Är GAS överlägset T-Röd, egentligen..? Inte när det börjar bli kallt är min slutsats.

... Trots att det inte är meningen att den (telefonen) ska tappas i golvet och det kanske till och med står i instruktionsboken att vi inte ska göra det.
Faktum är att har man en Sonim så står det någonstans i instruktionsmaterialet (eller var det marknadsföringsmaterialet?) att man gärna får tappa den i golvet. Även från balkongen på andra våningen... Den är byggd för det...

Och jag har testat det.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Man kanske ska tänka tvärtom? Om man tar min förra mobil, sätter igång GPS-appen OCH lyssnar på musik i bluetooth-headset borde det bli ett extremt snabbt kök? ;)
 
Man kanske ska tänka tvärtom? Om man tar min förra mobil, sätter igång GPS-appen OCH lyssnar på musik i bluetooth-headset borde det bli ett extremt snabbt kök? ;)

Du triggade mej att tänka lite gymnasiefysik och låt övriga avgöra om jag tänkt rätt (allt är givetvis teoretiskt utan förluster och andra friktioner från verkligheten):
Säg att ditt mobilbatteri är på 4000mAh och kör på 5V. Då får du utan förluster ut 20Wh = 20*3600 = 72kJ.
Med vattens specifika värmekapacitet på 4.18 kJ/K*kg så kan du höja 1 kg vatten 17 grader med den energin - men nöjer du dig med en kopp the på 0,2l så får du 17*5 graders höjning med den energin och då borde det väl vara varmt nog för the.
Resonemanget förutsätter att du inte behöver smälta snö/is eller verkligen bringa vattnet i ångande kokning för att byta aggregationsform kräver mycket större mängder energi (specifika smältvärmet 334 kJ/kg för vatten resp ångbildningsentalpitet 2260 kJ/kg) . Skridskoåkare är tacksamma för det då det ju gör att isar som väl lagt sig inte smälter så lätt.

Ser fram emot facit om jag tänkt/räknat rätt

/Patrik
 
Mobilbatterier är på runt 4V uppladdade i snitt så där ryker en del.

Sedan beror möjlig uttagen kapacitet på hur mycket man tar ut i tid.
Tar man ut väldigt mycket korta tider så orsakar batteriets interna resistans förluster genom uppvärmning av batteriet och då får man inte ut allt , ett väldigt lågt uttag över tid däremot gör att man får ut mera.

Det är dock inte aktuellt att tillföra den energin långsamt i exemplet under flera timmar då förlusterna i kärlet gör att vattnet inte ens i stora drag blir varmt alls
 
SOTO Windmaster

I motsats till de flesta toppmonterade brännare är detta en lågtrycksbrännare. Man kan lätt konstatera detta genom att titta på munstycket. Mycket större hål än vanligt.
För att gasen skall få det låga tryck som brännaren vill ha, använder man en tryckreduceringsventil.
Anledningen till allt detta är, att man vill ha en brännare som brinner normalt på ett lägre gastryck än vanligt. När andra brännare börjar flämta och slocknar brinner Windmastern fortfarande normalt. Detta ger två fördelar: Den tömmer gasbehållaren bättre än vanligt. Den klarar kyla bättre än vanligt. Windmastern är dessutom utformad för att klara vind bättre än normalt.
Nackdelarna då?
Konstruktionen innehåller flera delar än vanligt.
Det blir dyrt.
/John
 
TROY GARNER sa:
Sedan beror möjlig uttagen kapacitet på hur mycket man tar ut i tid.
Tar man ut väldigt mycket korta tider så orsakar batteriets interna resistans förluster genom uppvärmning av batteriet och då får man inte ut allt , ett väldigt lågt uttag över tid däremot gör att man får ut mera.

Det är dock inte aktuellt att tillföra den energin långsamt i exemplet under flera timmar då förlusterna i kärlet gör att vattnet inte ens i stora drag blir varmt alls
Du har helt missat att Tango har anpassat sin köksutrustning till sitt mobilkök - kanske för att han glömde skriva det - och numera har vattnet i en plastpåse med mycket liten massa. Sedan lägger han sin vattenpåse och sin mobil i sin hypereffektiva grytmys. (Arghh - det var första gången jag skrev det, hur kunde det ordet etablera sig?) Då är tiden det tar oviktig för sluttemperaturen. Förlusterna ger värme och det är vad vi är ute efter. Hur jag ska kunna bortse från mobilens massa har jag inte kommit på men jag gör det ändå. Med 4 V blir det då 69 grader.

Ett tips till Tango är att ha vattnet innanför jackan en rejäl stund innan du kör igång mobilköket - då kan du få kokhett te.

Själv har jag kommit på att jag DESSUTOM kan sätta på ficklampan på mobilen. Då utvecklar min gamla mobil 2,3 kW, ungefär lika mycket som ett gaskök. Eftersom jag också har ett 4000mAh batteri räcker det bara i 25 sekunder.

Det känns som det går bättre för Tango än för mig...
 
@BjarneNeb
Läkare Utan Gränservmottog nyss ett bidrag från Campingkökens Vänner från Utsidan.se Stort tack!
@CampDavid
Intressant & förklarande; tack!!


Skickat från min iPhone med Tapatalk Pro
 
Ville bara tipsa om en grej med tanke på att det tidigare i tråden talades om spisbränsle som finns bla på Biltema och Jula för 29:-/l resp 49:-/l. Båda dessa har ett etanolinnehåll på ca 80% och sägs inte sota något.
Jag var inne på Jem & Fix idag då jag tänkte att de nog hade såna grejer där också.

Och mycket riktigt, de hade Bioetanol till etanolkaminer. Etanolinnehåll 95%. Det sotade inget men gav lite gulaktig beläggning i botten, precis som de andra sägs göra. Jävla bra fart i det också! 1l vatten kokade på 11.30 jämfört med t röden som brukar ta runt 14 - 16 min. 44.90:-/l kostade den. Kommer köra på den i fortsättningen. Första eldningen gav dock lite sot, och när jag hällde ur resterande sprit var den ganska rödfärgad. Troligen är det det röda i t röden som ansamlas och det är det som ger sotet. Andra provbränningen i en nästan ny brännare gav inget sot!

Vätskan är helt klar också. Spisbränsle är ju lite gulaktig.

Mvh
 
Såhär ser flaskan ut :)
Rekommenderas varmt. Ingen sot, ingen äcklig lukt som ger rysningar.

Mvh
 

Bilagor

  • 20170217_202155.jpg
    20170217_202155.jpg
    33.3 KB · Visningar: 325

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips