Spelar mycket schack....

Användarnamn: thegedd

Intressen: Friluftsmat, Expeditioner, Fiske, Vandring, Långfärdscykling, Litteratur, Navigering, Foto

Mer på profilsidan


Kategorier:


På cykel genom Norge och möte med en kändis

Denna färd började i Kristiansand efter en färjetur från Newcastle(England). Ut ur staden och norrut - igenom vackra Setesdal.

 

Efter ett par dagar letade sig vägen uppåt mer och mer, drog mig västerut; över Haukelifjäll och ner till Odda - mycket snö på lite högre höjder.

Efter Voss stötte jag på en ung cyklist från Holland. Han hette Rumi och var 20 år. Detta var hans första långfärd (med start i Kristiansand - sedan fick han se). Vi slog följe och trampade fram till Gudvangen; tog där färjan till Kaupanger. På färjan träffade jag några turister från Indonesien; inte så vanligt i Norge. Eftersom jag spenderat en tid där så tyckte de det var skoj - undrade vart jag varit etc. En förövrigt mycket vacker båtfärd - särskilt när man kom ut i Sognefjorden.

Vidare nordväst och genom en tunnel på 6750 meter - under södra delarna på glaciären Jostedalsbreen. Denna dag efter kaupanger, stannade vi på en rastplats; för vila och övernattning. Och just denna plats har etsat sig fast - en favorit och utsikten var enorm.

Läser ur min dagbok: 2/5 Måndag, B.C (Bushcamp, tälta efter vägen) - B.C, vid en sjö nära Skei - 11 mil. Mycket regn idag igen, började med en tunnel i nedförslut i 2250 meter, cyklade vidare till en glaciär, sådär, intressant, sedan en tunnel på 6390 meter, bara uppåt, dock svagt, mycket trött, hojade vidare och tog färjan över fjord, Anda - Lote. Mycket vackert beläget vindskydd. Rumi badade, 5 - 6 grader.

Några dagar med snöoväder - och korta sträckor med begränsad framkomlighet.

Vi tog oss vidare och kom så småningom till Molde; där vek vi av österut. Ett par mil innan Trondheim; vid Orkanger, vek vi av norrut - och hamnade då på väg 710.

Vid en affär stötte Rumi på en norrman som bjöd in oss; till han och hans frus fritidsstuga. Där stannade vi en natt. Och norrmannen Kjell, hjälpte mig laga en liten defekt på cykeln. Stugan låg vackert beläget på en sluttning.

Efter detta såg vi till att hamna på Rv 17 mellan Steinkjer - Bodö. En populär och mycket vacker sträcka på ca: 650 km - med inte mindre än sju färjeturer.

"På färjan mellan Levang - Nesna kom det fram en man och en liten flicka. Han hade sett våra cyklar och de satte sig ned vid vårt bord. Nyfiket började han ställa frågor om vår färd. Efter en stund började jag känna igen honom. Jag frågade då vart de kom ifrån ? Vi är ifrån Tärnaby och är på väg till Mo I Rana - för att titta på bio. Vi har varit och hälsat på släktingar. Jag förstod genast vem det var och replikerade. Det är en del kändisar som kommer därifrån ? Jo, svarade han kort. I trappan ner till bilarna önskade de oss lycka till. Av färjan och två personer i en bil vinkade - medans vi fortsatte i ovädret...."

Rumi var en kreativ person och ville hela tiden bygga vindskydd, fiska etc. En kväll efter en heldag med dåligt väder, ville Rumi ordna element för natten. En stor brasa gjordes iordning - trots blöta grenar - det tog tid att få en riktigt bra eld. Sedan letade vi på stora stenar som vi lade i/bredvid elden - dessa värmdes upp ordentligt. Vidare lade vi stenarna mellan oss i vindskyddet. Och stenarna gav faktiskt en viss värme - för en stund.

Från Bodö tog vi färjan över till Sörvågen på Lofoten; en tur på ca: 4 timmar. Trampade av färjan och vidare norrut - ett säreget landskap omgav oss, mäktiga berg, sund, lummiga samhällen. Efter ett tips av en norrman stannade vi några timmar under en bro och fiskade - fick upp torsk på varje kast - så särskilt utmanande var det inte, men roligt. Efter Lofoten tog Rumi beslutet att inte fortsätta mer norrut. Detta tror jag p.g.a allt regn, hagel och snö - som dagligen hade kommit ner sedan start. Han förklarade att han ej njöt mer av färden. Rumi fortsatte till Narvik för att där ta bussen till kristiansand. Mitt sinne var inställt på att komma till Nordkap - oavsett väder och vind.

Letade mig ner till E6:an och satte där styret norrut. Vid ett brofäste stannade jag och fiskade - ingen torsk denna gång. Där träffade jag på en norsk familj som oväntat bjöd in mig till deras hem; sov den natten i en husvagn, lite ovanligt efter en månad i tält. Skönt också med en dusch. Strax innan Nordkjosbotn small ett par ekrar av; så att bakhjulet började vobbla - tog mig dock till Nordkjosbotn. Där blev jag tvungen att ta bussen till Tromsö, för att fixa hjulet - tog mig dit - stannade där en natt, tältade i en park. Tillbaka med buss till Nordkjosbotn och vidare norrut. Kom så småningom till Alta och över storslagna Sennalandet.

Texter ur min dagbok: 27/5 Fredag, B.C - Offentlig toalett: En total misär dag ! Från Olderfjord till toaletten - den jobbigaste sträckan hittills - som långfärdscyklist, mycket kraftiga vindar, regn, hagel och snö, var ibland helt omöjligt att cykla, fick vandra bredvid och leda cykeln, tappade då och då balansen och föll i backen, längsta tunnel idag på 6870 meter. Försökte slå upp tältet, lönlöst, för starka vindar, fick checka in på en handikapptoalett efter tunneln, direkt efter tullstationen.

28/5 Lördag, Toalett - Honningsvåg: Mycket trött vid 8.30, knappt sovit något alls, cyklade in den korta sträckan till Honningsvåg. Hyrde ett rum för 300 kr/natten, vad göra ?, trött, blöt, frusen, kraftiga vindar och regn, stannar och torkar upp, tv, kök och ett trevligt rum. Tittar på tv och hoppas på bättre väder.

29/5 Söndag, Honningsvåg - Nordkap: Cyklade upp till Nordkap, hyfsat väder, en del snö efter vägen, kargt och vilt, stark vind, kommer upp och går runt lite, mäktiga evighetsvyer norrut, tänkte ta bussen tillbaka, gick ingen, roligt att ha varit där, men inget speciellt, skönt att vända tillbaka.

"skönt att vända tillbaka?"  - blir lite förvånad när jag idag läser det. Undrar vad jag egentligen menade. Kanske hade jag fått nog av allt cyklande under de senaste åren ?

Tog bussen från Honningsvåg - Skibotn. Vidare igenom Skibotndalen över/ner till Kilpisjärvi - karesuando - söderut till Örebro.

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-12-06 18:01   brigas
Vilket dramatiskt och omväxlande land Norge är.
Antar det var Stenis med dotter ni fick sällskap av?!
 
2008-12-06 18:49   Håkan Friberg
Fniss... "korta sträckor med begränsad framkomlighet"... jo, det kan man ju kalla det...
 
2008-12-07 11:09   thegedd
Britt: Det var inte Stenis.......
 
2008-12-07 20:42   ripnils
Det torce ha varit den skäggigare delen av "skymningspatrullen"?
Trevlig berättelse!
 
2008-12-08 07:56   peter1969
Stenis lär det inte ha varit eftersom han inte bor i Tärnaby längre.
Stig Strand däremot bor där (vad jag vet) så han kan det ha varit.

Härliga ras.....
 
2008-12-08 12:23   thegedd
Adam, Peter: Jag frågade ej vem vederbörande var - så helt säker är jag inte - vem som nyfiket ställde frågor om vår färd. Men liknelsen och att de kom ifrån Tärnaby - gjorde att jag drog slutsatsen.
 
2008-12-08 12:38   Thomas Traneving
Vilka fantastiska bilder. Tänk vad låååååångt du cyklat!!!! och vad mycket du har upplevt.
Vad härligt!
 
2008-12-09 18:28   brigas
Då var det kanske "The Pärssons"?
 
2008-12-10 13:51   thegedd
Britt: Det var en "Man" och dennes dotter - Maj 2005.....
 
2021-03-11 12:52   olaab
Härliga bilder :-)
Gillar bord med presenning. Älskar Norge.
Kul med en sådan härlig tur, utmaningar, vyer, tankar.

Tack för att du delar med dig.

Mvh
Ola Abrahamsson, Linköping
 

Läs mer i bloggen

Home away from home

För två veckor sedan köpte jag en cykel för blott 340 kr, ja ni läste rätt. Denna har jag enbart tänkt använda för småturer hemmavid. Igår blev det så dags för en liten sväng för att testa cykeln.

Färdväg och cykeln höll bra.

On the edge...

Det är valtider och samtidigt består ju också livet av massor av val...Should I Stay or Should I Go...

Det har varit alldeles för lite friluftsliv för mig de senaste månaderna. Jag tycker i och för sig att det varit för varmt för detta, har dock simmat en del i Ånnabodasjön under Juni, Juli och Augusti. I helgen blev det i alla fall en liten dagstur väster om Örebro. Och nu får det gärna bli höst och temperaturfall så att man får lite mer lust till övernattningsturer. Och kanske då också ett eller annat blogginlägg.

Hjulen rullar vidare

Det har ytterligare blivit två mindre turer på cykel i mina hemmatrakter. Och detta får väl då bli en förlängning på mitt förra inlägg Två små turer på två hjul

Färdväg 1 (246 km): Örebro - Nora - Striberg - små grusvägar till Grythyttan (övernattning) - Hällefors - Silvergruvan - små grusvägar till Älvsjöhyttan - små grusvägar till Kopparberg - Stjärnfors (övernattning) - Guldsmedshyttan - Mårdshyttan - Nora - Örebro


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.