Tillbehör för matlagning

Om tillbehör för matlagning ute

Av: Johan Lorin

Tillbehör

Det klassiska Trangia köket har allt förpackat i en kompakt enhet med vindskydd, brännare och kokkärl men om du har valt ett annat kök måste du välja kastruller och tillbehör efter vad du kan tänkas behöva. Ett grundpaket skulle kunna bestå av två kastruller, 1 och 1,5 liter är lagom om ni är två som delar på köket, och en stekpanna som dubblerar som lock för att korta koktiderna och spara bränsle.

En kastrulltång som klarar av att lyfta en full kastrull gör köket komplett. Dom flesta kastrulltänger är av aluminium och leder värme mycket bra, linda den med tejp och undvik att låta den sitta kvar på kastrullen så undviker du brända fingrar.

Många bensinkök har en folie som kan vikas runt köket som vindskydd och rekommenderas om köket saknar inbyggt vindskydd. Tänk på att ett vindskydd som lindas tätt kring ett gaskök kan höja temperaturen på flaskan, se till att gasflaskan inte blir onormalt varm.

Det vanligaste materialet i kokärl är Aluminium, det är lätt och billigt men förhållandevis mjukt och det blir lätt repor. Ett tåligare alternativ är Rostfritt som är hårdare men också väger något mer. Trangia har en serie där man pressat samman Rostfritt med Aluminium för att få en hård och tålig innersida och ta del av dom goda värmespridande egenskaperna hos Aluminium.

För den som inte räds ökade kostnader finns utrustning i Titan, ett lätt och hårt material som kostar flera gånger mer än både Rostfritt och Aluminium. Packa kastruller i en egen påse så slipper du matkladd i ryggsäcken om du "glömmer" att diska.

Det finns kokärl med non-stick beläggning men min erfarenhet är att den lossnar efter en tid och följer med i maten, dessutom måste man diska försiktigt och kan inte använda sand o dyl. för att skubba bort fastbrända rester.

Om du inte är rädd för att sota ner kastrullerna kan du laga mat genom att helt enkelt ställa dom i elden, någon finurlig upphängning behövs inte. Ställ den i kanten av elden så du kan nå den utan att bränna fingrarna…

Tallrik behövs inte, man äter direkt ur kastrullen och det brukar räcka med en sked om man vandrar eller på annat sätt bär sin egen packning. Om vikten inte spelar någon roll, om man t.ex. paddlar, så kan man naturligtvis ta med så många gafflar man vill. Sällan äter man något som kräver gaffel och kniv har man ju redan. Det finns diverse campingbestick med finurliga lösningar för att sätta ihop sked, gaffel och kniv men det bästa är att ta med en vanlig sked hemifrån, den håller att gnuggas av mot både gräs och grus.

Om du använder diskborste, kapa av skaftet så blir den lättare att packa samtidigt som du spar lite vikt, annars går det bra att använda björkris eller dylikt för att få bort det värsta och sedan använda disksvamp. Oftast diskar man i kallt vatten, man slösar inte bränsle på att värma diskvatten, och det kan bli rejält kallt om händerna, många väljer därför att använda diskhandskar. Ingen dum idé, det kan vara nog så kallt att diska i en fjällbäck sent på hösten.

Använd diskmedel som är biologiskt nedbrytbart.

Text: Johan Lorin

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En damgrupps färd med kajak från Pielavesi i mellersta Finland ner till Lahtis, det blev en långtur på 17 dagar och 398 km. 1 kommentar
Är man ute och rör sig i naturen regelbundet så är det klart att man då och då stöter på djur. En del av dessa möten är mer minnesvärda än andra. Här ... 4 kommentarer
Vattensportare använder ofta torrdräkter. Dräkterna behöver ses över ibland. Sömmar kan läcka, dräkten kan ha skador och latextätningarna behöver ...
En efterlängtad tur i tvåmanskajak tillsammans med barnen fyra och åtta år gamla. 2 kommentarer
Anna Björnström har skrivit och illustrerat boken "Brisk och havskajaken" som handlar om en dag i kajaken på havet ur ett barns perspektiv. Här är ...

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.