Abisko-Tjäktjastugan-Abisko

Hej på er :)

Jag funderar på att vandra ensam några dagar nästa sommar från Abisko-Tjäktjastugan- Abisko och nu undrar jag hur många dagar det kan ta fram och tillbaka. Har ca 4 heldagar på mig och jag vill inte stressa fram utan njuta av naturen, det är ju därför jag är där ;) Det beror naturligtvis också på väder och vind och kanske andra omständigheter men ungefär.
Förutom tiden det kan ta att gå fram och tillbaka får ni gärna dela med er av era erfarenheter att vandra i fjällen.
Jag tänkte som sagt vandra ensam och tälta. Är ganska van att vandra men inte att sova i tält så är det något speciellt jag ska tänka på är jag tacksam om ni delar med er :)
 
Senast ändrad:
Det beror helt på din egen gångfart om du tycker det är lagom långt, och njutbart. Leden Abisko-Abiskojaure är tämligen väl försedd med spänger, och därmed ganska lättgången, jag har inte gått sträckan vidare till Alesjaure på ett par år, då var det en del sönderkört (fyrhjulingar) men det var på gång att förbättra, och i så fall blir hela sträckan lätt att gå, men med en rejäl uppförsbacke.
Och fram och tillbaka samma väg.
Ett alternativ är rundan Abisko, Unna Allakas, Alesjaure, Abisko - sträckan Unna Allakas - Alesjaure är alltid fin.
Eller Katterjåkk - Unna Allakas - Alesjaure -Abisko, som nog är den rundan jag helst skulle valt med ungefär samma längd (dock ett vad att passera före Valfojåkka vindskydd, som kan vara ganska djupt, jag vet inte vad du har för erfarenhet av att vada). Med möjlighet att svänga ner mot Abisko från Unna Allakas.
När vi senast passerade Tjäktja på sommaren hade vi turen att få se fjällrävsungar leka alldeles intill leden - det slår de flesta vyer man kan få på turen, men går ju inte att räkna med.

Eftersom det var länge sedan du var uppe är ett tips att träna på att gå i stenig terräng hemma, det tycks vara det ovana fjällvandrare tycker är jobbigast. Om man är bra på att gå på toppen av stenarna behöver man inte ha det så kämpigt.

Lycka till med turen, och kom ihåg att planer är till för att ändras i fjällen, när vädret och/eller orken inte blir som man tänkt.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Tack så mycket LottaH för tips på andra vandringsturer. Jag tänker att jag är öppen för förslag och kommer antagligen inte bestämma mig för vilken led det blir förrän det börjar närma sig. Ska läsa på om olika etapper så får vi se var magkänslan styr mig.
Jag har ingen erfarenhet av att vada, kan det ställa till problem? Borde jag vandra med stavar med tanke på om jag måste vada?
Var min vandring än tar mig hoppas jag på, förutom fantastisk natur, att jag får några djurmöten. Som du med rävarna. :)
 
Hej på er :)

Jag funderar på att vandra ensam några dagar nästa sommar från Abisko-Tjäktjastugan- Abisko och nu undrar jag hur många dagar det kan ta fram och tillbaka. Har ca 4 heldagar på mig och jag vill inte stressa fram utan njuta av naturen, det är ju därför jag är där ;) Det beror naturligtvis också på väder och vind och kanske andra omständigheter men ungefär.
Förutom tiden det kan ta att gå fram och tillbaka får ni gärna dela med er av era erfarenheter att vandra i fjällen.
Jag tänkte som sagt vandra ensam och tälta. Är ganska van att vandra men inte att sova i tält så är det något speciellt jag ska tänka på är jag tacksam om ni delar med er :)

Abisko-Tjäktjastugan är nästan fem mil så om du inte vill stressa skulle jag säga att det är i längsta laget att gå fram och tillbaka på fyra dagar. Då måste du gå 2,5 mil/dag.

Ska du gå samma sträcka fram och tillbaka är det ju i och för sig lätt att anpassa avståndet, du kan ju gå i två dagar och sedan bara vända där du är.

I Abisko är det nationalpark och förbjudet att tälta annat än vid Abiskojaurestugorna. Annars måste du fortsätta ett par kilometer till så att du kommer utanför nationalparksgränsen.

Mellan Abiskojaure och Alesjaure är det en rejäl stigning i början. Sedan är det lättgånget. Länsstyrelsen var ute i somras och bättrade på spängerna så det är lite mindre geggigt att gå där nu. Från Alesjaure till Tjäktja är det lättgånget förutom de sista kilometrarna där det går uppför. En fördel med att gå på Kungsleden är att det passerar relativt många andra vandrare. Det är ju förstås också en nackdel om det är ensamhet man söker.

Jag tycker också att gå Abiskojaure-Unna Allakas-Alesjaure-Abiskojaure är ett bra alternativ. Fast du behöver nog öka på tiden lite där också. Sträckan Abisko-Abiskojarue gör du på en halvdag, övriga sträckor behöver en heldag.
 

avslutad210712

Gäst
I Abisko är det nationalpark och förbjudet att tälta annat än vid Abiskojaurestugorna. Annars måste du fortsätta ett par kilometer till så att du kommer utanför nationalparksgränsen.

Finns en tältplats vid Nissonjohka där det också är tillåtet att tälta.
 

avslutad210712

Gäst
(dock ett vad att passera före Valfojåkka vindskydd, som kan vara ganska djupt, jag vet inte vad du har för erfarenhet av att vada). Med möjlighet att svänga ner mot Abisko från Unna Allakas.

Enklaste vadet får man om man vandrar norr om sjön 946 och vadar nedanför Valfojåkk vindskydd där jokken breder ut sig.
 
Jag tycker att man ska vada med stav(ar). Jag går numera också med stavar - minskar risken för felsteg och avlastar knäna som annars kan ta stryk av alla fjällvandringar det blir. Jag har bara provat att vada där leden går över, där är inte särskilt strömt, men kan vara djupt (första gången jag gick där var det dock så lite vatten att jag gick över i stövlarna).
Ett annat allmänt tips är att bära lätt, vandringen blir alltid trevligast med lätt säck!
 
Tack för era svar. Det verkar som om jag får tänka om lite angående rutt.Det viktigaste är inte var jag går utan att jag kommer iväg. Det är lite att utmana mig själv att gå ensam men det gör ju ingenting om man möter någon annan vandrare då och då ;)
Kommer ni på fler tips angående led, tältplats eller annat får ni gärna hojta till. Och har ni tips på något lättviktsgodis får ni gärna dela med er. Jag blir hungrig men framförallt sugen på salt och socker när jag är ute......
Tänkte bära lätt, det blir nöjsammare då.
Och som sagt, TACK för att ni tar er tid att tipsa :)
 
Kungsleden söderut erbjuder lätt terräng att gå i och du kan som sagt gå så långt du kommer på två dagar och sedan vända.
Katterjåkk - Unna Allakas - Alesjaure - Abisko är tuffare terräng med fler höjdmetrar att ta, och som redan nämnts, ett vad som kan vara utmanande.
En annan möjlighet i samma område är att gå mellan Låktatjåkka och Abisko via Låktatjåkkastugan och Kårsavaggestugan. Kortare tur, men en hel del höjdmetrar här också. Turen går att förlänga med Trollsjön, Abiskojaurestugorna. Frippes fall som det skrivits en hel del om här på utsidan finns också inom räckhåll.

Om vi ska titta på ett helt annat område är Vájsáluokta - Kutjaure - Kisuris - Änonjálmme en möjlighet. Gå tvärtom om du vill ha en lättare start. Det jag gått av den här sträckan har varit enkel led och det är relativt få höjdmetrar. Bara tre dagsetapper så det finns möjlighet till exempelvis dagsutflykt in i Sarek eller upp på någon topp.
 
Tack snurte för tips om andra leder.
Det känns som att jag inte kommer vada. Är inte van vid det och jag ser framför mig hur jag halkar ner i vattnet med ryggsäcken på och blir liggandes som en sköldpadda på rygg ;)
Det vore trivsamt att ta en tredagarstur och då ha tid att gå upp på en topp också. Jag ska titta lite på kartan, titta på bilder och se vad som mognar fram.
Du hade inga tips om godis? Eller är det bara jag som äter sånt på fjället? ;)
 
Du är definitivt inte ensam om att äta godis på fjället. Jag äter t ex mest nötter under dagen istället för att laga en riktig lunch.
Ta det godis du tycker om, behöver inte vara svårare än så. :) Vill du ha något med mycket kalorier per gram är nötter och choklad svårslaget.
 
Då får det bli nötter och choklad, det är ju ändå samma som jag äter hemma. :)
Har du några mer tips förutom leder och godis att dela med dig av som en ensam vandrare behöver tänka på får du gärna hojta till, snurte. Andra som vill dela erfarenheter är också hjärtligt välkomna att kommentera. :)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips