Lista senaste kommentarer från alla
Sida: Första Föreg. 1 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... 50 Nästa Sista 
Artikel/Blogg:
Ett dygn i stormens grepp (1)
2017-04-10 19:20 från OBD :
"Cliffhanger"! :-) Men du låter oss ana vad som kommer att hända. I alla fall delvis.
Artikel/Blogg:
Recept på det (ännu mer) kompromisslösa fjällbrödet
2017-03-31 13:02 från Hans Roger :
Brödet blev kalasgott!! Tack för idén att börja med en liten mängd mjöl och sedan öka på i takt med att jäsningen tar sig. Ett bröd inte bara för fjället utan det förgyller även vardagen :)
Artikel/Blogg:
Några tankar om Präststigen och att inte vara först
2017-03-15 14:27 från snurte :
Intresset för att gå Präststigen har funnits en tid, och jag vill nog påstå att det har ökat för varje inlägg som du skrivit och jag har läst. En framtida bok kommer definitivt hamna på inköpslistan. Vi var mycket nära att gå delar av den i somras, men vädret satte lite hinder för oss tyvärr. Istället fick vi en trevlig upplevelse av Tarradalen för första gången. Det betyder och andra sidan bara att Präststigen väntar på oss vid ett annat tillfälle.
Artikel/Blogg:
Recept på det (ännu mer) kompromisslösa fjällbrödet
2017-03-12 17:54 från Calexico :
Ja jästen är bara för att öka jäsningen och den torra har jag alltid hemma så det blir oftas den pga hållbarheten. Jag har provat utan jäst men får det inte bra. Tänker att degen är för tung och kompakt med bara råg och frön att surdegen i sig inte orkar med den. Behöver jäsa många timmar även med jäst. Ibland upp till 12h i kylskåp., men går ju snabbare i rumstemp. Läst att kylskåpsjäsning ger mer smak, men har lite blandad erfarenhet av det.
Artikel/Blogg:
Recept på det (ännu mer) kompromisslösa fjällbrödet
2017-03-11 09:47 från Småtärna :
Inspirerande läsning och bra beskrivet. Tack! Angående sirapen: Jag tycker personligen att söta bröd är en styggelse, även om det bara är lite. Smakar brödet det minsta sött? Har du provat att helt utesluta sirap? ps. Vill passa på att tacka för den trevliga artikeln om Präststigen i senaste numret av Fjället!
Artikel/Blogg:
Recept på det (ännu mer) kompromisslösa fjällbrödet
2017-03-11 08:15 från Calexico :
Kul att läsa hur andra gör sina surdegsbröd. Jag brukar göra en surdegsstart av grovt rågmjöl, vatten och ett rivet äpple. Jag tycker äpplet ger surdegen en frisk och god lukt. Provat honung också, men jag tycker lukten inte känns lika välkomnande. Skillnaden på bröden i slutändan blir kanske inte så väldans stor, men inbillar mig att äppelvarianten är godare. När surdegen är redo kör jag mest på känsla och blandar ihop vad som finns hemma. De senaste gångerna har det blivit grovt rågmjöl, blötlagda chiafrön, klippta katrinplommon, lite torrjäst och salt. Försöker utesluta vetemjöl helt. Ibland tar jag dinkel, men rågmjöl är godast tycker jag. Endast hemmabak här och inget ute i fält.
Artikel/Blogg:
Recept på det (ännu mer) kompromisslösa fjällbrödet
2017-03-10 11:27 från ulindh :
Inspirerande! Nu blir det surdegstillverkning igen! Det är härligt att baka bröd, ditt ser så gott ut med vetekli på. Skär du det i skivor innan du fryser in?
Artikel/Blogg:
Recept på det (ännu mer) kompromisslösa fjällbrödet
2017-03-09 20:40 från Avslutat Medlemskap 201709 :
Mycket kul att läsa. Själv har jag haft surdeg som hobby så länge att jag tröttnat men det är verkligen roligt att bli drabbad. Hade en kultur i nästan tio år. Något som jag vill lyfta fram är autolysmetoden som passar bra när man inte har möjlighet eller vill köra allt för tröttsam knådning. Perfekt i fält. Hur det funkar finns att googla på. Typ dra, vrida dra några få gånger medan glutentrådarna växer till. Något för vitt bröd. När det gäller start av surdeg för råg brukar jag använda mig av startmotor i form av starkt proteinrikt vetemjöl som surats och bubblar fint för att sedan läggas i råg. Istället för torrjäst har jag haft med mig surkulturen (Hoho rättstavningen föreslog supkulturen...) och lite mjöl. Sedan har jag testat lite olika teknik för avbakning. Bl.a gräddning i vattenbad runt om och slutgräddning vid elden för att få skorpa. Klart rolig hobby när man är ute men även hemmavid i köket. Mitt mörka favvobröd heter Dansken och ett Stockholms bageri tror jag har bästa receptet.
Artikel/Blogg:
Fjällbrödet utan kompromisser (2) – nu ännu mer kompromisslöst
2017-03-08 15:12 från seobserver :
Snyggt Hans, surbröd är grejen vare sig ljust eller mörkt.
Artikel/Blogg:
Fjällbrödet utan kompromisser (2) – nu ännu mer kompromisslöst
2017-03-06 17:32 från Panicmode :
Provade du något bröd glutenfritt? Grymt nyfiken!
Artikel/Blogg:
Fjällbrödet utan kompromisser (2) – nu ännu mer kompromisslöst
2017-03-05 22:11 från Småtärna :
Härlig läsning Hans. Jag är också råg- och surdegsbrödfantast, dock var det länge sedan jag bakade själv. Vet ju att du också bor i Lund, här är det lätt att få tag i Röstånga Möllas groddade syrliga rågbröd, det enda bröd jag äter nuförtiden. Har du provat det? Väntar också med spänning på din nerskrivna "guidning", väl införstådd med att man måste göra ett recept till sitt. /Cecilia
Artikel/Blogg:
Fjällbrödet utan kompromisser (2) – nu ännu mer kompromisslöst
2017-03-05 21:56 från MonicaKa :
Det var inte dåligt! Snygg form på limporna, att de inte flyter ut var imponerande.
Artikel/Blogg:
Fjällbrödet utan kompromisser (2) – nu ännu mer kompromisslöst
2017-03-05 20:29 från Nyingen :
Häftigt!!! Har bakat söta kavringar i form, men inget så här häftigt!! Ser med spänning fram mot "receptet"!
Artikel/Blogg:
Några tankar om Präststigen och att inte vara först
2017-03-01 17:15 från Örnsätrarn :
Din kommande bok gör valet svårt. Ska jag gå Präststigen i år eller ska jag vänta till nästa år? För drygt ett år sedan gick jag delar av stigen och efter dina skriverier har jag inspirerats till att gå hela. Men området är fint och förtjänar att vandras i flera gånger. Din bok skulle dock ge lite andra perspektiv på vandringen. Sätt upp mig på beställningslistan.
Artikel/Blogg:
Några tankar om Präststigen och att inte vara först
2017-02-27 21:09 från BrittMarie :
Det händer då och då att även jag står och funderar på om stenar som står "konstigt" kan vara rösningar... Nästa gång det händer ska jag titta om och hur det växer lavar! Du nämner alternativa vägval, tror du det kan vara så att man har gått en väg dit och en annan hem? Jag tänker på att jag själv ofta väljer olika stigar fram och tillbaks om det finns mer eller mindre parallella stigar. En stig kan ju vara lättare att gå utför och en annan vara bättre uppför. Ser också fram emot boken!
Artikel/Blogg:
Några tankar om Präststigen och att inte vara först
2017-02-26 23:00 från OBD :
Vad kul att det kommer att bli en bok! Ser fram mot att den ska bli klar för beställning.
Artikel/Blogg:
Hur blev det så här - en ny vintertur?
2017-01-20 14:37 från undvall :
Perfekt! Dubbelkolla bara att Tegsnäsarna funkar som de ska innan ni ger er av, hade en kompis som körde på sina gamla som legat och torkat ut....bröts rakt av när han passerade ett litet dike. Vilken som sen är den bästa skidan beror ju till stor del på hur vintern har varit. Sist jag var uppe i mars (tre vintrar sedan), hade det varit +5 och duggregnat ett par dar innan vi begav oss....sen kom kylan. Med STORT K, hade väl -35 kallaste natten :-) Vid det tillfället hade det gått bra att gå till fots första veckan på tur, var pansar-skare precis över allt. Och i det läget är det nog tryggare att välja ett par skidor som du trivs med och vet funkar även på kalfjället. När vi skidade upp längs Njoatsovagge så vill jag minnas att vi till 70-80% skidade nere på Kamajokkens is och på Njoatsosjåhkå. Är ju den naturliga färdvägen förutom bitvis genom Änok där jokken "slingrar" sig fram och det är enklare att gå lite mer rakt på. Jo att ta sig upp till Vállevárre är ju alltid en trevlig start på varje tur, framför allt om vädret är fint! Men om man drar pulka kan det vara klart utmanande att ta sig upp. Skulle personligen bara göra det med pulka om snön var mycket fast och självfallet är stighudar i princip ett måste. Är det mjuk eller ännu värre lössnö kan det visa sig vara näst intill omöjligt att ta sig upp genom skogen ... om det nu inte finns ett skoterspår att följa! Fanken, man blir som "lite" avundsjuk, är ju osannolikt vackert där uppe i mitten av Mars!!!
Artikel/Blogg:
Hur blev det så här - en ny vintertur?
2017-01-19 13:15 från undvall :
Trevlig plan :-) .... faktiskt väldigt lik turen som vi gjorde genom Njoatsovagge! Skillnaden var att vi efter passerat Låptåvagge vek västerut och tog oss ner till Tarradalen via Buojde. Om du/ni nu inte redan har det kan det vara värt att överväga att införskaffa ett par skidor med riktigt bra bärighet. När vi var där så lånade jag ut mina Tegsnässkidor till en kompis som var med på turen och skidade själv med ett par Fischer Europa 99. Och det blev mycket slit i lössnön nere i skogen. Men då var det i och för sig en ganska kall och snörik vinter det året vill jag minnas.... / Stefan
Artikel/Blogg:
Hur blev det så här - en ny vintertur?
2017-01-19 10:35 från Helena Rosquist :
Kommer så väl ihåg er resa och din berättelse från den och förstår att du hade viss tvekan att ge dig iväg igen. Men. Oftast är väder och temperatur bra i mars/april. Våren i fjällen är ju den tid som är den bästa. Hoppas ni får en jätte fin tur! /Helena
Artikel/Blogg:
Hur blev det så här - en ny vintertur?
2017-01-17 20:28 från dHANScan :
Lycka till med ny tur och spekulationer innan dess. Jag kan nästan inte tänka att ni skulle drabbas av så olycksrikt väder två år i rad. Men visst får man vara förberedd på att allt kan hände på vårvinterfjället, och det är ni redan
Artikel/Blogg:
Stigen på fjället - en dikt
2017-01-17 01:05 från Örnsätrarn :
Jag tänkte väl det. Därför kanske ditt diktande så småningom också mynnar i en bok. Hoppas det!
Artikel/Blogg:
Hur blev det så här - en ny vintertur?
2017-01-16 11:05 från Bandersson :
Vilket tips du får av Stefan - att ta en tur genom Njoatsosvágge! Då skulle ni ju också kunna undersöka om det finns någon renstig genom Sähkoknuohkke. Lavinfaran i Njoatsosvágge har ju Stefan skrivit om tidigare. God Tur från mig också!
Artikel/Blogg:
Hur blev det så här - en ny vintertur?
2017-01-16 08:29 från undvall :
Bättre lycka denna gång!! Och om ni nu kommer iväg i mitten av Mars kan jag varmt rekommendera att främst sikta in sig på tur genom fjällbjörkskogens magiska rike. En personlig favorit är att skida genom Sjaunja, men med tanke på tidigare bloggar så skulle det vara kul att läsa hur du/ni upplever en tur från Kvikkjokk och upp genom hela Njoatsovagge :-). Gjorde en sådan tur för en 25-26 år sedan och även om det bitvis var lite tungt att ta sig fram i den "bottenlösa" lössnön så uppvägdes det av att man så enkelt kan ta sig till på sommaren väldigt otillgängliga platser. God tur!!
Artikel/Blogg:
Stigen på fjället - en dikt
2017-01-15 15:20 från Bandersson :
”Och ditt inre svarar” – det är den boken vi väntar på.
Artikel/Blogg:
Stigen på fjället - en dikt
2017-01-14 23:23 från Örnsätrarn :
Härligt att det ska bli en bok om Präststigen! Den ser jag fram emot att få införskaffa. Och tack för dikten. Din förra har följt mig hela hösten. Det blir nog en lyrikbok också så småningom. Du tänkte väl inte skriva en bok om Präststigen första gången du gick på den?
Artikel/Blogg:
Stigen på fjället - en dikt
2017-01-13 18:03 från Skogstoka :
Där satte du fingret på precis det som händer i mäktiga naturmöten - att det inre svarar. Fint! :)
Artikel/Blogg:
Stigen på fjället - en dikt
2017-01-13 10:20 från ulindh :
Tack Hans! Väldigt fin! Det blir nog en diktbok också så småningom. :-)
Artikel/Blogg:
Två skåningar på vintertur
2016-12-16 17:45 från nilsj :
Tuffa grabbar!
Artikel/Blogg:
En del av mig
2016-10-29 20:39 från Örnsätrarn :
Tack för dikten Hans! Ända sedan jag läste den för första gången för snart två månader sedan har den följt mig varje dag. Du har satt ord på och tydliggjort en känsla som jag haft outtalad under lång tid. Det har blivit särskilt tydligt när jag nu har skrivit på mina blogginlägg, tilltänkta inlägg om tidigare vandringar och fantiserat om kommande. En del av mig. Ibland har jag funderat över vilken del. Naturligtvis en del av mitt hjärta. Men det är inte så enkelt. Det är en del av min själ, mitt liv, min existens. Precis som du så bra beskriver, helt enkelt - en del av mig. Tack än en gång!
Artikel/Blogg:
Fjällbrödet utan kompromisser
2016-10-14 10:02 från Nordiska Motorcyklister :
Hej Fowwe! Nu är det hög tid att du lämnar fram bakanvisningar, ok?! :-)
Sida: Första Föreg. 1 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... 50 Nästa Sista 

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg