Är elden ett MÅSTE?

Jag läser i div trådar om att göra upp eld och eldningsförbud od.
Jo en eld kan kanske behövas i vissa lägen men det är inte dessa lägen jag undrar över.
Jag är inte särskilt intresserad av att utreda alla fördelar med en eld när det är kallt eller man behöver torka kläder eller påkalla uppmärksamhet.

Men mitt i sommaren, i bra väder och med alla effektiva kök som finns.
Varför MÅSTE man absolut göra upp en eld?
Det är inte miljövänligt, ofta hamnar elden på en plats som inte tål eld och eldplatser är oftast fula efteråt. Är mysfaktorn tillräcklig för att motivera en onödig eld?

thomas
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Jag ser alltid till att ha möjlighet till eld. Sommar, höst eller vinter spelar ingen roll.
Visst finns det en större nytta, förutom mysfaktorn, på hösten och vintern.

Onödig ser jag aldrig en brasa som, mysfaktorn är tillräcklig för att jag ska ordna med ved.

Sen så vet jag inte hur stor miljöpåverkan, ur ett fororenings perspektiv, en eld har.
Gällande hur platsen ser ut efteråt är givetvis ett ansvar man tar, oavsett om det är en iordningställd eldplats eller ej.
Bär alltid med mig mitt skräp ut och även de vars skräp som av någon anlednig blivit kvar.


From da Phone
 
Jag gör sällan upp en eld om jag är själv (om man inte måste pga kyla eller annat). Att ha en brasa för "trevnad" ser jag som en social tillställning och det blir ju svårt om man inte har sällskap (även om tomtarna klättrar ner från loftet ibland och håller mig sällskap).
 
Ja alltså jag eldar ju också emellanåt så jag ifrågasätter mitt eget beteende lika mycket.
Men i somras var jag ute på en ensamtur och jag eldade ingenting och saknade inte elden. Funderade just på detta och postade därför frågan.

Känner också lite av att det är en social verksamhet för att befrämja uppesittarkväll och umgås.
Mysfaktorn alltså. Eller?

thomas
 
För mig är elden halva grejen. Fast jag har en riktigt rejäl fotogenlykta med mig om eld på något vis inte blir bra där jag befinner mig.

Men det här helt klart något speciellt med att sitta vid en eld, avkopplande och rogivande på ett sätt som bara går att uppnå med en brasa.
 
Jag ser alltid till att ha möjlighet till eld. Sommar, höst eller vinter spelar ingen roll.
Visst finns det en större nytta, förutom mysfaktorn, på hösten och vintern.

Onödig ser jag aldrig en brasa som, mysfaktorn är tillräcklig för att jag ska ordna med ved.

Sen så vet jag inte hur stor miljöpåverkan, ur ett fororenings perspektiv, en eld har.
Gällande hur platsen ser ut efteråt är givetvis ett ansvar man tar, oavsett om det är en iordningställd eldplats eller ej.
Bär alltid med mig mitt skräp ut och även de vars skräp som av någon anlednig blivit kvar.


From da Phone
Skräpet kan man ta med sig men man lämnar också en svartbränd yta efter sig som naturen inte läker så snabbt. Är det ett område där många vandrar tycker jag att det spelar roll. Sen verkar folk inte fatta det där med sten/bergshällar som spricker, hur mycket man än tjatar om det.

Jag såg ett norskt program nu i jul, där bar han med sig en tunn aluminiumplåt på sina vandringar. Han ställde den på pinnar nedtryckta i snön så att elden inte brände marken. Tror det hette Vinterlys/vinterljus.
 
Jag läser i div trådar om att göra upp eld och eldningsförbud od.
Jo en eld kan kanske behövas i vissa lägen men det är inte dessa lägen jag undrar över.
Jag är inte särskilt intresserad av att utreda alla fördelar med en eld när det är kallt eller man behöver torka kläder eller påkalla uppmärksamhet.

Men mitt i sommaren, i bra väder och med alla effektiva kök som finns.
Varför MÅSTE man absolut göra upp en eld?
Det är inte miljövänligt, ofta hamnar elden på en plats som inte tål eld och eldplatser är oftast fula efteråt. Är mysfaktorn tillräcklig för att motivera en onödig eld?

thomas

Klart man inte MÅSTE göra upp en eld, det är du själv som bestämmer. :)

Om du inte behöver torka kläder eller utrustning, inte värma dig och inte laga mat för du har bärbart kök eller färdig mat med dig är elden bara mys, eller onödigt arbete beroende på hur du vill se på det.
På leder med mycket belastning bör naturhänsyn överskugga egen mysfaktor tycker jag..
 
För mig är elden halva grejen

Nej det är det definitivt inte för mig. Som jag sa så saknade jag inte elden alls när jag var var ute själv. Vid ultimatum att få elda eller få lite rödvin väljer jag rödtjutet varje gång, så viktig var elden.

Det svarta som blir efter elden försvinner nog med tiden även om nästa besökare naturligtvis blir drabbad av en fulare plats. Vilket kanske inte är fallet om det är en iordningställd eldplats.
Det är värre med onödiga sprickor i berg pga oförstånd.

Jag överväger själv att minska på eldandet och endast elda vid utvalda tillfällen när mysfaktorn och uppesittarkvällen "kräver" det. Det är trots allt inte nödvändigt att elda. Hmm dubbelmoral...

Det börjar kanske med någon insikt om att eldandet inte direkt är av godo?

thomas
 
Jag har mitt Wild Woodgas Stove och det är ju öppen eld fast begränsad till en plåtburk. Fördelarna är många då det inte gör åverkan på marken, kräver inte flera kubik med ved, men det är en eld att hålla vid liv och man får lite brandrök m.m. Jag tillhör dom som gärna lagar mat över öppen eld.
En kompis och jag tog en stycket vedklabb med oss i packningen när vi skulle till sjön för lite fika och den höll köket vid liv i över 1,5 timme då jag splittat den i små bitar.
3 små torra kvistar som alltid finns under nån gran räcker för matlagning och kaffevatten så köket är riktigt bränsleeffektivt.
Nu har jag både gas och bensinkök men det är definitivt inte samma feeling...
 

Bilagor

  • vedköket.jpg
    vedköket.jpg
    43.5 KB · Visningar: 2,160
Vad gäller Östersjön (där jag färdas med min kanot) har det ju också pinkats i sjön i tusentals år också. Det har ju numera visats att det inte är helt genomtänkt att fortsätta göra så. Eldandet har säkert inte ökat men vi har ju så många fler sätt att förorena luften på nu. Och vi är ganska många ute i skärgården (om vi tex talar om den), särskilt sommartid. Man kanske inte BEHÖVER elda varje kväll.

thomas
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips