Vårvandring på Fårö

En dagsvandring bland strandfåglar, klappersten, lamm, vackra stenmurar och hav.

Av: Tagetes

Dagstur runt Ryssudden och Dämba påsken 2014

Den bitande kyliga vårvinden från öster tvingar fram vinterkläderna, men solen skiner och vi parkerar bilen en bit från fågelskyddsområdet på Fårös sydöstra spets. Ryssudden på Ryssnäs. Under häckningsperioden är det besöksförbud på Ryssudden på grund av alla fåglar som häckar här. Vi smyger oss fram lite i utkanten av området och skymtar vitkindade gäss, större strandpipare, strandskator, gravänder och alla måsar som såklart upptäckt oss.

Längst ute på udden växer en fikonbuske, men den kan vi alltså inte få se den här gången. Udden har tidigare varit militärt övningsfält, som så många andra strandområden på Gotland. Många kratrar i marken och gamla tomhylsor vittnar om beskjutning.  

Vi går norrut och passerar kolerakyrkogården från Krimkriget på 1850-talet. Förra Krimkrisen. Eftersom ingen svensk militär fanns i området låg många franska och engelska fartyg här i beredskap, och några engeska sjömän drabbades av kolera. De fick sin grav här. Efter denna obevakade utländska militära närvaro, började försvarsanläggningar byggas på vår östliga utpost. Efterhand kom de att bli rätt många, men har de senaste årtiondena monterats bort igen.

Vi passar på att fika lite, i lä av tallarna vid den lilla kyrkogården. Här finns också detta fina lambgift, eller fårhus. Lamb betyder får på Gotländska.

Längs hela kuststräckan, precis intill havskanten på sydöstra Fårö löper gamla vägar, även om de inte syns på karorna. Vissa är det förbjudet att köra på, men cykla och gå är inga problem. Vikarna och uddarna avlöser varandra, med vissa variationer i naturens karaktär. Ibland är det flera hundra meter breda grå klapperstensstränder med terasslikande sluttningar mot havet, det är spår efer landhöjningen. Enstaka raukar ses här och där. På andra uddar dominerar stora flata klipphällar, som vågorna bryts mot.

En nyvaken orm värmer sig i solen och rör sig snabbt in under en tall när vi upptäcker den. På Fårö finns en variant av snok, som kallas Fårösnok och den är helt svart som en svart huggorm. Vilken art detta var, vågar jag inte gissa. Denna är ljusare på undersidan än på de bilder jag hittar på nätet. Många gravänder är samlade i vikarna, de verkar vänta på att flytta vidare, så här många brukar det inte vara på sommaren. Rödbenor och vipor ropar ängsligt när vi råkar skrämma upp dem. Blåsippor lyser blått och lila mot det brungråa fjolårsgräset.

Längs dessa karga stränder ligger inga bostadshus och det finns inga staket eller privata bryggor som hindrar vandringen. Det känns som om Fårö bara väntar på oss, så att vi ska få uppleva fågellivet och den speciella naturen. Det är lätt att gå. Det är fullt möjligt att vandra på detta vis runt hela Fårö, de flesta stränder är tillgängliga för alla. Det skulle ta ungefär fyra dagar och det kryllar av perfekta tältplatser.

Efter två timmars vandring hittar vi lä genom att ta oss igenom ett hål i en vacker mur och fixar lunchen på stormköket: tortellini med tomatsås kompletterad med ölkorv, massa basilika, vitlök och riven parmesanost. De enda människor vi ser under turen är två moutainbikecyklister som svischar förbi på andra sidan muren när vi äter.

Vi fortsätter norrut längs stranden och strandstigarna för att senare vika av rakt västerut mot Dämba på en lämplig stig/traktorväg. Vi hamnar i en fårhage med massa veckogamla lamm. Tackorna stirrar misstroget efter oss och vi tar första bästa grind ut på nästa lilla väg. Byn Dämba ligger framför oss med sina två väderkvarnar och Ingemar Bergmans biohus. Vi har bestämt att runda sjön vid Dämba på västra sidan och det är inga problem att hitta fina vägar mellan stenåkrar och stenmurar. 

Vi skulle gärna fortsätta gå och gå, men det blev dags för hemfärd och rundan blev ungefär 10 km lång.

 

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2014-05-18 18:08   12mil
Jag läste din berättelse med fingret på terrängkartan 562. Jag var på Fårö en vecka tidigare men inte på sydöstra spetsen. Växer där verkligen en fikonbuske på udden?
Det var första gången jag var på Gotland och jag kommer igen. Men jag har fått känslan att jag skulle kommer igen i våren eller hösten, inte i säsongen?
 
2014-06-07 22:20   Tagetes
Ja där växer en fikonbuske som någon tar hand om. Det har byggts en liten mur runt och den är beskuren och gödslad. Hur den hamnat där vet jag inte men jag och mina föräldrar upptäckte den för säkert 20 år sedan. Gotland och Fårö är fint alla säsonger. Beroende på vad man vill se, så kan ju val av årstid ha viss betydelse. Vad är du intresserad av?
Hälsningar Tagetes
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.