Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Tältet 10 - ljus i tunneltältet!

Efter lite trassel med den gamla symaskinen tog sömnaden ny fart.  Ett första steg var att sy ihop långsidorna, eller vad man nu ska kalla dem. Skitknepigt att veta hur stor kurvningen mot tältstången skulle vara, med tanke på att tälttyget ska luta inåt åt två olika håll. Vet inte om det blir x- eller y- eller z-led, för det är så många dimensioner, känns det som. Min man erbjöd sig att räkna på det, men det krävde så mycket förarbete av mig (han kom med krav på pappersmodell och exakta mått...), så jag körde på istället. Jag tänkte att jag höftar lite och kör på känsla, så får man väl ändra om det inte blir bra. Min vördnad för det importerade tyget håller helt klart på att blekna.

Så jag sydde ihop bak- och framdelen lite böjt, och sydde sedan fast dragkedjan. Det gick som smort.

Nästa steg blev att sätta fast upphängningsfästena för innertältet. Måttbandet fick vara med i början, men sen blev det ögonmått igen. Det är bara att inse att jag är mer designer än uträknare. Här sitter fästena fastnålade.

 Och här är de redigt fastsydda.

Sen kom steget som jag längtar efter sedan jag började med det här projektet. Spänningen! Jag sydde ett 5 cm brett veck i ytterändarna på takdelen - ca 135 och 165 cm från "nocken". Sedan blev det en ganska lång tygbit kvar som hånger ner och ska bilda en låg vägg vid huvud- och fotände. I dessa veck sydde jag så fast fyra linfästen.

Och med dessa fästen på plats, kunde jag efter flera månaders väntan äntligen sträcka ut tyget, så att det blir lite spänning på det. Med vanligt brunt paketsnöre knöt jag fast yttertältet i sybordet, TV-bänken, ett barnbord och en dataväska. 

  Innertältet ska sedan fästas med mot yttertältet med liknande upphäng som vid nocken. Det ser ju lite slappt ut här...

 Och äntligen känns det som att detta kanske kommer att gå vägen! Fast lite krångligt är det när man ska gå runt det halvfärdiga tältet. Är det inte änglatrumpeten som är i vägen, så är det tältet som är ivägen när man ska mata fiskarna. Jag är djupt tacksam över att varken barnen eller deras kompisar har lyckats snubbla över tältet än så länge, peppar peppar...

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-05-01 23:39   la dolce vita
Heja, heja!
Kul att se att det går framåt. Börjar se riktigt bra ut.
 
2008-05-02 00:02   Öhrnell
Tack Lena! Hejarop ger faktiskt extra kraft!
 
2008-05-02 00:12   nordtillsyd
Jag är djupt imponerad Ulrika. Hade önskat att jag var hälften så händig som du.....
 
2008-05-02 00:38   Öhrnell
Mm Fredrik. Vissa syr tält hemma i vardagsrummet - andra vandrar genom hela Sverige... Alla har vi något som gör oss speciella (eller som åtminstone får folk runt omkring oss att fundera över om vi verkligen har alla får hemma...)
 
2008-05-02 09:16   Wolf25
Snart kanske det är dags att ta fram mina 18 meter tyg som en dag ska bli en kåta... eller så skickar jag det till dig för sömnad :)
 
2008-05-02 12:00   thomalin
Tycker mig skönja en aktokopia... Det ser väldigt fint ut... mycket imponerande!
 
2008-05-02 18:14   Annicas fjällängtan
Vad duktig du är!!!.Det ser ju ut som ett tält.
det ser verkligen ljust .
Bravo!!!!
 
2008-05-02 18:25   Öhrnell
Aktokopia? Ja visst. (Jag använder ju dessutom faktiskt en HB-stång...) Lite trist bara när blåbäret Ulrika hittar på en egen design - och så är den redan upptagen!
 
2008-05-03 23:56   Håkan Friberg
Jag var den första killen i falun som valde textilslöjd när jag gick om årskurs nio 1968. Jag hade en selfmade sömmerska till mor. Hon lyckades sy mängder med häftiga kläder till mig - utan mönster. (Jag var ju mods, gud bevars.) Och jag blev inspirerad. Mitt första projekt var en skidoverall!!! Syfröken skaffade mönster, men efter ett tag tyckte jag att det verkade lite krångligt, så jag sydde på en höft. Och det blev så j-a bra! Den satt tight som ett korvskinn (det skulle den göra på den tiden). Alla flickor tittade trånsjukt och alla pojkar avundsjuk. Jag var backens kung... till helvetet sprack i en snygg sväng...
Må du lyckas bättre med dina improvisationer vid symaskinen.
 
2008-05-04 09:08   Öhrnell
Stackars Håkan, vilken nesa... Men du hann ju vara kung i backen en stund i alla fall. Jag ska göra mitt bästa för att inte tältet ska spricka, kollapsa eller blåsa bort!
 
2008-05-04 10:26   thomalin
Aktokopia kanske var att ta i... Aktoinspirerad Ulrika design, kanske är mer rättvisande ;-) ... en förädling....
 
2008-05-04 20:50   Thomas Traneving
Härligt att se att projektet går vidare.....kommer hela familjen att rymmas i tältet???? ..... och hur mycket räknar du med att det kommer att väga "färdigt" ;)
/H
 
2008-05-04 21:54   Öhrnell
Det knallar som sagt på. Kommer hela familjen att rymmas? Nope. Inte ute i fält i alla fall. Det är det vi har Keron 4-tältet till. Det här syr jag för att få ett lättare tält till tu-man-hand-vandringar. Vikten hoppas jag landar under 2 kg. Jag tryckte ner alla tältdelarna i en hink och ställde på vågen, som landade på ca 1600 g. Tältpinnar, packsäck och linor tillkommer.
 
2008-05-04 21:56   Öhrnell
Thomas - smickras inte för mycket. Än är det inte klart. Det kanske släpper in både regn och knott...
 
2008-05-04 22:17   BrittMarie
"Hon syr ett tvåmans-Akto" var min första tanke när jag såg bilden. Tycker inte barnen och deras kompisar att det är jättespännande med ett tält i vardagsrummet?
 
2008-05-04 22:26   Öhrnell
Nja. Barnen och deras kompisar slutade bry sig nån gång i februari.
 
2008-05-04 22:33   seobserver
Det går ju fint!
 
2008-05-06 09:19   peter1969
Det blir ju riktigt stiligt. Bra jobbat!
 
2008-05-06 20:28   thomalin
Hm... "ett tvåmans-Akto" DET är en affärsidé!
 
2008-05-09 00:44   Islusen
Men kolla vad tjusigt! Jag är imponerad. Och jag gillar att du bara "kör på"...! Uträkningar är för fegisar. ;-)
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.