Anpassa köket till vandringen

Ännu ett sätt att dra ner på vikt är ju att som jag gör, är att ta med de kök o kastruller stekpannor som är anpassade efter vad jag ska laga för mat.
Hemma tar man ju en liten stekpanna, liten kastrull om man ska laga liten mängd mat.
eller hur ?
Många släpar nog runt på uppsättningar i onödan misstänker jag.
Men det här förslaget har väl Martin tänkt på för flera år sedan...
 
Precis. På en stugvandring så duger ofta ett litet metatablettkök för att koka upp en kopp om man vill ha något varmt att dricka mellan stugorna. Kan man vänta till man kommer fram till stugan så behövs egentligen inget kök överhuvudtaget. Termos har jag rationaliserat bort också.

På stormköket vid tältvandring så tar jag bort ena kastrullen även om jag gissar på att viktminskningen blir minimal.
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Trangia 27 UL väger enligt deras hemsida 720 g komplett. Jag vill minnas att kastrullerna på 1 liter ligger strax över 150 g.
 
Biltemas gaskök

Biltema har en budgetvariant som jag tror låg runt 600 gram men jag kan ha kommit ihåg fel.

Jag håller verkligen med om att vikten går att få ner med att banta köket, körde tidigare med Trangias kök med 2 kastruller och dessutom en kaffepanna. Senast i fjällen blev det ett Biltema gaskök och bara en Trangiakastrull med hemmagjort vindskydd. Funkade finfint, snabbare kokning och en liten gasflaska räckte gott och väl en vecka. Sparade många hekto på bytet!
 
Lätt kök

Att anpassa köket till vandringen kan dras ett steg längre. På min senaste skogstur använde jag den inte helt nya metoden att laga maten över öppen eld. Det enda som behövs i köksväg är då en titankastrull med handtag och lock.

Mysigt, men inte lika smidigt som ett gaskök.

Totalvikten för kök och buret bränsle stannar då på 100-200 gram oavsett hur lång turen är.

Slå det om ni kan ...

Johan
 
Senast ändrad:
På min senaste skogstur använde jag den inte helt nya metoden att laga maten över öppen eld. Det enda som behövs i köksväg är då en titankastrull med handtag och lock.
Detta borde helt klart vara det miljömässigt bästa sättet att laga mat (minimalt utsläpp för att producera bränslet). Ved växer dock inte på träd ovan skogsgränsen, jag har alltid med mitt multifuelkök (som jag alltid kör på bensin). Lite mer mickel men det är det värt.
Trådkapsvarning: Har aldrig använt gaskök - det verkar svårt att veta när bränslet är slut i en sluten gastub? Skakar man på flaskan och gissar hur många minuter till man kan laga mat?
 
Senast ändrad:
Så gör jag jämt. Mitt gaskök packas ned i för turen lämpliga kastruller.

Om man (vi) är (var) två, så är det två vanliga trangiakastruller (vad är de, 1,5 och 1,75L?), ett pajformslock, fotstöd och visp som gäller. Är man i skogen kan jag lyxa och ta med en plasttallrik var... I fjällen åker ibland vindskyddet (alu-folie, hemgjort) med.

På ensamturer blir det en 1L-trangiakastrull, fotstöd, kaffepanna etc.

På lättpackarturer blir det en 0,8L-titankastrull, utan det förhatligt tunga locket (35g) men med folielock.

Vintertid blir det MSRs motsvarighet till trangiacontainern, med inbyggt vindskydd/värmeväxlare. Färdigsotad och redo för stinkande bensin...
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips