ylleplagg

Jag läste ett kapitel i Lars Monsens bok Friluftsliv,
där han beskriver ylleplagg som ett mycket bra alternativ till första lager på kroppen.

Jag undrar om någon har en erfarenhet av ylle underställ.
Jag skulle gärna vilja prova men jag vet inte om det finns.

mvh: simon
 
Ullfrotté m fl

Ylleunderställ dräller det av på marknaden. Frågan är bara vilken kvalitet du vill ha och vad det får kosta. För kostar gör det. Bortåt 900 kr för ett helt ställ får du nog lägga upp. Själv har jag ett ullfrottéunderställ. Det finns i tre tjocklekar; 200, 400 och 600 g/m2 är det om jag inte minns fel. 200 är väl bäst lämpat för vandringar och aktiviteter över huvudtaget. 400 är mer för vinterturer och 600 för stillasittade i kyla, typ vinterfiske.

Jag tycker det blir väl varmt att ha ullfrottén på mig när jag går. Det vore dock fullt möjligt om det inte är stekhett ute. Jag undrar dock om inte slitaget blir väl stort vid axlar och där höftbältet sitter om du inte har något mer än bara understället, liksom Monsen föreskriver.

Kalle
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
mmmmmums

Jag älskar verkligen ylle!! Underbart att ha som underställ, vantar, strumpor och mössa... Men verkligheten är väl den att idag med utbudet av bra konstfibermaterial så finns det egentligen ingen anledning att använda ylle som underställ med tanke på att det torkar långsamt.
 
Fördelen med ylle är att dess fibrer är väldigt "krulliga". Det gör att även om yllet är blött så håller fibrernas krullighet fukten borta från huden.

Det är detta som gör ylle till ett bra plagg att ha närmast huden om man tänkt bli fuktig.

Nackdelen med ylle är som sagt var att det absorberar fukt så man blir beroende av möjlighet att torka det.

De flesta rekommenderar väl att man undviker att bli fuktig och alltså använder plagg som transporterar bort fukten och ventilerar ut den (polypropulen är väl vanligt om jag inte är ute och cyklar).

Jag använder yllesockor i kängorna, eftersom där är det normalt svårt att undvika fukt. Man får då ha dubbla yllesockor och torka det ena paret på axlarna medans man har det andra på fötterna.
 
Lukta gott!

Det finns fler märken än ullfrotté, själv hittade jag ett bra på rea på Dressman.

Helly Hansen gör ett med syntet på insidan. Sådär bra, jag gillar "ren" ylle bättre (oftast är den utblandad med lite syntet för att hålla bättre.)

Den största fördelen är att man inte börjar lukta lika fort som med syntet-ställ. Jag var i fält 2 veckor i sträck i våras, och ylletröjan luktade inte alls farligt när jag kom hem. Gör om det med ett syntet-ställ!

Ta med enn ullundertröja som förstärkningsplagg. Bra om du blött ner dig, skön att sova i och trevlig på tåget/bussen/flyget hem (tycker iallfall medpassagerarna)

/Björn
 
Re: Lukta gott!

Vandrare; sa:
Den största fördelen är att man inte börjar lukta lika fort som med syntet-ställ. Jag var i fält 2 veckor i sträck i våras, och ylletröjan luktade inte alls farligt när jag kom hem. Gör om det med ett syntet-ställ!

/Björn

Tack men jag står över, jag ser det inte direkt som en prestation att gå omkring i samma underkläder i två veckor utan att tvätta dem. OAVSETT OM DET LUKTAR ELLER EJ
 
Re: Re: Lukta gott!

KLAGER; sa:
Tack men jag står över, jag ser det inte direkt som en prestation att gå omkring i samma underkläder i två veckor utan att tvätta dem. OAVSETT OM DET LUKTAR ELLER EJ

Jaha hur länge måste man gå med dom för att du skall se det som en prestation då?

;-)
 
Re: Re: Lukta gott!

Tyvär hade jag med mig för kort sladd, så tvättmaskinen jag hade med var till ingen nytta. ;)

KLAGER; sa:
Tack men jag står över, jag ser det inte direkt som en prestation att gå omkring i samma underkläder i två veckor utan att tvätta dem. OAVSETT OM DET LUKTAR ELLER EJ

Hur ska man då bete sig? Har du ryggsäcken full med tröjor? Tvätta är jobbigt om temperaturen är mellan -20 och -35 för att inte tala om att torka!! Hur gör du? Ge oss en kurs, Kurt :)

PS Det är jobbigt att tvätta vid -40 också. Tror jag. Har inte testat. DS
[Ändrat av Vandrare 2002-06-18 kl 18:39]
 
Ullunderställ

Funkar utmärkt även under längre övningar, själv har jag med två ullunderställ klarat av 41/2 vecka vintertid. Det var inte heller läge för att hugga nån vak för att kunna tvätta. Som ytterstrumpor och vantar funkar det även utmärkt.
Eftersom ull värmer även när den håller vatten kan man torka ullunderkläderna på kroppen och yllestrumporna innanför byxlinningen etc.
Mina syntetkläder luktar efter ett veckoslut fynk, mina ullundisar klarar lätt en vecka utan illadoft men efter två veckor så luktar även mina svett men det går att få bort genom att skölja upp ett ställ och torka det under natten och bära det nästa dag över understället. Till lunch brukar det vara torrt. Därefter upprepas processen med det andra understället.
Själv har jag brukat Gryningen, Fjällräven och något obskyrt Syriskt märke, det senare stället är det enda som kliar en smula.
Inte bara Lennart Wallin har använt ullunderställ för att frälsa frusna vandrare i bomulljeans.
Ullunderställ fungerar och rekommenderas vid 3-årstider.

Go tur

Johan K

Ps på sommaren går det utmärkt att använda sidenkalsingar och t-tröjor, både att gå i och att sova i. Torkar snabbt,lätta, små, lättskötta och underbara!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips