1:a besök i Jämtland, feedback på vandringsplan

Jag och frun planerar en vandringstur i Jämtlandsfjällen i slutet av augusti. Såg just tråden om vandrare som överraskats av snö där i juni och insåg att jag nog borde be om lite tips, eftersom ingen av oss nånsin varit så långt norrut som Jämtland... :)

Några funderingar jag har är:

- Vilka, om några, av följande stugor har vatten / el? STF skriver huruvida man kan ha husdjur etc, men jag hittar inte detta.
- Är någon riktning lämpligare än den andra - dvs. med- eller motsols?
- Om man tycker ca 25 km om dagen med packning är lagom i skånska skogar, vad kan det motsvara i "Jämtlandskilometrar"?
- Vilket klimat bör man vara redo för i slutet av augusti?
- Något annat att känna till för någon som bara vandrat i södra Sverige?

Hade tänkt oss något i stil med följande:
1) Vålådalen - Stendalsstugorna (13,5)
2) Stendalsstugorna - Gåsenstugorna (14)
3) Gåsenstugorna - Vålåstugorna (14)
4) Vålåstugorna - Lunndörrsstugorna (15)
5) Lunndörrsstugorna - Anarisstugan (17,5)
6) Anarisstugan - Vålådalen via Vallbo (17 + ?)

Tar gärna emot förslag på modifikationer.
Vi anländer till Vålådalen på förmiddagen och behöver vara där igen den 5:e natten för att kunna ta bussen tillbaka morgonen därefter. Behöver därför gå två närliggande etapper på samma dag - vilka lämpar sig bättre resp. sämre för detta?

Hoppas någon kan dela med sig av erfarenhet och kunskap. :)
 
alla har vatten, det finns vatten överallt,
ingen har el. de ligger ute på fjället
skippa en stuga, korta av turen lite, ta bort anaris

augusti, ja allt mellan +20 och -2, men kommer det snö är det mest nattetid och på topparna (vanligen). kanske vid Gåsen på morgonen.
 
Med eller mot...det är frågan

Hejsan,

Det är en jättefin tur ni har skissat på.

Vad det gäller elen så har ju Almgren redan svarat. Ett litet tillägg dock, det finns stora solcellspaneler vid den helt nybyggda stugan i Stensdalen. Den elen används givetvis på plats, men man kanske kan få ladda sin mobiltelefon om man har lite tur. Går ju alltid att fråga stugvärden i alla fall!

För vandrare med husdjur, eller i alla fall hund, tror jag det finns ett avsatt utrymme/stuga som de får dela på. I Stensdalen får man t.ex bo i det "vänstra" rummet i gamla stugan med hund. Anledningen är givetvis att vissa är allergiska mot hundhår. Vågar dock inte lova med 100% säkerhet att samma sak gäller i alla stugor, även om jag tror det.

Vad det gäller hur tunggått det är det svårt att bedöma. Visst är det både mer kuperat och gissningsvis mer sten och allmänt bökig terräng. Men generellt sett brukar det vara ganska lättvandrat även i fjällen så länge man går längs en lite mer vältrampad led. Min gissning är att om ni går 25 km nere i Skåne borde 20 km inte vara någon oöverkomlig utmaning uppe i fjällen, om man förutsätter att ni bär på lika många kg i ryggsäcken.

Klimatet kan som redan nämnts vara lite vad som helst. Börjar närma sig höst uppe i fjällen, så ni kan få både sommarvärme och/eller mer höstlika temperaturer. Räkna dock med att det kan komma en hel del regn, det faller betydligt mer nederbörd i fjällen jämfört med resten av landet.

Med eller motsols är dock en klart lurig fråga. Personligen tycker jag väl att vandringen egentligen är något finare medsols, dvs börja med att gå till Anaris. Dessutom är nog den enda delen där det över huvud taget är "vettigt" att gå två etapper är mellan Vålådalen och Gåsen och det är enligt min erfarenhet lättare att avsluta med en mastodontvandring än att starta med en.

Men å andra sidan, då missar ni ju att sova i Stensdalen, som jag tycker är Jämtlandfjällens finaste stuga. Dessutom, om ni går som "planerat" (dvs motsols), och när ni kommer fram till Stensdalen känner att en etapp trots allt är ganska lagom, så går det mycket lättare att korta av turen genom att helt enkel gå direkt från Lunndörrsstugan tillbaka till Vålådalen.

/ Stefan
 
Alla svar finns nog redan ovan. Vill dock absolut slå ett slag för att just planera vandringen på ett sådant sätt att man har lite alternativa färdplaner beroende på hur kul man har och hur snabbt det går första dagarna.

Planen ser helt klart rimlig ut, men kan vara skönt att kunna skippa en hel dagsetapp om man har dåligt väder, någon drabbas av extremt skoskav, en känga går sönder etc...

Behöver ju inte vara något komplicerat, bara att man kollar lite på kartan och ser vilka möjligheter som finns att vika av mot kortare färdväg. Så vet man åtminstone var någonstans man måste bestämma sig.
 
Allt är ju svarat på ovan men vill tillägga att ska ni gå hela sträckan Anaris - Vålådalen så är det 25km och inte 17.
 
Vad

Ett fåtal vad måste ni räkna med, och det har ni knappast erfarenhet av från Sydsverige. I slutet på augusti normalt sett bara enkla och grunda vad på den rutt ni skissat (hoppa på stenar eller vatten upp till vaderna, möjligen knäna på något ställe). Men vattenflödet är väldigt väderberoende och om det regnar mycket stiger vattnet ganska snabbt i jokkarna. En vandringsstav är alltid ovärderlig och ökar säkerheten vid vad. Och vada aldrig barfota! Om inte annat så fungerar ett par foppatofflor jättebra vid vad.

Om ni passerar Vålåstugan efter 25 augusti träffar ni mig där (stugvärd).

/Thor
 
alla har vatten, det finns vatten överallt,
ingen har el. de ligger ute på fjället
skippa en stuga, korta av turen lite, ta bort anaris

augusti, ja allt mellan +20 och -2, men kommer det snö är det mest nattetid och på topparna (vanligen). kanske vid Gåsen på morgonen.

När Almgren skriver att alla har vatten så menar han att det finns fjällbäckar/tjärnar att hämta vatten överallt. Det finns alltså inga kranar med varmt/kallt vatten.
 
Finns ingen anledning att stressa runt. Korta ner en eller ett par stugor. Stanna en dag och gå en topptur istället. Eller bara dega...
Med dagarna som ni har skulle jag gå:
Vålådalen - vålåstugorna
Vålåstugorna - Gåsen (men inte i dalen utan på höjd (ca 1100 möh) på östra sidan)
Kvar på Gåsen: Topptur Gåsen / stora Härjångsstöten
Gåsen - stensdalen
stensdalen - vålådalen

Har ni ingen lust att gå på topptur, skulle jag gå åt andra hållet, då det är lättare att anpassa längden åt det hållet.

Hundarna (har ingen själv men som allergiker...) ska ni alltid ha i koppel och de är "förvisade" till ett hundrum

Temperaturen varierar stort från noll till +25

Vatten som sagt finns överallt. Drick det som rinner, ha lite koll vad som ligger uppströms

El: räkna inte med det. Vanlig karta och kompass isf gps (utom vid nödfall)

F.ö funkar telefon (köp ett kontantkort med telia, som har bästa täcknignen) varje dag i det här området, men inte överallt. Ha den avstängd och slå på den när ni ska ringa. Sparar batteri...

/Peter
 
Tack för svaren, blir en del att fundera på här. :)

Att planera så att man kan justera planen efterhand är inget problem eftersom det går "diagonala" leder mellan de flesta av stugorna. Men då verkar det vara kört att boka stugor i förväg, som STF vill att man gör. Eller kunde man boka lite hur som helst och sedan ändra ordningen på plats?

Av Anaris och Gåsen ute i hörnen verkar Anaris vara det ni väljer bort. Helst går jag mellan olika ställen varje dag, men det verkar bli antingen två maratonpass med Anaris (25+), eller lite väl nära mellan stugorna om man tar bort det (15-). Får se vad det blir.

En sak till, när det står "proviantförsäljning" på stugorna (samtliga), vad innebär det ungefär? Undrar hur mycket av de 6 dagarnas mat jag ska bära på.
 
Förbetalning och proviant

Om du förbetalat för en specifik natt i t ex Lunndörren och du den natten istället råkar befinna dig i grannstugan, så ska det inte vara något problem, se
http://www.svenskaturistforeningen....F-Fjallstugor/Kortbetalning-och-forbetalning/

Och stugvärden har för övrigt ingen aning om att just du har förbetalat just den natten hos honom/henne. Stugvärdarna har av naturliga skäl inte kontakt med STF:s bokningssystem.

Vad gäller proviant, så lär du gott och väl klara dig på det som erbjuds i stugorna, såvida du inte har alldeles speciella krav. Se
http://www.svenskaturistforeningen....fjallen/STF-Fjallstugor/Butiker-och-proviant/

Sedan är det ju så att man inte precis har daglig påfyllning i stugorna och har man lite otur kan en del saker ha tagit slut, framförallt mot slutet av säsongen. Men som sagt, svälta lär du inte behöva göra.

/Thor, stugvärd
 
Komplettering

Se till att ta med dig STF medlemskort (kan lösas i stugorna om du inte gjort det i förväg) och "bokningsbekräftelsen" (beviset på förbetalningen) på papper eftersom det är dåligt med mobiltäckning i flera stugor.

Förbokning är inget bra namn när det gäller fjällstuga (bokningssystemet är konstruerat för STF:s hotell, vandrarhem och fjällstationer, och stugorna får hänga med i samma system). Man kan nämligen aldrig boka ett rum eller en bädd i en fjällstuga. Men det blir heller aldrig fullt i en fjällstuga, utan man är alltid garanterad en sovplats. Vid överbeläggning kan det bli på en madrass på golvet i köket eller bastun.

/Thor
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
bortombergen Besök Vadvetjåkka NP Fjällvandring 4
Miss Yster Abisko-Kårsavagge, hjälp inför första besök Fjällvandring 12
Rivieralöparen Är Aktse värt ett besök? Fjällvandring 6
oskarlin Skillnaden mellan länsstyrelserna i Jämtland och Västerbotten när det kommer till fjällstugor Fjällvandring 4
JannicaBonn Vallbo till Lunndörrspasset Fjällvandring 10
Wwiddan Tips på rundvandring i Jämtlandsfjället Fjällvandring 9
anderstegnell Feedback på planerad nybörjartur i Jämtland. Fjällvandring 10
HansViktor Erfarenhet av Härjångsfjällen Fjällvandring 5
Tvistkotte Tänkt vandring i Härjedalen/Jämtland (4-5 dagar) Fjällvandring 0
Mperorpalpatine Flerdagarstur i Jämtland i Juni Fjällvandring 11
Picea När är hösten vackrast i Jämtland? Fjällvandring 18
Robinster Soluppgång Åre/västra Jämtland Fjällvandring 3
Maaalin Vandra i Jämtland i augusti Fjällvandring 4
mindful Oledat i Jämtland Fjällvandring 0
mkruse Toppbestigningar i Jämtland/Härjedalen Fjällvandring 0
sanoj89 Skogsbränder i Jämtland. Fjällvandring 19
Ralphandersson 3-4 dagars vandring med barn, mellan boenden, Jämtland/Norge/Dalarna Fjällvandring 4
Per-Tommy Vandring i Jämtland till sommaren Fjällvandring 11
annado1 4 dagar i Jämtland - tips? Fjällvandring 4
camoscio Turidé Jämtland. Synpunkter? Fjällvandring 19
hannak Era favoriter i Jämtland Fjällvandring 11
Houdan Stugtur Jämtland/Härjedalsfjällen 3-4 dgr Fjällvandring 7
tombo 6 dagar Jämtland - Tips på toppar Fjällvandring 13
Noatun. Tips på tvådagars fjällvandring Jämtland Fjällvandring 1
Sentient6 Jämte leden i Jämtland Fjällvandring 7
camoscio Jämtland, slutet av juli Fjällvandring 5
Valpish Bästa leden i Jämtland för nybörjare? Fjällvandring 9
Vindskydd Jämtland Fjällvandring 27
Valpish Vandringskompis/ar sökes i Jämtland. Fjällvandring 0
fjellinden Vandringskompis till jämtland? Fjällvandring 2
Moh Kort stugtur med barn i Jämtland Fjällvandring 4
Phyllobates Stugtur i Jämtland eller Fjällräven Classic? Fjällvandring 2
virre-valle Gena mellan lederna i Jämtland? Fjällvandring 3
tomhylsan Bo obokat på fjällstationer i Jämtland? Fjällvandring 6
piaea Övernattning Tossåsen? Jämtland Fjällvandring 2
Tikaren Inte så turistigt Jämtland!? Fjällvandring 7
brorgustav Nybörjarvandring i Jämtland Fjällvandring 5
dallan Turförslag: Norra Jämtland eller Södra Lappland Fjällvandring 13
camoscio Jämtland Fjällvandring 11
Boullan Rekommendera stugtur, i Jämtland eller i närheten av Trondheim, 3-4 dagar, juni 2014! Fjällvandring 6
CathrineC Dromskåran Jämtland v.22 kristihimmel Fjällvandring 14
Fantomax Tips på bra leder runt åre/jämtland Fjällvandring 16
Emmma Jämtland midsommar Fjällvandring 2
Fredrik85 Fjällvandring Jämtland Fjällvandring 7
Kaleidoskop Järvbäckvallen/Blåhammaren/Storlien - Jämtland Fjällvandring 3
Mopsy Läget i Jämtland Fjällvandring 17
flamingoe Vandra i Jämtland nästa vecka!? Snabba svar Fjällvandring 15
bfia73 tips Jämtland Fjällvandring 2
kalalokki Jämtland-vandra och fiska. Fjällvandring 13
mnen Vandring Jämtland-Härjedalen, frågor. Fjällvandring 19

Liknande trådar


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...