Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Eureka! (Tältet del 3)

Jag har nu gett mig på det som jag fasade mest inför - blixtlåsen! Visst stod det att de skulle vara delningsbara, och det har jag aldrig betvivlat. Vad jag var rädd för var att jag helt plötsligt skulle sitta där med fem meter oihopsättningsbart blixtlås.

 Men med hjälp av lite tålamod samt goda råd från Utsidans systersida Sysidan, lyckades jag snabbare än väntat fippla ihop två stycken T-formationer som ska bilda öppningen på innertältet. Det får räcka som dagsverke!

Och medan jag har suttit och klippt, klistrat och knåpat, så hänger takdelarna till innertältet tjusigt upphängda i duschdraperihållare. Vad tror ni? Inte för att jag har tänkt använda denna upphängning på riktigt, men verkar det bli ett lagom avstånd  till yttertältet? Det kommer att bli någon form av  resårband-med knapp-lösning har jag tänkt. (Kanske lite förmätet att ställa frågor i en blogg, men det är värt ett försök)

 

Det är härligt att ha ett projekt! Tänk om detta verkligen kan bli ett tält som håller. Tänk om jag fortfarande använder det om femton år. Vad är det man säger - man ska sikta mot stjärnorna för att komma ....högt?

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2007-11-15 16:46   seobserver
Sedär prototypmodell i skala 1:1. Grattis ser att du är på väg uppåt....
//J
 
2007-11-15 17:23   URB65
Hej. Vist är det kul at föröka själv. Jag är en kille, osm står i startgroparna at göra min egen tältkåta, som en mindre variant av ett tentipiliknande tält. Jag har set en tips om matt man kan skära ripstopnylon med lödkolv och med en glasskiva som underlägg. Detta för att kanten skall "smälta ihop". Jag vet inte hur mycket det är ett måste så jag tänkte höra hur det fungerar för dig med vanlig sax. Jag vill inte sjansa och börja klippa innan jag vet, med tanke på at tmaterial är dyrt. mvh Ubbe
 
2007-11-16 07:31   Öhrnell
Hej Urban. Jag har också sett tipset om lödkolv, men eftersom jag inte ids införskaffa en glasskiva bara för att ha som underlägg så kör jag med vanlig sax istället. Saxen jag har används uteslutande som tygsax, och är vass som bara den. Det är inga som helt problem att klippa i tyget med den. Det känns mest som att klippa i julklappspapper. Man gör ett litet snitt, och sedan drar man bara saxen framåt och skär tyget, snarare än klipper det. Men det förutsätter förstås en riktigt vass sax.
 
2007-11-16 13:38   The Trooper
När jag gjorde en tarp (tänkt att användas som "absidförlängare" så hade jag varken glasskiva eller lödpenna till förfogande,men jag kom på en variant som funkar lika bra,lägg tygstycket på ett bord så att du får ca 1 cm överhäng och gå över med tändaren i jämn takt en sida i taget.Fingrarna fungerar som en distans och ser till att det blir jämnt om de ligger an mot bordskanten.

Det ser fint ut Ulrika,fortsätt så.
peter
 
2007-11-16 14:56   Öhrnell
Elda av tyget med tändare!?! Hur kom du på tanken? Jag tvivlar inte på att det fungerar, men jag är nog lite för räddhågsen av mig för att ens våga försöka. (Ser framför mig hur det bara flammar upp och säger WOFF, och så står jag där och ser ut som en nedsotad seriefigur i ansiktet!) Fast på en liten spillbit borde man ju kunna testa...
 
2007-11-17 13:32   The Trooper
Var nog lite otydlig,självklart ska du inte elda av tyget.Klipp först och sved sedan kanterna.Men du bör absolut prova på en spillbit innan så att inte hela alltet tar eld.

peter
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.