Vilket Trangia?

planerar att köpa ett trangia till min pojkvän i present för jag vet att han vill ha ett.
han ska ha det med sig på jakt och övningar med hemvärnet.
vilket kök är bäst att välja? 25 el 27? och med vilken typ av kittlar? Aluminium, non-stick, ultralight aluminium, ultralight hardanodized aluminium?
tacksam om jag kan få svar fort.
 
Utan att vara någon Trangiaexpert har jag följande fundering:

Ska han bara använda det ensam? I så fall skulle jag satsa på att köpa en så liten och lätt variant som möjligt. Ger du honom det större köket kan du ju lägga med en liten kärleksförklaring där du talar om att du gärna följer med ut i skogen med honom på tu man hand, och då är det ju bra med lite större kärl så att de räcker åt er båda.

Materialet kan jag inte säga något om, eftersom jag bara använt aluminium - och är mycket nöjd med det. Kanhända att non-stick är bättre, men aluminium duger alldeles utmärkt åt oss.

Det låter för övrigt som en mycket väl vald present, och jag tror att han blir jätteglad vilken variant han än får!
 
Senast ändrad:

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Det lilla räcker väl för två. Skulle jag ge blev det ett ULHA.
//J


Jag tycker kastrullerna är i minsta laget på 27 för annat än enmansbruk. Ofta äter man mer än en halv liter och hur en liten enliterskastrull då skall räcka för att laga mat till två begriper jag inte riktigt, om man inte skall vänta och laga mat till den ena efter den andre, eller om man bara värmer vatten. Optimus jägarkök har ungefär samma yttre storlek som 27 men rymligare kastruller, fast det finns ju å andra sidan inte att köpa nytt nuförtiden tror jag. Ett 25-kök är rätt mycket att släpa på om man bara ska ha det själv men ska man bara ha ett trangiakök så tycker jag nog ändå att 25 är ett bra val då man kan ha det till fler än en person vid behov. En del gillar non-stick men det är ömtåligt och har varit av ganska suspekt kvalitet på de trangiakök jag kommit i kontakt med, även om det kanske blivit bättre på senare år. 27or med duossalkastruller finns kvar på en del ställen på nätet om man vill ha ytterligare alternativ.
 
Naturligtvis beror det väldigt mycket på vad för sorts mat man skall tillaga i kärlet. Men skall han först och främst använda det till jakt och hemvärn så skall han absolut inte ha ett större än 27:an.
Som gammal officer så vet jag att vikt och utrymme har stor betydelse vid dessa tillställningar.

Man skall ju vara medveten om att det faktiskt ingår 2 kastruller i köken om man skulle vara fler.

Är man fler än en person så kan man faktiskt stå ut med att all mat inte tillagas i en och samma kastrull. Dessutom kan man då äta direkt ur kastrullerna och därmed sparar man på disken :)

Jag har inget trangia själv men i det militära hade jag ett vanligt jägarkök och det fungerade utmärkt till all matlagning. En kompis till mig har ett 25 kök och det har vi använt till att laga mat till fyra personer vid många tillfällen.

Vill alltså hävda att 27:an är ett tvåmanskök och 25:an är ett 3-4manskök (familjekök).

Jag hade köpt 27-7 UL/HA och om han är galen i kokkaffe ett 27-8 UL/HA.

//Peter
 
Låter som en perfekt presentidé! 27-7 eller 27-8 ULHA
Men du - stoppa för all del in gasbrännaren, utan den så är köket bara halvt...
 
Och man får rum med gasbrännare, gasoltub, tändstål/tändare och grythantag inne i grytan om man väljer 100 gramstub ala primus 2206. Denna tub räcker till 12-14 halvliteruppkok och hela paketet är betydligt lättare är kronans snuskburk med brännar, hållare och fylld spritflaska. - jag tvivlar att man kan göra 12-14 st halvlitersuppkok på 3 dl sprit med kronans brännare...

Kronans snuskburk med brännare, hållare och 3 dl fylld spritflaska men exklusive kåsa och ätbestick väger 1552 gram (nyss vägt) medans komplett trangia 27 av gamma modell (den med röd nonstick-stekpanna, ej kaffepanna, ej spritbrännare i) med extra tillköpt tygpåse, plastbricka, gasbännare, full 100gr gasoltub, tändstål väger tillsammans 1235 gram.

Trangias orginalspritbrännare väger 110 gram vilket gör plats för 207 gram spritflaska för uppnå samma totalvikt som kronans snuskburkkok om man skall ha dessa som extra bipackning utöver gasolen vid eldning i sträng kyla.

många som jagar lättvikt tycker nog att ovanstående kök med tillbehör är på tok för tungt - men jag är nöjd så länge mitt kök med allt mer användbarhet mha. extra tillbehör, etc. håller sig under kronans kök i vikt för samma typ av användning - för värre än så med dödvikt till ingen nytta kan det knappt bli ;-)

---

Glöm inte att köpa den passande påsen och gärna plastbrickan som kan tjäna både som lock och snöplatta (och gör köket mindre skramlig - vilket är viktigt i hemvärnet - och skyddar nonstickytan på stekpannan när det hela är ihopackat) - själv har jag ännu inte hittat passande ätbestick samt en liten nonstickvänlig stekspade som får rum tillsammas med brännare och lilla gastuben i köket - en bit scotchbrite och liten flaska med diskmedel för disken är också kvar att komplettera ;-)

- annars så börja köket bli riktigt utryckningsfärdig för plötsligt några dagars användning i fält, vilket redan har hänt i jobbet när transporttiden till närmaste lunchak tar för mycket tid (> 1h fram och tillbaka) och man har kall matlåda med sig istället...

---

Själv har jag bara använt de obehandlade aluminiumgrytorna och undvikit bottenbränning i flesta fall med omrörning och kontrollerad fart på gasollågan - men konstaterar att nonstick-behandlad stekpanna är nog inte dumt att ha om man gillar att steka/värma mat - så, åtminstone stekpannan bör vara nonstick enligt mig.
 
Senast ändrad:

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips