Sitta bekvämt

Ska du vara ute i kajaken mer än bara ett par timmar, så är det viktigt att du sitter bekvämt.

Av: Karin Mentzing

Sitta bekvämt

Ska du vara ute i kajaken mer än bara ett par timmar, så är det viktigt att du sitter bekvämt. Annars kanske ditt bestående minne av kajaking blir "aj, min enda ända!"

Sitt med rak rygg, eller aningen framåtlutad. Benen ska vara lite böjda, så att du har knäkontakt med undersidan av däcket, men också så att du har rörelsefrihet för benen. Du ska inte sitta så tajt att benen somnar.

För att kunna sitta avslappnat i denna ställning, behöver du ha ett stöd för ryggslutet, det får inte sitta för högt upp, så att det skaver när du börjar paddla och rotera i ryggen. Du behöver också ett stadigt fotstöd, det kan vara för fotbladen eller för hela foten, det är lite olika hur fotstöden är utformade i olika kajaker. Har kajaken du ska paddla, ett roder, så måste alltså detta fotsöd sitta separat från rodrets styrpedaler/pinne.

Du behöver också stöd för höfterna, så att du inte halkar på sniskan, men det får inte heller vara så tajt att höfterna kläms.

Knäna blir gärna lite skavda om man sitter och gnider dem mot däcket, så någon polstring under däck är inte dumt. Du kan naturligtvis polstra byxknäna istället, så som byggarbetare gör för att skona knäna.

Det är olika hur olika kajakister inreder sina kajaker, hurpass tajt man vill sitta o.s.v. och du kommer så småningom att hitta den inredning som passar dig bäst. Många vill ha ordentlig däckskontakt med låren, andra vill ha en knätub att kunna hålla i kajaken med.

När du ger dig ut på dina första turer, så är det bra att ta med ett billigt liggunderlag i skumplast, du finner dessa i varuhus och på bensinmackar. Skär upp det i två-tre lika stora delar och lägg i sittbrunnsbotten. Sedan kan du ta upp och skära bitar ur skumplasten för att sticka in där du känner att du behöver fylla ut lite grand.

Det är inte bara för din egen bekvämlighets skull, som det är viktigt med hur du sitter, utan även för hur bra balans du får i kajaken och hur du kan kontrollera kajaken i grov sjö och vid manövrering. Har du dålig kontakt med kajaken, så kommer den att leva sitt eget liv under dig och du får bara snällt följa med. Sitter du bra, så att du kan kontrollera kajakens rörelser med din kropp, så är det istället du som bestämmer hur du vill att kajaken ska röra sig. Detta ökar inte bara din säkerhet i kajaken, utan det gör också paddlingen mycket roligare.

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2003-10-31 02:05   michaelolsson
Betyg: 5
En av de viktigaste tankarna tycker jag, att man blir avkopplad och i kontroll av farkosten.
 
2003-11-19 12:27   Arneri
Betyg: 3
Hur man vill sitta är personligt. De som sitter med knäna tight under däcket får bra kontakt när kanoten skall lutas, men får en ursel framåtpaddling då benen och höfterna ej kan röra sig. För en turpaddlare är en tight sittposition ett hinder, medans för en vågsurfare en nödvändighet. Det går utmärkt att ta grov sidosjö utan att ha däck- eller skrovkontakt. En kanotist som sitter fixerad i kanoten tröttas ut snabbare än en som sitter fritt, då det går åt mer energi att dämpa kanotens rörelser än att låta den röra sig fritt. Kanotistens tryck i sitsen är tillräcklig för att hålla kanoten på rätt köl.
Sitta rätt handlar om att få balans, minimera punkttryck och fördela den framåtdrivande kraften på bästa möjliga sätt.
Sitta rätt handlar också om att paddla rätt. Titta först på hur du kan optimera din paddlingsteknik och därefter anpassar du sittställningen. Många gör tyvärr det omvända och låter sittställningen styra paddlingstekniken.
 
2004-03-02 13:20   Tord50
Betyg: 4
Att sitta med stöd för ryggslutet är A och O, I alla fall för mig! Har en Aerius II, men har sätet förhöjt en decimeter för att få rätt sittställning!
Hur man över huvud skulle kunna paddla bekvämt med sitsen i original-läge är för mig ett mysterium!
 

Läs mer

En damgrupps färd med kajak från Pielavesi i mellersta Finland ner till Lahtis, det blev en långtur på 17 dagar och 398 km. 1 kommentar
Är man ute och rör sig i naturen regelbundet så är det klart att man då och då stöter på djur. En del av dessa möten är mer minnesvärda än andra. Här ... 4 kommentarer
En efterlängtad tur i tvåmanskajak tillsammans med barnen fyra och åtta år gamla. 2 kommentarer
Anna Björnström har skrivit och illustrerat boken "Brisk och havskajaken" som handlar om en dag i kajaken på havet ur ett barns perspektiv. Här är ...
Andra deltagaren i Äventyrliga dagen blev Olle 19 år, det blev paddling på Södra Storsjön och övernattning på en av öarna i sjön.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.