Var ska vi fjällvandra i sommar?

Ewa Hellström-Boström från Svenska Fjällklubben tipsar om fina fjällvandringar. Daniel Åkerlind träffade henne och fick följande tips.

Av: Daniel Åkerlind

Vandring

Var ska vi fjällvandra i sommar?

Fjällvandring har blivit en folkrörelse. Så här års ger sig många upp i fjällen för att uppleva naturen. Ewa Hellström Boström, medlem i Svenska Fjällklubben, en av landets äldsta föreningar för vandrare, har under många år vandrat på olika platser runt om i världen. 

Jag möter henne i Fjällklubbens lokaler i Ropsten utanför Stockholm. Inredningen har känsla av 50-tal, väggarna är prydda med mängder av fjällfoton och allting bär en charmig platina. Ewa själv är liten med pigga ögon och när hon får frågan om vad det är som ockar henne att vandre slår hon ut med armarna och säger med varm stämma:
- Fjällvandring är en social företeelse. Du möter nya människor varje dag på vandringslederna och i stugorna. När du vandrar utomlands får du också den kulturella upplevelsen på köpet. Själen får också sitt, man lämnar stressen och civilisationen bakom sig, återvänder till det naturliga tillståndet. Det är en djupt renande känsla.

Så vad bör man tänka på innan man ger sig ut och vandrar och hur vet man när man skall ge sig av?
-Bästa tiden att uppleva svenska fjällen är efter midsommar och fram till september. Augusti är höjdpunkten, då är det som vackrast, vädret är stabilt, luften klar och det är relativt fritt från mygg, säger Ewa. I övriga Europa varierar det lite.
Om du aldrig fjällvandrat förr, är det bäst att gå en kurs där du får testa på hur det är att vandra i terräng med 20-30 kilo på ryggen, och lär dig de grundläggande kunskaperna. Vilken utrustning och packning man bär med sig, skiljer beroende på vart du väljer att vandra. I alperna och på många andra ställen i världen finns hyttor som fungerar som värdshus där man kan bo och äta. Därför behöver man inte ha lika mycket packning som i svenska fjällen, där du måste ta med maten och sovutrustning själv.

Var skall man välja att vandra?
Bortsett från Kungsleden där det kan vara mycket folk, erbjuder den svenska fjällen avskildhet. För dem som söker visuella upplevelser är Abiskos nationalpark ett bra alternativ med sin säregna fauna och flora. Norge erbjuder enligt Ewa också fin vandring, särskilt då området kring Joheimen. Beger man sig längre söderöver i Europa finns det en rad av vandringsmöjligheter för den som vill.
-I alperna och speciellt bergsområdet Dolomiterna i norra Italien, finns den visuella skönheten. På ön Korsika finns verkliga fysiska utmaningar, vandringsleden GR 20 är att rekommendera för dem som vill testa sina gränser. Servicenivån är låg i stugorna längst leden, men naturen är storslagen.
Och beroende på vad det är man söker i sin vandring finns det en rad alternativa vandringsuppleverlser. För dem som är sugen på bergsklättring finns Mont Blanc i franska alperna som man kan bestiga med eller utan guide. Vill man ge sig ut på längre turer, finns en vandringsled som löper genom hela Europa från Nordkap till Greklands sydspets. 
-Är du istället den som söker andlig insikt, finns den medeltida religösa pilgrimsvandringen Santiago de Compostella som går genom norra Spanien, säger hon. Och för den som är ute efter mer exotiska upplevelser är till exempel Anderna i Sydamerika, den nordamerikanska vildmarken, Alaskas orörda vidder, Uralbergen i Ryssland, Nya Zeeland, Tasmanien och Himalaya bra resmål.

Finns det då några risker med vandring?
Om man vandrar längs de stora lederna i lätt terräng, på sommaren och under gynnsamma omständigheter, är risken mycket liten att en olycka ska inträffa. Men det finns tillfällen när man bör tänka sig för säger Ewa. Att vada över vattendrag kan på grund av vattenmängden vara farligt om man inte gör det på rätt sätt och ett tips är att därför se till att vara fastbunden med säkerhetslina så man inte spolas iväg om man skulle slinta när man vadar.
 -Vada aldrig vid högvatten, säger Ewa. Slå istället läger och vänta på att vattenståndet sjunker, vilket brukar ta några dagar. Ha en stav att stöda dig mot när du vadar och så att du kan känna dig fram.
Hon uppmanar också till att packa ryggsäcken så att den flyter om du skulle tappa balansen och ha ryggsäcken löst hängande så att du snabbt kan få av den. Att dessutom vara påläst om de situationer som kan uppkomma och hur man hanterar dem underlättar i de flesta lägen.

- Om du följer dessa råd och väljer en vandringsled som passar dina individuella behov, kommer du få en fantastisk upplevelse i sommar, avslutar Ewa med blicken vilande på ett svartvitt fotografi av Kebnekaise. 

FAKTARUTA

Att resa upp till fjällen med tåg från mellansverige tar omkring 20 timmar. Med flyg ett par timmar och bil ungefär en dag. Det finns flera resebyråer som erbjuder paketresor till fjällen. Ett exempel är Sundqvist resor som har paketlösningar: Att vandra i Thailand en vecka kostar runt 17000 per person, inklusive allt.  Vandring på Korsika kostar ungefär 9000 kr. Dolomiterna omkring 6000 kr. Mont Blanc i franska alperna kostar runt 9000kr. Italienska alperna kostar ungefär 7000 kr. Azorerna kostar cirka 12000 kr. Skottland kostar omkring 9000 kr. Vandring på Mallorca kostar runt 7000 kr. Övernattning på hytta i alperna med halvpension kostar drygt 300 kr/person. Mer information finner du på: www.vandringsresor.com.

Om du vill fjällvandra i Sverige är STF resebyrå ett alternativ. De har paketresor som sträcker sig över en vecka och inkluderar allt. Från det billigaste alternativet fjällfluffa som kostar omkring 1600 kr per person, till paketlösningen lyxvandra som kostar runt 5000 kr per person. Mer information finner du på: www.meromsverige.nu 

 

Att tänka på innan du ger dig iväg:

  • Se till att du har bra utrustning som du vet fungerar och testat innan vandringen.

  • Köp inte mer avancerad utrustning än vad som är nödvändigt eller vad du klarar av att hantera.

  • Träna dig fysiskt innan du ger dig iväg och anpassa vikten på ryggsäcken efter dina personliga förutsättningar.

  • Ta med ett par skidstavar för att avlasta knäna.

  • Gå in skorna innan, annars får du garanterat skavsår.

  • Var påläst, bekanta dig med terrängen, färdrutten och förhållandena i området du ska vandra i.

  • Ta reda på om det finns farliga djur eller andra saker man bör se upp med.

  • Prata gärna med någon som förut vandrat i området.

 

Text: Daniel Åkerlind
Foto: Ewa Hellström-Boström

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2002-03-27 19:38   jens.tinfors
Betyg: 1
ganska tom
 
2002-05-03 09:48   magda136
som sagt, ganska tom :-(
 
2002-05-13 19:25   mogge72
hmmm, det saknas något TYP EN ARTIKEL!!!
 
2002-05-28 17:48   mariascout84
va??
 
2002-06-09 23:42   Northstar
Hoppsan, vart är artikeln??
 
2002-08-13 19:40   crilleus
vart tog artikeln vägen?
 
2002-08-17 15:28   swedofil
Betyg: 5
Kort artikel !
 
2002-10-01 14:49   tjolanta
Var är artikeln? Ser ingen alls här ialla fall.
 
2003-04-03 16:30   Germund
hehe ja kan bara bli ett betyg :)
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.