Banta det kök man har?

Hej på er.
Vi har varit ute på våra första vandringar och känner att det här är underbart och vi vill ut mer. Men vi vill försöka bära så lätt som möjligt och köket är en sak som är tung...

Vi har ett gammalt triangakök som väger över kilot men nu har jag bantat ner det i två varianter.

Den ena är med prylarna på bild 1 och den väger då 546 gram

Den andra är med prylarna på bild 2 och den väger då 484 gram

Vi har bara använt köket "komplett" men vilken variant tror ni funkar bäst av de två jag visat här ovanför?

Alternativet är ju så klart att bara ta kastrullen, brännaren och handtaget men man kan väl inte ställa kastrullen direkt på brännaren? Så jag måste väl ha den större skålen och ha runt?

Annars hade jag ju kunnat göra ett vindskydd av folie men det hjälper ju inte om jag inte har något att ställa kastrullen på.

Tips?

Annars får jag helt enkelt köpa mig ett nytt kök men om man kan använda det man har så är det ju bra känner jag.
 

Bilagor

  • IMG_3779.jpg
    IMG_3779.jpg
    32.4 KB · Visningar: 1,415
  • IMG_3781.jpg
    IMG_3781.jpg
    37.6 KB · Visningar: 1,511
Har svårt att se att något av alternativen skulle funka. Det du kan banta bort är nog en kastrull och stekpannan.

Men ni är väl två som bär? Jag skulle ta hela köket. Ni behöver väl inte ha värsta superslimmade utrustningen första turen redan. Använd det som ni redan har och som är funktionellt. Köp lättare vartefter om ni tycker ni behöver. Så skulle jag göra. Men det är jag det. ;)
 
Senast ändrad:

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.

Månadens fråga: Vandring i Sarek – varifrån utgår du helst?

Har du vandrat i Sveriges största högfjällsområde? Då vill vi veta: vilken plats tycker du är bäst att utgå från?
Ingen av varianterna fungerar. Minimum är övre och undre vindskydd, en gryta, tamoj (grepp) och brännare m lock.
 
Om man inte ska steka kan man byta ut stekpannan mot en foliepajform som lock. Men annars är Trangia tyvärr rätt svårt att banta, som flera har påpekat så behöver man bägge delarna till vindskyddet för att det ska funka.

Men med ett annat vindskydd så kan man ha ett annat ställ till brännare och gryta. Trangia triangel är en variant.
 
Bild 2 med det undre vindskyddet fungerar då jag antar att du kommer sätta brännaren på marken, jag har använt trangia på det sättet men om du verkligen vill ha ner vikten bör du hitta en alternativ lösning.
Själv köpte jag en plåtkruka på IKEA för 10kr som jag tog bort botten på samt preparerade den med hål och hållare för brännaren jag hamnade då på en vikt på 251g inklusive; Brännaren, egna vindskyddet, tamoj, gryta och lock. med Trangia triangel hade ovan vägt 386g
Om du experimenterar lite så kan du också minska bränsle förbrukningen lite på det sättet
Det finns fler alternativ, sök runt här på utsidan så lär du nog hitta
 
Har svårt att se att något av alternativen skulle funka. Det du kan banta bort är nog en kastrull och stekpannan.

Men ni är väl två som bär? Jag skulle ta hela köket. Ni behöver väl inte ha värsta superslimmade utrustningen första turen redan. Använd det som ni redan har och som är funktionellt. Köp lättare vartefter om ni tycker ni behöver. Så skulle jag göra. Men det är jag det. ;)

Jo, jag har köpt så mycket redan (som vi inte hade alls innan som tex tält, liggunderlag, sovsäckar osv) så vi kommer använda detta köket tills vi vet mer vad vi vill ha.

Tänkte bara om man kunde banta ner det lite ;-) Men jag gör så att jag lämnar ena kastrullen och locket hemma så blir det lite lättare i alla fall :)
 
Bild 2 med det undre vindskyddet fungerar då jag antar att du kommer sätta brännaren på marken, jag har använt trangia på det sättet men om du verkligen vill ha ner vikten bör du hitta en alternativ lösning.
Själv köpte jag en plåtkruka på IKEA för 10kr som jag tog bort botten på samt preparerade den med hål och hållare för brännaren jag hamnade då på en vikt på 251g inklusive; Brännaren, egna vindskyddet, tamoj, gryta och lock. med Trangia triangel hade ovan vägt 386g
Om du experimenterar lite så kan du också minska bränsle förbrukningen lite på det sättet
Det finns fler alternativ, sök runt här på utsidan så lär du nog hitta

Vågar man ställa brännaren på marken?

I så fall kunde man ju ha "burken med hål i" som vinskydd och ställa kastrullen ovanpå den.

Ska kika lite på ditt förslag också annars gör jag så att jag lämnar ena grytan samt locket hemma för att banta ner det lite.
 
Vågar man ställa brännaren på marken?

I så fall kunde man ju ha "burken med hål i" som vinskydd och ställa kastrullen ovanpå den.

Man får välja "mark" men ofta hittar man en jämn fin sten att ställa den på så länge stenen inte gör att brännaren går upp för mycket så har det varit lugnt, jag gör iofs inga långkok utan värmer enbart upp vatten.
Har för mig att jag läst att någon lyckats försvaga sitt vindskydd på detta sättet men jag har själv inte sett någon sådan tendens men vem vet jag kanske har haft tur.
Du kan ju testa på hemmaplan hur trygg du känner dig, utrustningen har du ju. som med de flesta friluftsprylar så är det viktigast att du känner dig trygg med lösningen.
 
Att köpa en liten gasbrännare (spindel eller topmonterad) och använda trangias kastruller är nog det bästa om ni verkligen ska få ner vikten och inte kommer laga mat utan mest köra på frystorkat. Inte testat själv men förstått att biltema har en bra och billig.

Vill man laga mat är trangia men med gasbrännare svårslaget och det jag bär runt på även om det är lite tyngre. Jag bär hela kittet men borde egentligen kasta bort stekpannan, steker gör jag ändå i en teflonkastrull för att få bättre värme/gram gas.

/Gustav
 
Om man ska laga mat bör man ha ett kök för det. Där passar Trangia utmärkt som du läst i tidigare trådar. Med gas blir det ett kök som funkar i blåst och regn. Med de två kastrullerna och stekpannan blir det bara att köra igång och laga mat. Steka o koka. Avlövar du konceptet så minskar givetvis kökets olika möjligheter, väl beprövade. Visst går det att försämra köket men till vilken glädje och nytta.

Ska ni tre inte laga mat utan mestadels värma vatten och hälla i en påse frystorkat som är ett snabbt och effektivt sätt att få i sig något så finns andra lösningar. Finns väl en hel del att läsa både här och där.

Lycka till.
 
Så tycker jag också. Ska ni bara värma vatten till pulvermat, köp en billig toppmonterad brännare, typ Biltemas. Vill ni laga mat ta med köket som det är, eventuellt skaffa en gasbrännare till det. Vikten är viktig, men man vill ha det bra också. Ni vet inte än en om ni tillhör kategorin som skiter i vad ni äter eller kategorin som tycker en god måltid är grädden på moset.

Har förstått nu att ni är 3 pers. Dela vikten ni sparar på att banta köket på 3 och tänk efter om det är värt det.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips