Banta det kök man har?

Att av ett serveringsfat i aluminium klippa till en lock för kastrullen kortar koktiden och spar bränsle.
Oavsett Trangia eller toppmonterat.

go tur
 
Varför inte ställa brännaren på marken, och sätt tre tältpinnar i marken runt denna, de är jättebra att ställa grytan på. Vill du dessutom få bättre effekt så tar du lite aluminiumfolie som vindskydd. Då räcker det med en gryta, lite alu-folie, tre tältpinnar, brännaren och en alu-pajform som lock...
 

Den såg ju inte så dum ut, ska spåna lite med gubben, det är han som lagar maten.

Varför inte ställa brännaren på marken, och sätt tre tältpinnar i marken runt denna, de är jättebra att ställa grytan på. Vill du dessutom få bättre effekt så tar du lite aluminiumfolie som vindskydd. Då räcker det med en gryta, lite alu-folie, tre tältpinnar, brännaren och en alu-pajform som lock...

Det var inte alls dumt faktiskt! Tack för tipset!
 
Varför inte ställa brännaren på marken, och sätt tre tältpinnar i marken runt denna, de är jättebra att ställa grytan på. Vill du dessutom få bättre effekt så tar du lite aluminiumfolie som vindskydd. Då räcker det med en gryta, lite alu-folie, tre tältpinnar, brännaren och en alu-pajform som lock...

Inte alltid man kan köra ner tältpinnar i marken, men tre väl valda stenar funkar också
 
Lättast är enbart en kastrull med lock och göra upp eld. Högt ovan trädgränsen kan man bära med sig ved. Men kastrullen blir sotig.

Thure
 
Enklaste sättet att banta vikten på det köket är att sälja det på tradera, köpa ett nytt Trangia UL som är lättare i grundutförandet och sen väljer man ut vad man vill ha med ut beroende på vad man ska göra. Vill man bara ha med en kastrull, brännare och tältpinnar eller liknande så köp bara en ny aluminiumkastrull utan teflon eller HA-behandling för 70-80 kr. Kastrullen funkar med det gamla köket så vikten på det kan också bantas men det är inte direkt värt pengarna att köpa en eller två nya kastruller bara för vikten skull när egenvikten på köket är så pass hög.
Jag har själv flera äldre Trangiakök men skulle jag bära mig mig ett kök under en längre tur så skulle jag utan tvekan skaffa mig ett lättare.
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
Man kan hungervandra också och lätta kroppen successivt.

Maten kan vara ett glädjeämne och det finns plats för stor variation i upplägg.

Thure
 
Tre stenar valda på plats, på vindskyddad plats vid behov. Brännaren under och förslagsvis kaffepannan ovanpå. Åtminstone har jag kaffepannan om jag bara behöver en kastrull. Den har bra handtag och lock. Själv har jag en 3 dl Tspritflaska. Lätt och smått.

Fast för mig är maten ett glädjeämne så om jag går på en riktig tälttur bär jag gladeligen hela köket och med både min gasbrännare och en spritbrännare. Stoppar gasbrännaren i vindskyddet och den andra enligt ovan så har jag två plattor, En effektiv och en skaplig.
Eldar ibland med ved om det finns för att spara bränsle. Bär dock inte omkring på ved.

Bosse
 
Som flera skrivit:
Om det är så att maten ska vara ett glädjeämne som man tillagar för att sedan avnjuta
(och inte bara en livsuppehållande energikälla som värms upp och sedan snabbt skyfflas
ned enklast möjligt) så vill jag nog också rekommendera ett komplett Trangiakök av ett
modernt ULHA-snitt. (Vill du ha det skottsäkert och hållbart nog för att lämna vidare till
nästa generation så väljer du istället DuoSSAL-versionen - den finns att köpa igen nu
sedan någon vecka!
) Komplettera sedan ditt nya lätta Trangia med gasbrännaren GB74
(för sommarhalvåret) eller ännu hellre ett Optimus Polaris (se här hur) för åretruntdrift.
Då kan ni enkelt laga maten på campinggasol under alla förhållanden ... eller fotogen
eller bensin - om den andan faller på. Jag garanterar, det är otroligt rogivande med ett
fotogeneldat kök vintertid...
/Odd
 
Senast ändrad:
Jag lägger en röst på Odd Hedbergs förslag.

Att ta några tältpinnar och sticka ner i backen för att sedan använda spriten till att eldas i nån slags jordgemenskap och täcka den mystiska anordningen med ett tillklippt avläggningsfat från Bosse bildoktorns 70 årsfest är inte min grej.

Fantastiskt att läsa alla märkliga förslag.

Va fn är det för fel på det som finns och är beprövat. Om Bondmoran är grön i spenaten så gör det inte värre.

Sagt med glimten i örona.
😉
 
Jag lägger en röst på Odd Hedbergs förslag.

Att ta några tältpinnar och sticka ner i backen för att sedan använda spriten till att eldas i nån slags jordgemenskap och täcka den mystiska anordningen med ett tillklippt avläggningsfat från Bosse bildoktorns 70 årsfest är inte min grej.

Fantastiskt att läsa alla märkliga förslag.

Va fn är det för fel på det som finns och är beprövat. Om Bondmoran är grön i spenaten så gör det inte värre.

Sagt med glimten i örona.
😉
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips