Att välja tältspik till olika underlag: efterlysning av ett test (eller andra bra råd)

Jag skulle behöva komplettera/variera mitt garnityr av markpinnar till mitt lilla tält, som kan hamna på rätt så olikartade, mer eller mindre knepiga underlag. Blev därför intresserad av att (vad det verkade) seriöst och omfattande test av olika markpinnars utdragskraft, som omnämndes i en FB-grupp.

Men testet utfördes (vill jag minnas) av Backpackinglight, och ligger bakom betalväggen där. Jag försökte därför ställa lite frågor i den FB-tråden till dem som (tydligen) hade läst det, men fick inga vettiga svar.

Är det någon som antingen har tillgång till testet och kan berätta om dess slutsatser, alternativt har annan bra info om hur jag ska optimera mitt pinn-kit? Det kan handla om allt mellan hårt packat grovt grus och klabbig lera, så jag behöver några olika sorter.

SebastianGoulet, du deltog ju i FB-diskussionen och har kanske bäst koll på detta. Vore toppen om du kunde dela med dig; det är säkert fler än jag som skulle ha nytta av den kunskapen.
 
Inte vad du söker, men här är en liten test:

Själv har jag kommit fram till att Hillebergs Y-peg är bäst i de flesta underlag och jag använder dem för stormlinor och gavlar där vindlasterna är störst. De tål en hel del våld både att trampa ner med kängor och även banka ner med en sten vid behov och fäster rejält i de flesta underlag utan lösare sand eller torv mm. Kanske inte de lättaste pinnarna, men funktionen är i detta fallet viktigast.

Som komplement där det är omöjligt at få ner en vanlig tältpinne brukar jag lägga med 1-2 Vargo Titanum Nail Peg.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.

Månadens fråga: Vandring i Sarek – varifrån utgår du helst?

Har du vandrat i Sveriges största högfjällsområde? Då vill vi veta: vilken plats tycker du är bäst att utgå från?
Tack bägge!
Jag skulle kanske ha skrivit att testet försökte hitta pinnar med högst utdragskraft i relation till deras vikt.

Y-formen verkar logisk, den är både böjstark och har stor omslutningsarea som främjar vidhäftningen i många sorters mark. Frågan är då om det finns lättare Y-pinnar som skulle göra (nästan) samma jobb som Hillebergs. Jag viktoptimerar gärna mina val. Fast inte till varje pris :)
 
Hilleberg har ju Y-peg UL som är lite kortare (15cm) och lättare (9,6g) än deras vanliga Y-peg (18cm, 14g). Jag har dock inte testat UL versionen.
 
Jag tänker att de absolut lättaste, jämfört med dragstyrkan, skulle ha rätt stor yta. För att göra det riktigt viktoptimalt kanske man kunde välja plast?

Nu gissar jag att det även är ett kriterie att man ska kunna banka ner den i hårt underlag och då funkar inte plasten lika bra förstås.. men det känns som att det skulle krävas två separata test då det ställer väldigt olika krav på markspiken.
 
Jag har Snugpack tältspik i någon aluminiumlegering. Profilen är som ett plustecken.
De har fungerat kanon i alla underlag både till tält och tarp.
 
Plast finns inte med på min karta, inte ens i fantasin, då den orimligt kan klara den hårda behandling som tältspik tvingas utstå i den terräng jag ofta tältar. Coghlan's ABS Plastic Tent Pegs finns med i den test jag länkade till ovan och klarade sig klart sämst, dessutom är de lika långa och väger de lika mycket som ex Hilleberg Y-peg UL, så inte givet plast är lättast.
 
Jag tänker att de absolut lättaste, jämfört med dragstyrkan, skulle ha rätt stor yta. För att göra det riktigt viktoptimalt kanske man kunde välja plast?
Nej, ingen plast, jfr smux inlägg ovan.
(...) det känns som att det skulle krävas två separata test då det ställer väldigt olika krav på markspiken.
Ja precis. Inte bara två utan några olika, vanligt förekommande underlag, för samma form på pinnarna kommer inte att fungera "bäst" i alla. Det är därför jag var ute efter testet, för rimligen hade de testat på det viset och då finns det ju inte bara en "vinnare" som är bäst på allt, vilket det lät som i FB-tråden. Och därför jag brukar vilja ha lite olika pinnar med mig.
 
@smux @joanna Det där om plast var bara ett (onödigt omständligt) sätt att påtala att den pinne som har bäst motstånd per gram inte behöver vara den bästa markspiken ändå eftersom den måste tåla en helt annan slags belastning när man bankar ner den än när linan är fäst i den.

(Jag är inte främmande inför att pröva plastspik i mjuk skogsmark men jag tror inte att @jonna brukar tälta på sådan mark.

Stämningsbild på Helsports största y-peg till ett pyramidtält i mjuk skogsmark:)
5EEDC926-737D-44CA-B9F0-57E778F66668.jpeg
 
Mjuk skogsmark där du kanske har ett övre lager delvis multnande växtdelar innan man väl kommer ner i fast jord är väl kanske en av de svårare marktyperna för olika markspik (nästan som att stora snö/sand pinnar skulle vara bäst), men samtidigt är man oftast mer skyddad för kraftig vind i den terrängen varför det kanske inte är avgörande hur mycket belastning varje pinne klarar av.
 
Mjuk skogsmark där du kanske har ett övre lager delvis multnande växtdelar innan man väl kommer ner i fast jord är väl kanske en av de svårare marktyperna för olika markspik (nästan som att stora snö/sand pinnar skulle vara bäst), men samtidigt är man oftast mer skyddad för kraftig vind i den terrängen varför det kanske inte är avgörande hur mycket belastning varje pinne klarar av.
Kan tänka mig, men behöver inte välja pinnar efter det. Kimkim har rätt i att jag i princip aldrig tältar nedanför trädgränsen :)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips