg, Helsport mfl representerar är att innertältet reses först separat från yttertältet på de amerikanska tälten. Det reprersenteras även i hur amerikanerna namnger de olika tältdelarna, dvs innertältet (tent) och yttertält (rainfly).
När det regnar eller är allmänt ruskväder (vilket inte är ovanligt här) är det ganska skönt att kunna resa/ta ner inner- och yttertält samtidigt och alltid försöka hålla innertältet torrt.

Jag har genom åren använt båda typerna av tältdesign, men föredrar klart den skandinaviska designen där inner och yttertält hänger samman och reses samtidigt. För ett vandringstält i svenska/norska fjällen skulle jag inte välja något annat.
 
Jag har genom åren använt båda typerna av tältdesign, men föredrar klart den skandinaviska designen där inner och yttertält hänger samman och reses samtidigt. För ett vandringstält i svenska/norska fjällen skulle jag inte välja något annat.

Jag håller helt med dig här och jag skulle fördra att båda reses samtidigt. Jag tänker mig dock att det borde finnas sådana varianter även utanför de skandinaviska markerna.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips