Vandring i Grövelsjön/Rogenområdet

Efter att ha gått stugvärdskurs hos STF i mars var det dags för praktik tre dygn i Storrödtjärn. Det blev både vandring och paddling i området.

Av: Tagetes


Vandring Grövelsjön-Hävlingestugorna-Storrödtjärn-Rogen-Storrödtjärn-Grövelsjön

Blockterräng

Här kommer lite vandringstips om en del av vår fjällkedja, som förtjänas att lyftas och få lite extra marknadsföring. Hela området runt Grövelsjön i norra Dalarna och upp till Rogen i södra Härjedalen och angränsande del av Norge består av en stenig och mager naturtyp. Stenigt kan det vara på många ställen i fjällen och i detta område får ordet blockterräng en nytt ansikte. Det finns flera naturreservat och nationalparker här, även om det är artfattigt så är det så märkligt att det är värt att bevara. Myskoxarnas hemvist i Sverige ligger norr om Rogen. Lite mer än hälften av de som vandrar längs leden är utländska fjällturister. Många av dessa är tyskar, i fickan har de en tysk detaljrik guidebok med beskrivning av leden från Storlien i norr till Grövelsjön i söder. Några fortsätter också förbi Grövelsjön, ända till Sälen. För er som inte vill trängas på norra Kungsleden eller Jämtlandstriangeln är detta en skön sträcka med relativt få vandrare och låg beläggning i stugorna. Det är dock jämförelsevis svårt att hitta bäckar för att fylla vattenflaskan och till matlagning, så det krävs en "vattenplan". Stugvärdarna ger värdefull information om vattenställen.

Även vintertid är stugorna längs leden öppna och turåkningen är mycket fin och uppskattad i hela området. 

Grövelsjön - Hävlingestugorna 13 km

Vi startade vandringen på kvällen vid 18.30-tiden, men mörkt blir det ju inte i juli och en del av sträckan gick vi i månsken. Vi träffade på cyklisten Mattias Skantz, inför hans sista nedförsbacke mot Grövelsjön. Läs om honom här på utsidan och ni förstår att han hade ett stort leende på läpparna, så nära målet efter att ha cyklat från treriksröset. Sträckan är lättvandrad med en raststuga drygt halvvägs. Målet denna dag var länsstyrelsens stugor vid sjön Hävlingen. Hit kommer många för fiskets skull och man kan hyra stugor eller bo på samma sätt som i STFs fjällstugor. Stugvärd finns och man betalar till denne. Stugorna ligger i gles skog bara några meter från sjön.  Länsstyrelsen i dalarna har flera stugor längs sjön som man kan ta sig till med bokningsbar båt eller kanot. Med hjälp av utplacerade båtramper kan båtarna lätt dras mellan sjöarna, så att man kommer in i nästa sjösystem.

Hävlingestugorna

Hävlingestugorna - Storrödtjärn 10 km

Skyltarna vid stigkorsningarna i Hävlingen pekade mot Storrödingtjärn, vilket är det ursprungliga namnet. Kanske har de stora rödingarna tagit slut? En mil är ju inte så långt att gå egentligen, men i denna terräng tar det lång tid. Vi håller snigelfarten 2,5 km per timme vissa delar av sträckan. Fast då kollar vi ju in utsikten med jämna mellanrum också. Man måste hela tiden se var man sätter fötterna och ibland finns ingen stig utan bara stenblock i olika storlek. Ledmarkeringarna består av nymålade brandgula färgklickar på stenarna, ibland fick man verkligen spana efter nästa markering eftersom det inte fanns en stig. Jag hade träningsvärk inne i fötterna dagen efter! Vackert är det med alla lavar på stenar och träd. Kartlavens mönster på stenarna och alla små hopp gör vandringen rolig. Vid regn är det nog stark halkvarning. Raststuga ungefär halvvägs. Då är man också uppe på en platå med steniga kalfjäll, som har runda mjuka toppar. På långt håll syns stugan Storrödtjärn. På långt håll syns också vandrarna från stugan och därför är stugvärden alltid redo att välkomna med saft i rätt minut. Här ska jag bli upplärd av stugvärden Tore i tre dagar. 

Från stugan har man utsikt över fjäll i alla väderstreck. De fågelarter som trivs här är främst sädersärla, gök, stenskvätta, silvertärna, ängspiplärka och ljungpipare. 

STFs fjällstuga vid Storrödtjärn

Storrödtjärn - Rogen 17 km

Leden går genom både fjälltallskog och på kalfjäll, otroligt vackert men stenigt. När man är uppe på den sista fjällplatån breder den flikiga sjön Rogen ut sig, ca 1 mil bred och tre mil lång.  Från platån är det en bra bit kvar ner till Rogenstugan, som ligger precis vid sjön, med fin utsikt över sjön, men omgärdad av björkskog, linnéa och mygg. Vid Rogenstugan kan man hyra kanoter och upptäcka sjön från vattensidan. Det är otroligt vackert med fjäll runt om och små sjöstugor på uddarna. Det kan snabbt blåsa upp på Rogen och förmiddagen är mest lämplig för paddling, och det är bra att hålla sig inom simavstånd från stranden. Vi råkade ut för en störtskur med tillhörande motvind men det blev aldrig för stora vågor. Det går också att låna en kanot för att paddla till Skedbrostugan. Det är en lång sträcka, kanske 13 km med kanot, 17 km till fots. Rogenstugan har bastu. 

Kanadensae på Rogen

Samma väg tillbaka

Eftersom bilen var parkerad vid Grövelsjöns fjällstation var det bara att återvända samma väg som vi kom efter två nätter i Rogen. Då tog vi sträckan Storrödtjärn-Grövelsjön, 23 km, i ett svep och det tog 7,5-8 timmar ungefär. Men då hade vi ju tränat upp stenhopparmusklerna. För den som vill läsa mer om denna säregna natur, googla på Rogenmorän och lär dig lite om vad inlandsisen skapat. Personligen tyckte jag att det bästa på denna tur, förutom stugvärden Tore och mysiga Storrödtjärnstugan, var vandringen på fjällheden mellan Grövelsjön och Hävlingen samt massagen jag fick av stugvärden I Rogen! Och alla fina linnéor och kanske varglaven och lavskrikan också.

Utsikt över Rogen innan nerfarten börjar

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2014-08-06 12:13   salgo601
Betygsätt gärna: 4
Trevligt inga fiske försök?
 
2014-08-09 09:33   Tagetes
Nej jag har inte lärt mig fiska ännu. Men en gäst fick upp en fin röding i Storrödtjärnen, till stugvärdens förvåning, och den kalasade vi på en kväll. Lotta
 
2014-08-21 15:07   Håkan Friberg
Hmm... jag har inte varit där... än. Undrar hur det är där på vintern? Kanske med skridskor på fötterna?
 
Svar 2014-08-22 21:35   Tagetes
Hej Håkan! Rogen på skidor tror jag skulle vara jättefint. Skridskor? Ja om det inte är snö! Men kajak vore super, om någon ville flyga dit den åt mig! Lotta
 
2014-09-09 23:09   ValterL
Skridskor är trevligt på Rogensjöarna. kolla
https://www.youtube.com/watch?v=bsyhM5lOb58&list=UUC4e9i4tYRmX4QOwunDf-fg
och en fantastisk naturupplevelse. Jag har åkt tre gånger där men snöfria fönstret är kort. Snabba beslut om det ska bli ngt.
/ Valter
 
2015-04-09 21:03   skantz
Rogen är både fint trevligt och härligt på vintern. Ingen blockterräng finns mer.... Rekommenderas stark
 
2021-05-02 13:08   lennart80
Hur ser det ut med tältplatser i rogenområdet?
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.