att rolla eller inte rolla, det är frågan

Hur vanligt är det att kunna rolla? Något som alla på den här sidan behärskar eller? Jag har ju tränat lite självräddningsteknik i sommar. Bara vända kajaken rätt och klättra upp och det funkar ju bra. Man vill ju slippa ge sig ut på en längre simtur om man plurrar vid fel tillfälle. Men det skulle vara kul att lära sig den där berömda rollen också. Är det någon mening att försöka lära sig rollen själv eller måste man gå en kurs och lära av någon som redan kan? Hur har ni gjort som har lärt er att rolla?

//Rikard
 
Hej!

Jag går kurs nu. Ska till badhuset i morgon kväll och plaska runt. Jag kan rekommendera dig att gå kurs eftersom man på ett bra sätt lär känna kajaken och var gränserna går. Vattnet är varmt och allt sker under kontrollerade former så det finns utrymme för misstag utan att konsekvenserna blir så dramatiska (blöta kläder, nedkylning osv...). För mig var det viktigt bara att få hänga sittandes under kajaken för att se att det inte är så läskigt som man kan föreställa sig.

Vad gäller eskimåsvängen så har jag fått uppfattningen att den är att betrakta som kul, nyttig men ej nödvändig (tänkte skriva kuriosa men vågade inte riktigt :) Jag tror att man ska vara VÄLDIGT rutinerad för att lyckas med eskimåsvängen vid ett oförbrett dopp.

Fast jag vet inte riktigt, jag är nybörjare och har en säsongs erfarenhet. Nån med lite mer erfarenhet? Någon som använt 'svängen' i ett skarpt läge?

//Anders
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Lära sig själv...

Jag har lärt mig själv, även om jag frågat andra och tittat en del. Nyckeln för mig var att öva med flottör på det sätt som Karin Mentzing beskriver i boken Långfärdskajak. Efter att ha övat på "sista 90 graderna" så att det kändes lätt så övergick jag till att rolla (180 grader) med flottör. Efterhand så släppte jag sedan ut mer och mer luft innan jag till slut försökte utan. Den stora svårigheten utan flottör var att föra paddeln rätt under första halvan av upprollningen. Det är lätt hänt att paddelbladet skär ner och då går det käpprätt åt h-e. ;) Här kan en instruktör/kompis vara till stor hjälp för att få in rätt teknik.
Kolla gärna med någon klubb där du bor. De flesta klubbar brukar ordna räddningsträning i bassäng under vintern.

När jag tränat mer - totalt sett inklusive den tidigare träningen så blev det nog ett par timmar - och fokuserat mycket på paddelföringen så försökte jag igen och då gick det!
Jag gjorde ytterligare ett lyckat försök innan jag slutade för dagen. Sedan har jag tränat ett par gånger till för att bli säkrare och jag känner mig ganska säker på att fixa en roll i ett skarpt läge på ena sidan. På den andra sidan är jag inte lika säker även om jag lyckats även där. När jag försökte rolla åt andra hållet så fick jag i princip börja om på nytt för att "lära in" rätt rörelsemönster. Det är väldigt lätt hänt att man gör alla nybörjarfel en gång till... ;-/

Det finns en bra beskrivning av Karin Mentzing någonstans på webben men jag kommer inte ihåg var den är... :-/

Personligen så har jag lärt mig väldigt mycket teknik på att lära mig rolla och när man väl blir någorlunda säker på rollen så kan man ju träna mer riskabla saker mer effektivt eftersom man kommer upp snabbt och smidigt.

Lycka till!
 
Jag lärde mig rolla allena, läste lite olika instruktioner på nätet för att inte missa de mest uppenbara knepen. Sen på med flytväst,flottör och mask(cyklop). Efter en timme eller två satt den första utan flottör, dock med en teknik som mest baserades på styrka kändes det som. Idag,efter några hundra rollar, sitter rollen fint när jag övar stöttningar och välter i brytningarna vid ordentligt pålandsvind, men jag tror ändå jag väntar lite innan jag ställer upp i grönländska mästerskapen..
Det rollen gett är inte "nu kan jag sticka ut i 25 m/s - jag kan ju rolla", däremot kan jag nu öva stöttningar utan att behöva simma iland och har garanterat fått bättre känsla och självsäkerhet i kajaken.
Jag har inte vält i skarpt läge främst för att jag anser att om jag välter för att jag befinner mig i ett system av brytande vågor och vind som övergår min förmåga har jag gjort bort mig kraftigt, ty när jag kommer upp efter roll eller re-entry möts jag av samma förhållanden som tippade runt mig. Jag tror inte man orkar göra eskimåsväng efter annan tills förhållandena bättras. Det här låter ju bra =) men även om jag paddlar med det i bakhuvudet har jag vid ett fåtal tillfällen hamnat i situationer där jag paddlat på vad som upplevts som gränsen av min förmåga, och då har jag antagligen paddlat bättre tack vare den träningen och tack vare att jag känt mig säker på roll och re-entry. Blaabla..
[Ändrat av dexecupen 2002-11-25 kl 19:02]
 
Gick Friluftsfrämjandets Eskimå-kurs

Jag gick Friluftsfrämjandets Eskimåkurs i Uppsala i våras. Kan varmt rekomendera den. Friluftsfrämjandet i din hemort håller troligtvis motsvarande kurs. Innan jag gick kursen hade jag paddlat vid fyra tillfällen, men aldrig hamnat i vattnet. Vi övade Eskil (som rollen kallas) ute på öppet vatten (Ekolln). Hela tiden fanns en instruktör per två elever och vi byggde systematiskt upp tekniken och känslan med diverse olika övningar. Först fick vi testa att hänga upp o ned och ta oss upp med hjälp av kompisens kajakför. Därefter fick vi öva samma sak med flotör och till slut skulle vi göra hela rörelsen bara med paddeln. Vid kursslutet hade endast 1 av 8 klarat att göra en Eskil på egen hand. Det allra viktigaste är att vara avslappnad i hela kroppen (annars sjunker du som en gråsten) och göra rörelsen med höften. Lycka till!
 
andersmossing; sa:
Hej!

Fast jag vet inte riktigt, jag är nybörjare och har en säsongs erfarenhet. Nån med lite mer erfarenhet? Någon som använt 'svängen' i ett skarpt läge?

//Anders

forspaddlare använder ju 'svängen' jämt!
det gäller bara att repetera rörelsen så mycket att det sitter i ryggmärgen.

det är nog enklaste att lära sig rolla med instruktör fast jag känner några som har lärt sig själva. i simhallen kan man dessutom tryggt prova och leka hur länge som helst (utan att frysa ihjäl) för att skaffa sig bra rutin. sedan ska man också börja träna rolla i svårare situationer för att få det funka i ett riktigt skarpt läge!

hälsn. mikko

PS. saken har diskuterats förut: http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=15257
 
Jeg har lært mig selv at rulle, jeg kan anbefale den metode, idet den giver dig tid til at lære det i det tempo der passer dig bedst.
Jeg har brugt en padelfloat, men hvis du har lyst, så vil jeg gerne lave en træningsmodel til dig, hvis du altså kan læse dansk? Du kan jo skrive til mig på min mail petern@post8.tele.dk
Venlig hilsen Peter
 
Bra hjälpmedel

Allt är väl redan sagt om rullandet, men här är ett tips på en bra, billig flottör som är utmärkt för att lära sig att rolla med. Den ger kanske något mindre flytkraft än en uppblåsbar, men å andra sidan är den mycket enkel att sätta på och ta av allt eftersom du blir bättre och vill öva utan flottör. Jag lärde mig rolla med hjälp av den här, på egen hand.

http://www.utsidan.se/medlem/album/visa.htm?ID=5275

Flottören består av tre bitar liggunderlag ihoptejpade med silvertejp. Friktionen gör att den sitter lagon bra kvar på paddeln. När du lärt dig roll kan du ha kvar flottören antingen fix och färdig på däck eller under knäna i sittbrunnen när du paddlar. Fördelen jämfört med en uppblåsbar är att du inte behöver just blåsa upp den om du skulle behöva den i ett skrapt läge.

Kalle
 
Tack för tipsen!

Jag ska se om jag hittar någon kurs där jag bor, annars blir det utomhusövning i sommar med en sån där liggunderlagsflottör. Då fick jag ett användningsområde för den där liggunderlagsbiten som blev över efter kajakinredningen också!

//Rikard
 
Ett tips till

Hej, jag vill bara passa på att tipsa om en relativt ny videofilm som på ett mycket bra sätt visar hur man kan lära sig att rolla. Filmen heter "The Kayak Roll" och är gjord av Kent Ford som närmast får betraktas som veteran inom instruktionsfilm för kajakpaddling.

Filmen är i och för sig lagom töntigt amerikansk men mycket välstrukturerad och detaljerad. De beskriver eskimåsvängen på ett fantastiskt bra sätt som inte har gjorts förut på film.

Filmen visar inte bara hur man själv kan lära sig eskimåsvängen utan även hur man på bästa sätt lär ut.

Filmen finns bla hos Kajaktiv

Det bästa är givetvis om du kan få instruktioner av någon, men även om så är fallet så är det en bra idé att se filmen (tillsammans med instruktören) för det finns garanterat mycket att lära även för din instruktör.

/Erik

p.s. de som påstår att eskimåsväng inte fungerar eller kan användas i skarpa lägen har helt fel
 
Re: Ett tips till

[p.s. de som påstår att eskimåsväng inte fungerar eller kan användas i skarpa lägen har helt fel ]

hmm, ganska bra om man tänker på vartifrån rollen kommer så torde det ju vara ganska självklart att
det är ett sätt att slippa drunkning/nerfrysning
och alltför tidig död. Fast där detta finns som
enda räddningsåtgjärd är denna förfinad och tränad
i många många år. alltså vill man paddla mer extremt,
träna hårt rulla mycket väldigt mycket.

Keep it rolling.

//Jonas
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips