Tur- och ledbeskrivningar för kajak

Filosofisk berättelse om tur och ledbeskrivningar.

Av: Christer Lindh

Tur- och ledbeskrivningar för kajak

av Karin Mentzing

Jag har då och då stött på efterfrågan på tur- och ledbeskrivningar för kajakpaddling. För canadensarpaddling finns massor av sådana ledbeskrivningar. Dessa leder går i allmänhet i mycket skyddade vatten, nära land och genom områden med skyddande terräng omkring. Men det händer även att de går över mer oskyddade vatten och det inträffar också en del olyckor med människor som gett sig ut på öppnare vatten och överraskats av väder som de inte klarar. Men lyckligtvis inte alltför ofta, det handlar som sagt mest om skyddade områden utan snabba väderomslag.

När det handlar om kajakpaddling i hav och skärgård, gäller helt andra förutsättningar. Det som ena dagen är en utmärkt bit vatten för en kajaktur, kan nästa dag vara rena dödsfällan. Det som för en mycket skicklig och erfaren kajakist är en fin och lättsam tur, kan för en färskare paddlare vara en omöjlighet. Havet ändrar ansikte hela tiden. Det som är en mjukt hissande dyning ute till havs, förvandlas till något som är fullt jämförbart med avancerad forspaddling när dyningen passerar över uppgrundande områden. Det som är spegelblankt vatten utmed en skogsklädd strandremsa, kan förvandlas till brant brytande sjö och starka kastvindar när terrängen plötsligt öppnar sig mot vindriktningen.


Det är helt enkelt omöjligt att göra tur- och ledbeskrivningar för kajakpaddling i hav, eller ens i skärgård. Det vore faktiskt huvudlöst att göra det, och ingen erfaren kajakist skulle komma på idén att lämna ut sådan information över huvud taget. Och tänk så skönt ändå, att det är så!!

Inget är förutsägbart, utan vi sjösätter och paddlar dit vi finner för gott just nu. Den turen vi kunde göra förra helgen, kanske är alldeles för blåsig nu, så vi väljer en annan väg. Och upptäcker nya platser. Utan att någon i förväg har talat om för oss hur det kommer att se ut. Vi kan undersöka dem med våra egna ögon och utan förutfattade meningar.

Vi lär oss sakta men säkert att bedöma vår egen förmåga och kapacitet, skaffar oss mer och mer erfarenhet och nästa sommar kan vi tänja lite till på gränserna. Vilken härlig känsla att se tillbaka ett par år och inse hur mycket vi lärt oss, hur mycket erfarenhet och känsla för havet, vädret, naturen vi skaffat oss! Att för varje år känna att vi mer och mer kan välja nya vägar, svårare passager. Växa helt enkelt.

Det får ta lite tid att skaffa sig sådan erfarenhet. Det behöver inte gå på en vecka och vi blir aldrig riktigt fullärda. Och ju mer kunskap och erfarenhet vi får, desto mer inser vi att tur- och ledbeskrivningar för kajakpaddling i hav och skärgård är något vi inte vill ha!

Vi vill hellre vara vår egen upptäcktsresande!

Och tänk bara på dessa guide-böcker!! Du läser om den mycket pittoreska och undangömda lilla byn i Tibets avlägsna bergstrakter och du reser dit, bara för att finna 5 248 turister från hela världen och alla har samma guide-bok som du!

Vill du att det ska bli så ute på havet också???

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2002-03-11 12:07   akev
Betyg: 5
Jag håller med fullständigt, om man är ute i skogen och går kan det vara bra med led beskrivningar för att hitta rätt, men på havet behövs inga stigar där kan vi välja själva var vi vill paddla.
 
2002-03-25 09:17   Kent.L
Precis,
Dom som behöver turbeskrivningar för kajakturer har nog mest nytta av turbeskrivningarna för kanot
 
2002-05-30 20:57   Granit
Betyg: 4
Härlig inställning, och sund!
 
2003-03-18 17:48   lassetta
Rätt inställning tycker jag. Parallellen med Tibet är lysande.
 
2003-10-31 01:59   michaelolsson
Betyg: 4
Rätt och riktigt tycker jag.
 

Läs mer

En damgrupps färd med kajak från Pielavesi i mellersta Finland ner till Lahtis, det blev en långtur på 17 dagar och 398 km. 1 kommentar
Är man ute och rör sig i naturen regelbundet så är det klart att man då och då stöter på djur. En del av dessa möten är mer minnesvärda än andra. Här ... 4 kommentarer
En efterlängtad tur i tvåmanskajak tillsammans med barnen fyra och åtta år gamla. 2 kommentarer
Anna Björnström har skrivit och illustrerat boken "Brisk och havskajaken" som handlar om en dag i kajaken på havet ur ett barns perspektiv. Här är ...
Andra deltagaren i Äventyrliga dagen blev Olle 19 år, det blev paddling på Södra Storsjön och övernattning på en av öarna i sjön.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.