Är GAS överlägset T-Röd, egentligen..? Inte när det börjar bli kallt är min slutsats.

(...)Dock har jag inget lock ännu (väntar in pajtipsen!), ej heller någon grytmysare. Hur har du byggt Grytmysaren..
Behövs det pajformstips? Finns en uppsjö av olika storlekar. Mät din grytdiameter, omkrets, sammanlagd höjd på brännaren + grytan, och köp därefter. Till locket och bottenreflektorn enklast de minsta runda formar som räcker till. Till vindskydd en rektangulär form med en längd som räcker till omkretsen (men det går utmärkt att skarva, t ex med aluminiumtejp). De "rynkade" formsidorna kan man klippa bort alt. kavla platta med en brödkavel.

Vindskyddet håller längre, om man gör omvik på alla kanter och 45 graders omvik på hörnen ("spåra" efter linjal med en mycket slö bordskniv, vik, kavla slätt). Jag "falsade in" minsta storlekens titantältpinnar skjutbart i öppningskanterna + en på mitten för att fixa markförankring vid blåst, de stacks ner genom förberedda hål i den lösa bottenreflektorn (sitter bottenreflektor och vindskydd ihop behövs ju inte det, men helheten blir svårpackad).

Några bilder, dock med en toppmonterad brännare, finns i inlägg 9 och 10 i denna tråd. Hela nedre delen av det skålformade vindskyddet/reflektorn för montering ovanpå gaspatronen är format av en enda rund pajform, med den upp-och nervända Trangiagrytan som mothåll.

Grytmysaren (syns på en av bilderna) är tillklippt och hoptejpad av ett par gamla sittdynor av skumplast. Alternativt kan man be att få/köpa en spillbit ThermoReflekt i någon byggvaruaffär. Ännu bättre isolering, men känsligare för skador.
 
Senast ändrad:
@joanna
Jag har säkert köpt 3 pajer de senaste 25 åren :) Trodde där var några "Felix Köttfärs & Zucchini", "Karins Lasagne från Dafgård" etc. som var utmärkta embryon, men ryssen kan alltid klippa & mangla! Är Thermoreflekt likvärdigt med materialet i kitet från BPL? http://www.backpackinglight.co.uk/cooking-accessories/QE102.html
1af4b986c91e9cad66f261cbf99e22b3.jpg



Skickat från min iPhone med Tapatalk Pro
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Jag försöker varna för att dricka industrisprit varje gång någon nämner det. Det dör människor varje år pga att de druckit "renad" industrisprit.
Även om du skämtar är det inte säkert att alla som läser det förstår att det är ett skämt.
En äldre läkare jag kände föreslog på fullt allvar att staten skulle tillhandahålla säker sprit för 10 kr litern till alla som ville ha. Även minderåriga. Han trodde att det skulle rädda liv.
Det var vad tillverkningen kostade då.
Å andra sidan rökte han som en skorsten.
/John

Okej, jag köper det!

Sen nu när jag läser mitt inlägg igen, var det väl kanske inte övertydligt att det var på skämt heller, missade få med ngn smiley här och var som nog hade tydliggjort lite bättre..

Vadå industrisprit...vi pratar bioetanol nu.. ;) (OBS SKÄMT!!!11oneone)
 
De flesta olyckor med Rödsprit jag sett var att det fylldes på innan det brunnit ut. När Enlitersflaskan fungerar som eldkastare uppstår värst problem.

Var försiktiga där ute.

Brännskador är smärtsamma och svårläkta.

go tur
 
Står endast ethyl alcohol. Undrar om det kan va så jävligt att det inte är ngt denat medel i den. Det vore jävligt märkligt. Men förpackningen SKA vara märkt med det. Och det är den ju inte. Hmm. Vågar man ta sig en grogg tros :D nej fan det vågar jag inte.

Nä, men man kan ju fukta fingertoppen och dutta lite på tungan. D.v.s. exakt det som brukar hända mig av misstag med T-dojan. Med hemska konsekvenser.

Hittade ställen som har 96.6%, men man måste köpa rätt mycket, t.ex. här.
https://www.wegot.se/etanolkaminer/bioetanol.html

Känns som bioetanol är ren etanol och spisbränsle är etonol + någonting annat. På biltema står 80% etanol i beskrivningen, men i datbladet kan man läsa detta.

etanol 50-75%
propan-2-ol 5-10%
butanol 1-5%

Antar att resten är vatten då. Frågan vad som är bäst för våra syften, ren etanol eller lite svagare blask med finkel?
 
Nä, men man kan ju fukta fingertoppen och dutta lite på tungan. D.v.s. exakt det som brukar hända mig av misstag med T-dojan. Med hemska konsekvenser.

Hittade ställen som har 96.6%, men man måste köpa rätt mycket, t.ex. här.
https://www.wegot.se/etanolkaminer/bioetanol.html

Känns som bioetanol är ren etanol och spisbränsle är etonol + någonting annat. På biltema står 80% etanol i beskrivningen, men i datbladet kan man läsa detta.

etanol 50-75%
propan-2-ol 5-10%
butanol 1-5%

Antar att resten är vatten då. Frågan vad som är bäst för våra syften, ren etanol eller lite svagare blask med finkel?

Ptja, jag tror mer på bioetanolen. Jag upplevde ju att det gick ganska fort (eller ja, allt är relativt ;) ) jämfört.med.vanlig T röd. Kan ju vara så att de andra alkoholerna inte har samma energivärde (sämre) men det har jag faktiskt inte läst på om.

Det bästa och enklaste du kan göra är att köpa en flaska vardera. Sen gör du ett test och klockar hur lång tid det tar att koka 1l vatten och sen observerar du sotningsgraden. Man måste ju se till att ha samma utgångstemp på vattnet när man börjar. Det kan du lösa genom att ha vattnet till båda testen i kylskåp på samma hyllplan i båda fallen. :)
 
De flesta olyckor med Rödsprit jag sett var att det fylldes på innan det brunnit ut. När Enlitersflaskan fungerar som eldkastare uppstår värst problem.

Var försiktiga där ute.

Brännskador är smärtsamma och svårläkta.

go tur

Det har du jäkligt rätt i. Många som kanske har lite för bråttom och inte tänker på att hålla handen över och känna efter.

Pratade stormkök i största allmänhet med en i släkten för ett tag sen. Han gillade inte alls tanken på spritkök. Detta pga när han var i scouterna så var det en av ledarna där som hade hållt på med köket. Och så hade det mer eller mindre exploderat för honom. Detta enligt storyn iaf. Jag menade på att det måste ju vara så att denne hade fyllt på innan det brunnit ut eller medan brännaren fortf var skållhet.

Detta visste inte min släkting hur det låg till med dock.
Men annars händer ju inte sådana olyckor.
Man kan tycka att en scoutledare bör ha mer förnuft och säkerhetstänk än att göra sådana misstag.

Sen skall man ju dock inte underskatta.vad trötthet, hunger eller kyla kan göra med ens riskmedvetenhet heller.

Mvh
 
De flesta olyckor med Rödsprit jag sett var att det fylldes på innan det brunnit ut. När Enlitersflaskan fungerar som eldkastare uppstår värst problem.
Jo, jag har sett en sån olycka på nära håll. Det var ändå fem meter från en sjö, så killen kunde släckas rätt snabbt. Men han skrek hela tiden tills ambulansen körde iväg med honom... Det var lindrigt sagt otäckt.

(Det var ingen jag kände, det var nån i en annan patrull i samband med en hajk på ett större scoutläger.)

Min grundregel (på den tiden jag använde spritbrännaren) var att lyfta ur brännaren ur köket innan den fylldes. Det blir nämligen rätt intressanta "specialeffekter" om man har råkat spilla ut en skvätt sprit under köket. När man tänder händer kanske inget men efter nån minut så tar ångorna under köket fyr med en "poff". Eller så börjar det brinna i underlaget.

Kan man lyfta ur brännaren utan att bränna sig så har den också slocknat ordentligt.
 
Ptja, jag tror mer på bioetanolen. Jag upplevde ju att det gick ganska fort (eller ja, allt är relativt ;) ) jämfört.med.vanlig T röd. Kan ju vara så att de andra alkoholerna inte har samma energivärde (sämre) men det har jag faktiskt inte läst på om.

Det bästa och enklaste du kan göra är att köpa en flaska vardera. Sen gör du ett test och klockar hur lång tid det tar att koka 1l vatten och sen observerar du sotningsgraden. Man måste ju se till att ha samma utgångstemp på vattnet när man börjar. Det kan du lösa genom att ha vattnet till båda testen i kylskåp på samma hyllplan i båda fallen. :)

Bryr mig inte så mycket om hur lång tid det tar. Mer om hur rent det brinner. Men med en spritbrännare kan ju faktiskt längre tid, mindre het låga, vara en fördel. Om man gör annat kokar vatten alltså. Det blir ju lätt för varmt på full sprut och sparläget passar inte alltid heller.
 
Bryr mig inte så mycket om hur lång tid det tar. Mer om hur rent det brinner. Men med en spritbrännare kan ju faktiskt längre tid, mindre het låga, vara en fördel. Om man gör annat kokar vatten alltså. Det blir ju lätt för varmt på full sprut och sparläget passar inte alltid heller.

Så olika det kan va :) För mig är tiden också viktig. Man lär sig anpassa sig till läget och styr ner om för bra fräs med simmerringen. Äldre typen av trangia spritbrännaren här är dock inte så bra. Den där ringen som man fäller över. Den har ju bara en storlek som den begränsar till. Den nyare typen med locket man skjuter på från sidan är ju bättre och helt steglös.

Naeh tiden är viktig för mig iaf. Och renheten. Jag är ofta med barnen och de vill helst ha mat igår :D
 
Min grundregel (på den tiden jag använde spritbrännaren) var att lyfta ur brännaren ur köket innan den fylldes. Det blir nämligen rätt intressanta "specialeffekter" om man har råkat spilla ut en skvätt sprit under köket. När man tänder händer kanske inget men efter nån minut så tar ångorna under köket fyr med en "poff". Eller så börjar det brinna i underlaget.

Kan man lyfta ur brännaren utan att bränna sig så har den också slocknat ordentligt.

Bra regel. Kombinerar man det med att alltid ha korken på när det brinner - eller man inte är säker på att det inte brinner - är risken mer eller mindre eliminerad utan speciellt mycket extra krångel. (Så länge som man bara använder ett kök.)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips