Är elden ett MÅSTE?

I princip så är all terräng i Sverige påverkad av människan; ja, fjällen är faktiskt inte den stora vildmarken, inte ens Sarek. I princip allt är kulturlandskap. Det finns ingen jungfrumark här. Iom detta så kan man inte ha ett förhållningssätt till naturen (här i Sverige) som om vi vore de första att upptäcka den. Visst, barn kan springa omkring och leka att de är i vildmarken med dinosaurier eller i stenåldern, men vi vuxna vet väl bättre, eller?
Vi som är friluftsintresserade borde rent logiskt förhålla oss till naturen på ett sätt som hjälper att bevara det vi har: att skogsbränder måste startas, pga diverse anledningar, är inte samma sak som att göra upp eldstäder till höger och vänster. Att göra upp en eld för överlevnad är inte samma sak som att göra upp en eld för att dricka ett glas rödtjut och mysa.
Är man så egoistisk att man struntar i allt annat än att själv kunna njuta på just det sättet man vill, med de produkter man själv behagar, då gör man ju precis tvärtom: man hjälper till med att förstöra. Den natur vi har är inte självklar, det har tagit årtionden att få tillbaka skogen, den biologiska mångfalden, djuren, osv. Det som fanns försvann p g a avverkning och förgiftning av mark och vattendrag. Fortfarande kalkas vattendrag och fisk planteras i sjöar runtom i hela landet.
Hur ska vi ha det i framtiden? Är det som finns enbart till för oss idag eller ska våra barn och barnbarn också kunna njuta?
Det handlar inte om 8-10 pers som är inne i denna tråden och diskuterar. Det handlar ju om hundratusentals personer som är ute i vildmarken varje år.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Elden en självklarhet !

Tjena!

Då antar jag att alla vi som sysslar med bushcraft (jag själv inräknad) eller överlevnad måste börja hålla oss inomhus.....för mig är elden otroligt central o självklar när man är ute, dock så vet jag även hur man döljer elden när man eldat färdigt. För mig så är elden en gammal trogen vän ute i markerna, som absolut hör hemma där. Har stött på en del friluftsmänniskor som absolut inte har koll på hederligt skogsliv.

Det är så lätt att förlita sig på det sk moderna friluftslivet, men har man otur så kan det gå galet..
De gamla skogslivet har uppkommit av en anledning, som inte många kan idag, själv tillhör jag den gamla skaran som njuter av min eld.

Med vänlig hälsning, Nicklas L
 
Länk

till miljöpolicyn på Magnus Fischers turer http://www.kajakspecialisten.se/cldoc/klubb-fischer-for-vem_15/miljopolicy_548.htm

Nedskräpningen och slitaget i Stockholms skärgård har minskat på de 30-40 år jag kan överblicka. Mycket beror på skärgårdsstiftelsens insatser som sopmajor etc. Men nu när kajakpaddlandet ökar är det mycket att vinna på att värna om att minska spåren där man varit ute och övernattat etc på fina skärgårdsöar. Det var detta som TS menade i första hand.

Att behärska olika sätt att elda och utnyttja eld i friluftslivet är bra kunskap, men jag håller med Thomas om att det är vettigt att inte elda på de mest frekventerade stränderna.

Thure
 
Jag läser i div trådar om att göra upp eld och eldningsförbud od.
Jo en eld kan kanske behövas i vissa lägen men det är inte dessa lägen jag undrar över.
Jag är inte särskilt intresserad av att utreda alla fördelar med en eld när det är kallt eller man behöver torka kläder eller påkalla uppmärksamhet.

Men mitt i sommaren, i bra väder och med alla effektiva kök som finns.
Varför MÅSTE man absolut göra upp en eld?
Det är inte miljövänligt, ofta hamnar elden på en plats som inte tål eld och eldplatser är oftast fula efteråt. Är mysfaktorn tillräcklig för att motivera en onödig eld?

thomas

Jag har inte orkat läsa alla inlägg!

Hur mycket miljöförstöring är en eld och hur mycket påverkas miljön om tusen småbrasor eldas en kväll/natt i Sverige?
Jämfört med ett kolkraftverk?

Det är allas ansvar att hålla rent i naturen och snygga till det efter sig.
Respektera eldningsförbud.
Det finns en anledning till förbudet och det blir dyrt om...
Det kryllar ju inte av poliser i fjällen...
men när olyckan är där!

Med rätt kunskap och om nöden kräver det tycker jag såklart att man kan elda lite.

Lag (2003:778) om skydd mot olyckor: 10 kap. Bemyndiganden, ansvar och överklagande
Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor: 2 kap. Enskildas skyldigheter.

- Jag är ingen paragrafryttare. Men ibland behövs ett tydligt argument Svart på Vitt!


Miljöbalk (1998:808)
.29 kapitlet, paragraf 7 miljöbalken

"Den som med uppsåt eller av oaktsamhet skräpar ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till döms för nedskräpning till böter på 800kr eller fängelse i högst ett år."
Enligt mig räcker det med en fimp på fel plats!
 
Bara en parentes

(Hur många tar inte bilen till skogen!? Eller är bara ute och nöjeskör... vi kan väl börja i rätt ände!)

Jag kan säga att när jag eldar i skogen så gör jag det med mycket gott samvete! Och jag är mycket ansvarsfull: Eldar inte när det är eldningsförbjud, på olämpliga/förbjudna ställen och släcker ordentligt och täcker över på ej färdigstälda eldstäder etc.

Mvh troswe
 
Självklart ska vi som enskillda tänka till och ta ansvar för vårt sätt att leva och inte förminska vår enskillda handling. Den här tråden visar att eldandet är viktigt för många även om fenomenet påverkar miljön på ett eller annat vis. Eldandet är säket viktigt även för de som inte ägnar sig åt frilufsande. I hur många villor och småhus finns det inte vedspisar och kaminer som eldas i mångt och mycket enbart för mysfaktorn skull? Allt eldande tillsammans blir ju en avsevärd mängd. Kan man ändra frågeställningen? Vad måste vi göra för förändringar i vårt levnadssätt/eldningskultur så att envar kan fortsätta med sitt enskillda myseldande? På något sett så handlar det ju om prioriteringar. I Sverige eldas det tusentals majbrasor hejdlöst varje sista april. Detta fenomen är ju oxå viktigt för många men hur nödvändigt? Eller som SeñorCacas granne som eldar upp sitt spillvirke hemma på gården av ren lathet. För att inte tala om grillandet över hela landet av var och varannan, under hela sommaren! Nu vände sig TS till oss frilufsare ang. våra eldningsvanor i skogen men vart jag vill komma med mitt resonemang är att jag tror att det går att komma åt miljöproblem, utan att den enskillde längst ner i näringskedjan, alltid måste stryka på sina mest värdefulla delar i livet.

Kan jag kompensera mitt myseldande med andra miljölåtgärder? Om jag undviker att grilla, har jag då kompenserat myseldandet i skogen? Kan jag ta cykeln i stället för bilen ytterligare ett par gånger i månaden? Sluta flyga och enbart åka tåg om jag reser? ...fast jag har en kännsla av att svaret blir: - Klart du ska göra allt det där! ...men du behöver i alla fall inte elda varje gång!
 
Miljöförstöring handlar inte bara om att fisa utan att äta och lämna spår. Vid Bodagrottan fanns några vackra små björkar som försiktigt sög näring ur den tunna jorden. De är ett minne blott för att de blivit grillpinnar. Om man tar sig till Komosse kan man ibland se hur klåfingriga föräldrar är ute med sina avkommor och bryter allt i synhåll för att göra upp en lägereld av levande trän. Allt som går att nå är avbrutet. Det finns säkert de som kan elda utan att det märks något nämnvärt. Man skulle kunna lyfta undan en kaka för att elda och sedan lyfta tillbaka den. Man har väsentligt ändrat levnadsvillkoren för växterna i kakan men kanske är det grönt och fint utan att det märks. Jag har hittat ett otal spontana lägerplatser genom åren. En del har jag återbrukat själv som den fina stenlagda ringen där vid bäcken där det är den enda platta platsen på Ingolvskalet. Vi är alla olika och lämnar vi en okulär miljö som är acceptabel bakom oss kanske det är mer ok än det som alla klantar håller på med.
 
Tjena!

Då antar jag att alla vi som sysslar med bushcraft (jag själv inräknad) eller överlevnad måste börja hålla oss inomhus.....för mig är elden otroligt central o självklar när man är ute, dock så vet jag även hur man döljer elden när man eldat färdigt. För mig så är elden en gammal trogen vän ute i markerna, som absolut hör hemma där. Har stött på en del friluftsmänniskor som absolut inte har koll på hederligt skogsliv.

Det är så lätt att förlita sig på det sk moderna friluftslivet, men har man otur så kan det gå galet..
De gamla skogslivet har uppkommit av en anledning, som inte många kan idag, själv tillhör jag den gamla skaran som njuter av min eld.

Med vänlig hälsning, Nicklas L

Bushcraft eller mainstream friluftsliv spelar väl mindre roll, det viktiga är ju att ansvarsfulla och skickliga utövare som vet hur man minimerar påverkan på naturen försöker påverka de hänsynslösa.
Oavsett eventuell miljöpåverkan är det ju en trist syn med två eldstäder per kilometer längs en led.
Njut av elden, utplåna spåren efter den när du lämnar området och nästa människa kan njuta av en natur som inte bär spår efter ditt läger och din eld.
Det är ju att ta hänsyn till andra människor, och är en självklarhet.
Inte störa, inte förstöra är ju filosofin bakom allemansrätten.
 
Kan jag kompensera mitt myseldande med andra miljölåtgärder? Om jag undviker att grilla, har jag då kompenserat myseldandet i skogen? Kan jag ta cykeln i stället för bilen ytterligare ett par gånger i månaden? Sluta flyga och enbart åka tåg om jag reser? ...fast jag har en kännsla av att svaret blir: - Klart du ska göra allt det där! ...men du behöver i alla fall inte elda varje gång!

Aha!

:) thomas
 
Njut av elden, utplåna spåren efter den när du lämnar området och nästa människa kan njuta av en natur som inte bär spår efter ditt läger och din eld.
Det är ju att ta hänsyn till andra människor, och är en självklarhet.
Inte störa, inte förstöra är ju filosofin bakom allemansrätten.

Jag håller med!

Pappa sa ofta: Det ingen ser har ingen ont av.
Mamma sa ofta: Lämna plattsen som du själv vill uppleva den.
Kaptenen sa ofta: Dölj alla spår att du varit här.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips