Bloggar > Njoatsosvágge > Följ med oss genom ...

Njoatsosvágge

Vandringar i en av Sareks vildaste dalgångar. Ett samarbetsprojekt av Hans Fowelin och Björn Andersson.

Följ med oss genom Njoatsosvágge

Två sidor

Vi väljer att presentera våra bilder av Njoatsosvágge redan nu. I några av de följande blogginläggen kommer vi att lyfta fram och försöka fördjupa aspekter på Njoatsosvágge sett ur olika perspektiv.

Våra färder i Njoatsosvágge gick längs två sidor. Hans gick längs östra Njoatsosvágge i juni (22-27 juni 2013) och Björn och Erik gick längs västra Njoatsosvágge i augusti (11-18 augusti 2013). Vi går i samma landskap men perspektiven är dramatiskt olika. Hans mötte en våldsam, svällande, brun vårälv och Björn och Erik mötte en skrattande blågrön älv med guldskimmer.

Vi försöker förmedla dessa båda sidor till dig och hoppas att du liksom vi fylls av – detta är Sarek!

Hur du kan följa med oss

Du kan titta på våra bilder på lite olika sätt. Enklast är att bara starta ett bildspel. Du har att välja mellan västra och östra Njoatsovágge. Klicka bara på länkarna:

Västra Njoatsosvágge

Östra Njoatsosvágge

Bilderna öppnas i ett separat fönster. Du ser då en sida med bilder:

Klicka bara på första bilden och därefter på ”Bildspel”:

Och på ”Spela”

Du kan också styra bilderna själv i egen takt med pilarna.

Hur du kan se på bilderna med detaljerad information

Du kan välja att se på bilderna med detaljerad information om plats och följa med oss på satellitbilder. Titta då först igenom en beskrivning av hur du kan göra genom att klicka på länken här.

Inlagt 2014-12-24 00:00 | Läst 35481 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2014-12-24 01:47   Karin KG
Vilken härlig känsla att få gå med och vara uppe i de vackra vyerna!
 
Svar 2014-12-24 08:54   hanban
Ja, det är lite märkligt att både vara här och nu (i Umeå) och i drömmarnas landskap. Så känns det även om vi faktiskt var där. God Jul. /BA
 
2014-12-24 10:44   undvall
Oerhört trevligt att få följa med på de två turerna och tänka tillbaka. Har skidat samma tur en underbar påskvecka för typ 20 år sedan och det fanns ett gäng platser som man kände igen :-)
Blir dock ännu mer sugen på en sommartur efter detta
/ Stefan
 
Svar 2014-12-24 14:18   hanban
Vi har ju pratats vid om nedre Njoatsosvágge tidigare - hoppas att du gör sommarturen också (och skriver om den). /BA
 
2014-12-25 20:44   OBD
Tack så mycket! Nu har jag öppnat julklappen. :-)
Massvis med fantastiskt fina bilder. Men bitvis ser det ju inte precis lättvandrat ut. Vid regn måste det väl vara fruktansvärt blött.
Jag längtar upp. Hoppas jag orkar ett år till. Men jag vill nog hålla mig litet högre upp.
 
Svar 2014-12-25 21:35   hanban
Roligt att du uppskattar bildmaterialet, Bertil! Att det blev presenterat på detta sätt är Björns förtjänst. Han har jobbat mycket med att hitta ett sätt som fungerar och som innehåller många funktioner. Min roll blev - visade det sig - mest att springa på diverse buggar och annat elände.

Jo, nere i trädregionen kan det vara både snårigt och blött. Vid regn är det helt klart strapatsrikt. Men man ser ju så mycket fint på nära håll! Att hålla sig på högre nivå har ju dock en poäng: man får en fantastisk överblick. Exempelvis Sähkok och Sähkoknuohkke är förnämliga utsiktsområden. De är ju dessutom relativt enkla att nå. /HF
 
Svar 2014-12-25 22:40   hanban
Vi har ju lite olika upplevelser från västra och östra Njoatsosvágge. Jag har gått i västra Njoatsosvágge tre gånger dock inte så långt upp som denna gång. Jag har gått i regn och relativt ordentlig blöta och jag måste ändå säga att västra delen inte är så känslig för vatten. Vi kommer skriva lite mer om våra tankar om hur man kan gå i vaggen och du kommer att märka att rekommendationerna är ganska olika beroende på vilken sida man går på. /BA
 
2014-12-28 01:05   Örnsätrarn
Fantastiskt att få följa med på era turer på det här sättet! Bra jobbat!
 
2015-01-01 18:35   Tobbe C
Tack för att vi får följa med till detta spännande område! Besökte Rönnbäcksnäset i Västerbotten i somras och har även funderat på att besöka fler platser som är hotade av storskaliga gruvplaner. Tankarna har då ganska snart gått till Ruovddevárre. Med era bilder och denna blogg har jag helt klart fått mer inspiration till att göra slag i saken. Med denna nyfunna inspiration satt jag häromkvällen och filade på en tur från Kvikkjokk till Ruovddevárre och sedan vidare över Luohttoláhko och genom Sarek. Vi får se när den kan bli av, tyvärr är risken stor att det inte blir i år.
 
Svar 2015-01-01 22:04   hanban
Kul att du har hittat hit, Tobbe. Att besöka hotade områden är verkligen en bra idé. Verkar vara en fin tur du småfantiserar om. Vi kommer så småningom att skriva ett inlägg och nämna Ruovddevárre. Man kan ju bara hoppas att alla planer på gruvdrift där är övergivna och att ingen i framtiden får för sig att det skulle vara lönsamt. /HF
 
Svar 2015-01-01 22:47   hanban
Området behöver så mycket uppmärksamhet och dokumentation som möjligt för att det inte ska uppstå ett nytt pyramidspel med gruvaktier. En trevlig beskrivning av Ruovddevárre hittar du på Tims Laplandica blog. http://laplandica.com/2008/04/12/the-second-ruotevare-mine%e2%80%a6/
/BA
 
2015-01-02 23:21   Tobbe C
Tack för den länken Björn, mycket intressant! När man tittar på dina bilder (västra sidan) kan man få för sig att det skulle gått att vada Njoatsosjåhkå lite varstans, exempelvis vid bild 73, 93 och 102 men det ser ju så ofta lättare ut hemifrån soffan än från strandkanten. Skulle du kalla vattenståndet för lågt när ni gick där och vilken är din bedömning av vadbarheten på dessa platser (vid vattennivån enligt bilderna)?

Tack Hans, ser fram emot att få läsa mer om Njoatsosvágge och Ruovddevárre framöver. Jag återkommer säkert med frågor om/när mina turplaner blir mer konkreta.
 
Svar 2015-01-03 00:05   hanban
73, kanske - 93, absolut. I hur man kan gå och tälta i västra Njoatsosvágge visar jag en bild från 1982. Då vadade vi över men inte den sista strömfåran. 102, nja det tror jag inte. Andra sidan är nog djup. När vi gick i augusti var nog vattennivån ganska normal men jokken är regnkänslig. Jag visade också vadet vid poolen och det fungerade då för den tyska vandraren. Dagen efter tror jag inte han hade tagit sig över. /BA
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook