Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Drivans blommor smälta ner och dö

Solen sken och det var strålande väder när vi kom fram till Bydalen vid middagstid på Valborgsmässoafton. En del snö ligger kvar på fjällen, men slalombackarna stängde redan för ett par veckor sedan.

Barnen hann gunga en stund i kvällssolen innan brasan tändes.

Det brann riktigt bra, och jag, maken och svärföräldrarna gjorde så gott vi kunde för att låta som en uppsaliensisk manskör. Resultatet var väl så där, men publiken (barnen) har inte så stora referensramar, så det fick duga. Vintern rasade ut även hos oss. Och visst ser lågorna ut precis som på en pimpad epatraktor? (Slalombacken i fonden)

Kvällen var hur som helst så vacker att jag bestämde mig för att offra en sovmorgon på en lite utflykt upp på fjällsidan. Det kändes helt enkelt som om det vore ett slag i ansiktet på alla som hade lust men inte möjlighet att sova bort chansen.

Väckarklockan ringde klockan sex. Efter lite snoozande och en första frukost tog jag mig iväg vid sju. Morgonsolen strålande in mellan träden från en klarblå himmel, och smältvattnet porlade fram över mossan.

Jag följde leden upp mellan stugorna mot Drommens topp. Det gick riktigt bra. Mycket snö hade smält bort, och den snö som låg kvar var skoterpackad och bar riktigt bra. Men ju högre upp jag kom, desto mer snö blev det. Och snön var sådär riktigt förrädisk. Man trampade till på skaren och trodde precis att den skulle hålla...och så brast den. Som tur var hade jag fått låna svärmors skoterstövlar. Men efter ett tag började man ändå fråga sig vad i hela friden man höll på med.

Bakåt såg det ut så här.

Och så här såg det ut framåt...

Det började helt enkelt kännas lite hopplöst. Hade jag haft barn med mig hade jag vänt för länge sedan, och hade maken varit med hade jag säkert blivit gnällig och så hade vi sett på varandra, skakat på huvudet och sagt "Vad fan håller vi på med egentligen?", och så hade vi vänt. Men nu var jag som sagt ensam, timmen var arla och alla andra låg och sov, så jag hade ju liksom inget att förlora, förutom möjligen någon centimeter runt midjan. Jag tömde stöveln på snö ännu en gång och såg upp mot höger.

Dit skulle jag bara. Och efter några klafsande steg till fick jag som ett slag i huvudet. GÅ BORT FRÅN LEDEN OCH STYR MOT BARMARKEN!!! Jag är ju annars lite rädd att gå vilse här, men med halvmeterdjupa spår var ju risken obefintlig. Så jag slängde mig ut i det okända och skuttade som en ekorre mellan granarna. Eller rättare sagt mellan de snöfria ytorna under granarnas grenar. Så lite "hopp-hopp-tömma stövel" något hundratal meter tills jag slutligen kom fram till stenskravlet!

Vilken lycka att komma upp på den snöfria branten! Helt plötsligt kom man ju smärtfritt framåt-uppåt, så att man blev ordentligt andfådd.

Jag kom sedan upp på en platå som jag aldrig sett förr, uppe där vattenlinjen gått någon gång efter senaste istiden. Berget sluttade där ner på båda sidor - dels ner mot dalen, och dels ner mot en mindre sänka. En perfekt liten tältplats, om nu inte myggen blir för besvärliga i sommar. Det var grönt och lummigt, och jag kunde genom att förflytta mig några meter mot den mindre sänkan, få lite mer frid och ro eftersom ljudnivån där var mycket lägre. Jag börjar tro att jag är lite ljudöverkänslig. Här uppe på höjden hördes bruset från den forsande vårfloden i Dammån väldigt väl. Det kan kanske tycks romantiskt, om det nu inte var för det att ljudet lät alldeles för likt den hemska E4:an som jag alltid hör hemma. (Jag ska se om det funkar med omvänd psykologi här hemma - om jag kan få hjärnan att tro att E4:an är en fors...).

En anledning till att allt hördes så väl kan väl ha varit att lövträden fortfarande är kala. Man hade i alla fall osedvanligt god sikt. Men som bilden ovan visar så är knopparna på god väg att spricka. Den vägen jag tog upp för fjället den här dagen skulle kanske inte kännas lika genomförbar under högsommaren.

Det tog en god stund att hitta rätt fikaplats när jag nu hade hittat ett sådant smultronställe. Till slut lade jag mig tillrätta och väntade på att några fjälltutare eller snöskvättor eller några andra exotiska fåglar skulle landa på lagom avstånd från mig och kameran. Det har ju varit så gott om fina fågelbilder på Utsidan på sistone att det har börjat verka enkelt att fota de små gynnarna. Men så här ser det ut när ett blåbär ska försöka föreviga något:

Det här var den enda pippin som vågade sig inom räckhåll. Sedan kom det två fåglar och satte sig i det skarpa motljuset. Den ena hade kroppsform som en koltrast och lät som en björktrast. Den andra var större och höll tyst. Man undrar ju vad det kan ha varit för något. Jag gissar på en ripa, av storleken att döma.

När klockan var nio började det rycka i mammanerven, och det började vara dags att packa ihop och bege sig hemöver så att man inte missade dagens tredje frukost. Och när jag stod där uppe och spanade ner mot den hiskeliga branten och undrade hur jag skulle ta mig ner helskinnad (det är ju alltid värre att klättra ned) så fick jag ju syn på lösningen en bit längre ner...

MYREN!

Den lyste som ett stort brunrosa fält helt utan snö! Så för första gången i mitt liv sökte jag mig aktivt TILL en myr för att få ett gångvänligt underlag och för att kunna hålla mig torrskodd. Hur urflippat kändes inte det! Och på sätt och vis bidrog det till att göra denna morgonutflykt i vårlig försommarvärme till en av mina bästa fjällturer.

-Den otroliga sikten inne i lövskogen.

-Frånvaron av mygg och andra flygfän.

-Att jag tordes gå ensam utan stig och utan karta och utan led utan att vara rädd att komma bort. Vilken frihet!

Dagen efter tog jag med maken på samma tur, på eftermiddagen. Det var otroligt så mycket snö som försvunnit på ett och ett halvt dygn! Men då gick vi lättpackade, så kameran var inte med. (Så gissa om jag hade både domherrar och entitor precis framför fötterna på stigen...)

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-05-04 07:14   Håkan Friberg
Det verkar onekligen ha varit en ljuvlig enmanstur. Men... har du utökat din fotoutrustning med någon sorts stativ, eller hade du fotograf med i all hemlighet?
 
2009-05-04 07:32   brigas
Om jag orkade skulle jag gärna vara upp dygnet runt denna tid,för att inte missa nåt.
En vårmorgon som den du beskriver är helt ljuvlig (trots genomslag).
 
2009-05-04 08:33   Öhrnell
Håkan - kameran är utrustad med självutlösare. Och det fanns gott om stenar som kunde agera stativ.
 
2009-05-04 12:39   peter1969
Jag tror att Ulrika hade med sig ett kamerateam som även bar packningen.......
 
2009-05-05 01:18   storschan
Visst är det så vackert nu att det bara värker i hjärteroten - mitt hjärta pinglar. hela tiden. Men stopp ett tag - uppsalaiensisk kör???? UPPSALAIENSISK kör! Du måste väl mena Lundensisk......
jag försökte mig oxå på att fota pippijoglar, mina finns på bloggen....
 
2009-05-05 10:15   Thomas Traneving
viken skön tur och mysigt att få smita iväg så där själv ibland.....
/H
 
2009-05-06 17:00   Karin Hofvander
Vilket genomtrevligt blogginlägg! Tack för den. :-)
 
2009-05-07 15:49   Håkan Friberg
... och jag som tyckte att du såg så naturligt avslappnad ut...
Skådespelartalanger?
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.