Är det olika hårdhetsgrader på samma knivblad?

Jag har börjat så smått att intressera mig för friluftsknivar och förstått av olika knivtrådar här på Utsidan att vanliga billiga bruksknivar ("mora-knivar") från t.ex. Mora of Sweden och Hultafors funkar riktigt bra till mångas friluftsliv. Det har i alla fall fått mig att titta lite närmare på dessa knivar i bl.a. Luna-katalogen från 2007 och har några nybörjarfrågor angående deras hårdhet.

1 I Luna-katalogen används både begreppet RC för mora-knivar och HRC för Hultafors. Är dessa begrepp identisk, alltså t.ex- RC 58 = 58 HRC?

2 I Luna-katalogen anges t.ex. att Hultafors hantverkarkniv (HVK) är härdat till 58-60 HCR. (a) Innebär detta att vissa delar av bladet är härdade till 58 HCR och andra delar av bladet är härdat till 60 HCR? Eller (b) innebär det snarare att Hultafors inte har riktigt koll på härdningen, så att vissa exemplar bara blir härdade till 58 HCR, medan andra exemplar blir härdade til 60 HCR? (Det är ju onekligen lågbudgetknivar jämfört med bl.a. Fällknivens modeller)
/Niklas
 
1 I Luna-katalogen används både begreppet RC för mora-knivar och HRC för Hultafors. Är dessa begrepp identisk, alltså t.ex- RC 58 = 58 HRC?

2 I Luna-katalogen anges t.ex. att Hultafors hantverkarkniv (HVK) är härdat till 58-60 HCR. (a) Innebär detta att vissa delar av bladet är härdade till 58 HCR och andra delar av bladet är härdat till 60 HCR? Eller (b) innebär det snarare att Hultafors inte har riktigt koll på härdningen, så att vissa exemplar bara blir härdade till 58 HCR, medan andra exemplar blir härdade til 60 HCR? (Det är ju onekligen lågbudgetknivar jämfört med bl.a. Fällknivens modeller)
/Niklas
1. RC och HRC är samma sak. Man syftar på hårdheten mätt i Rockwell C-grader. Det finns olika sätt att mäta hårdhet i metall (mineraler, trä osv) och alla dessa varianter har sina fördelar och nackdelar.

2. Nej, dessa knivar är inte differentiellt härdade. Man har helt enkelt satt en slarvmarginal på ca 2 HRC-grader. Detta är vanligt och de många tillverkare gör så. Det beror inte på att de är speciellt usla på att värmebehandla stål, utan för att det inte är i deras intresse att fördyra ändprodukten. Det handlar ju trots allt om bulkproduktion. Att kontrollmäta varje batch skulle därför fördyra kniven för konsumenten.

~Paul~
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Så kan det bero lite grann på att det är olika världen på legerigsämnena. Ibland ligger det på min gränserna och ibland på dom högsta värdena. Då kan det bli lite olika. Men jag har fört bok nu ett tag och man får jäkligt lika o jämna resultat bara man har jämn o fin temp och kyler på samma sätt.

Seved
 
Bra, då tackar jag för dessa svar. Nästa fråga gäller knivbladets kvalitet och priser.

Om jag fattat det rätt, så får man vanligtvis gå upp rejält i pris, ofta bortåt 1500-2000 kr eller mer, för att få knivar med bättre och hållbarare knivblad än vad vanliga bulkknivar typ Mora och Hultafors erbjuder? D.v.s. att det snarare är skaftet och slidan (och eventuellt knivformen) som skiljer en "finare" kniv (typ Helle eller Martini) från en Mora och Hultafors?

Obs! Jag vill inte på något sett nedvärdera de vackra knivarna från t.ex. Helle och Martiini, utan bara försöka klargöra för mig själv vad jag egentligen får för pengarna.
/Niklas
 
Om du funktionsmässigt söker bättre kniv än vad du kan få från hantverkssegmentet av bruksknivar så bör du gå upp till ca 1500 eller mer. Begagnadesektorn framstår då som betydligt roligare och måttligare för hobbyn. IMHO
 
Det där med prissättning och prisvärdhet är ju en fråga som man kan diskutera i evigheter. En kniv är värd bara så mycket som folk är beredda att betala ;). Det samma gäller för övrigt allt vi köper.

~Paul~
 
Det där med prissättning och prisvärdhet är ju en fråga som man kan diskutera i evigheter. En kniv är värd bara så mycket som folk är beredda att betala ;). Det samma gäller för övrigt allt vi köper.

~Paul~

Jo, jag instämmer till fullo. Dock så är knivbladets egenskaper som motiverar existensen av verktyget kniv. En kniv utan knivblad är ju knappast en kniv... :)
/Niklas
 
Om du funktionsmässigt söker bättre kniv än vad du kan få från hantverkssegmentet av bruksknivar så bör du gå upp till ca 1500 eller mer. Begagnadesektorn framstår då som betydligt roligare och måttligare för hobbyn. IMHO

Jag tycker mig ha förstått att många "vanliga" modeller (F1, A1...) från Fällkniven är väl stora, tunga och klumpiga för vanligt friluftsliv. Finns det då bra knivar i ungefär samma storlek och vikt som hantverksknivarna i bruksklassen, men som har betydligt bättre knivblad? Ge gärna några exempel runt 1500-2500 kr klassen, som har vettiga slipvinklar från början...
/Niklas
 
Jag tycker mig ha förstått att många "vanliga" modeller (F1, A1...) från Fällkniven är väl stora, tunga och klumpiga för vanligt friluftsliv. Finns det då bra knivar i ungefär samma storlek och vikt som hantverksknivarna i bruksklassen, men som har betydligt bättre knivblad? Ge gärna några exempel runt 1500-2500 kr klassen, som har vettiga slipvinklar från början...
/Niklas

Forumkniven? ;) (utan att ännu fått hålla i den, eller ens sett prislappen )
 
Knivar är ju skärande verktyg, Paul talar gärna om huggegenskaperna, det får han gärna göra.
Sablar och Mancheter har huggande egenskaper men de är för långa för att höra till bältesknivarna.
Samerna som verkligen är avhängiga sina knivar har två eller tre, i olika storlek, för olika ändamål.
Nusnäs är ruskigt mycket kniv för pengarna, eller en halvstor Mora. Där talar vi inte om några fantasisummor.
Men bra stål och rejält skaft att hålla i samt slipade ända in till holken så att momentet kan bli maximalt.
Huruvida du föredrar rf eller laminerat är ju mest en smaksak, men laminerade kan bli ruskigt vassa och ändå vara relativt enkla att få i skick igen.
Säkerhetsknivar med parerstång och fingerskydd samt 3 cm ricasso hör väl mest hemma i vitrinskåpen. Som ego ser det är knivar verktyg. Bladen blir repade och skaften får sina törnar, men uppgifterna blir lösta. YMMV
Vill du gå efter hantverk så finns det hur många som helst men knivsmed Strømeng från Norge gör bra bruksknivar bl a.
 
En snabb titt på Fällknivens hemsida ger att en laminerad (eller vanlig) WM1 verkar vara både lätt och inte allt för dyr. Hur är dessa knivblad jämfört med en vanlig Hultafors Hantverkskniv.

PS! För huggning finns yxor (helst med skodd skaft närmast yxhuvudet) eller diverse röjknivar (typ Vassen, Vetlandarisker...)
/Niklas
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips