Spelar mycket schack....

Användarnamn: thegedd

Intressen: Friluftsmat, Expeditioner, Fiske, Vandring, Långfärdscykling, Litteratur, Navigering, Foto

Mer på profilsidan


Kategorier:


En natt på Lövnäsberget

Lite trist med det milda vädret så här i slutet av November och början av December, hade räknat med lite snö och kyla. Men men..vintern kommer väl så småningom. Fick ännu en fin kväll och morgon i Kilsbergen häromdagen. Denna gång velade jag lite innan jag valde plats - till slut blev det Lövnäsbergets högsta punkt, där jag övernattat några gånger tidigare. Anlände på eftermiddagen i fint väder och slog upp tältet där jag brukar.

Jag gillar verkligen att beskåda soluppgångar och nedgångar. Det är något ceremoniellt över det hela. En ny dag randas och vaknar till liv. En pågående dag går till ända för vila. Kvällningen denna tur blev stämningsfull och fin men inte så vacker som soluppgången - som denna gång blev en riktig höjdare.


"Mörkret har lagt sig och blicken letar sig ner över Närkeslätten. Det lyser här och där annars är det svart. Staden Örebro ligger därborta och badar i vågor av ljus, mest orange. Från gårdarna lyser det i skiftande styrka och storlek. Ett fordon kommer åkandes. Det blinkar till därborta. Ett ensamt rött ljus bland allt det svarta. Ett levande landskap med levande människor.

Jag vänder mig om och blickar upp emot det oändligt svarta. Tusentals ögon i form av gnistrande stjärnor stirrar ner på vår jord. Inbillar mig att de vill säga mig något. Universum är överväldigande. Evighet. Stumhet. Stillhet. Tystnad. Det vilar en sorgsen tomhet över det hela som är tilltalande. En kall steril värld fylld av mystik som sätter min fantasi i rörelse. Tankarna vandrar iväg till sagovärldar bland kungar och drottningar - hjältar och riddare som slåss emot drakar och demoner. Gamla slott och spökskepp med dansande gastar. Trollkarlar och häxor som svingar sina stavar i luften, blandar sina trolldrycker i stora kittlar. Landet Narnia och Nangilima. Himmel och helvete. Döda själar. Levande själar. Kosmos är gåtfullt och jag låter allt sjunka in..."

Efter natten med någon minusgrad blev morgonen sval och skön. Frukost intogs medan solen värmde. Tjock dimma la sig så småningom över Närkeslätten - molnen hopade sig och började skymma solen. Vid tolvtiden gav jag mig av.

På bussen hem kände jag ett visst vemod men samtidigt glädje. De blå bergen är ju kvar där...tills vi ses igen...

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2014-12-02 17:18   OBD
Jättefina bilder och bra skrivet.
Texten med kursiv stil är tydligen ett citat. Av vem?
 
Svar 2014-12-03 14:13   thegedd
Tack så mycket ! "Texten med kursiv stil är tydligen ett citat. Av vem?" Är det ? Har faktiskt ingen aning och inget jag "medvetet" tagit efter. Det är nog många tidigare som skrivit något liknande. Tror du inte ?
 
2014-12-03 18:20   OBD
Jag antog att det var ett citat pga citattecknen och den kursiverade stilen. År det du som skrivit det vill jag änu en gång skriva: .........bra skrivet.
 
Svar 2014-12-04 12:11   thegedd
"År det du som skrivit det vill jag änu en gång skriva: .........bra skrivet." Tack...tack då ännu en gång från mig...
 
2014-12-15 15:19   pgp789
Bilden där solen har gått upp är det nästan så att man blir bländad av solen!
 
Svar 2014-12-16 10:51   thegedd
Jepp...en riktigt skön och fin morgon:-)
 

Läs mer i bloggen

Home away from home

För två veckor sedan köpte jag en cykel för blott 340 kr, ja ni läste rätt. Denna har jag enbart tänkt använda för småturer hemmavid. Igår blev det så dags för en liten sväng för att testa cykeln.

Färdväg och cykeln höll bra.

On the edge...

Det är valtider och samtidigt består ju också livet av massor av val...Should I Stay or Should I Go...

Det har varit alldeles för lite friluftsliv för mig de senaste månaderna. Jag tycker i och för sig att det varit för varmt för detta, har dock simmat en del i Ånnabodasjön under Juni, Juli och Augusti. I helgen blev det i alla fall en liten dagstur väster om Örebro. Och nu får det gärna bli höst och temperaturfall så att man får lite mer lust till övernattningsturer. Och kanske då också ett eller annat blogginlägg.

Hjulen rullar vidare

Det har ytterligare blivit två mindre turer på cykel i mina hemmatrakter. Och detta får väl då bli en förlängning på mitt förra inlägg Två små turer på två hjul

Färdväg 1 (246 km): Örebro - Nora - Striberg - små grusvägar till Grythyttan (övernattning) - Hällefors - Silvergruvan - små grusvägar till Älvsjöhyttan - små grusvägar till Kopparberg - Stjärnfors (övernattning) - Guldsmedshyttan - Mårdshyttan - Nora - Örebro


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.