Vilken gas vid kyla?

De olika tillverkarna av gas till campingkök har ju lite olika gasblandningar. Är det något fabrikat/modell som är att föredra när det är kyligt ute? Någon som är sämre när det är varmt ute?

Var flera år sedan jag körde köket då det var kallt ute och då var det dålig fart redan vid +5°
Jag har ett gas-Trangia med den nyare brännaren utan fjäder.

Någon gas som är sämre eller bättre på att ge ljus i gaslyktor?
 
Var köper man denna gas och vad kostar den?
Varför så viktigt att flaskan står upp?

Om man väljer de mer lättillgängliga i friluftsbutikerna, är det någon där som utmärker sig som bra eller mycket dålig?
 
Var köper man denna gas och vad kostar den?
Varför så viktigt att flaskan står upp?

Om man väljer de mer lättillgängliga i friluftsbutikerna, är det någon där som utmärker sig som bra eller mycket dålig?

Det enklaste sättet är att kolla propan innehållet, ju högre desto bättre. Biltemas är faktiskt bra, likaså primus 4-season mix som brukat finnas överallt
 
finns flertal trådar om det här redan, men jag tjatar igen...

För normal bruk dvs. vår sommar höst så skulle jag köpa biltema 17-613 eller 17-614 (motsvarar ganska exakt primus powergas men halva priset) - dom går att använda på toppmonterade kök precis som primus powergas. - skall tuben bli helt tom så måste tuben vara varmare än + 5 grader vid användning - pga. innehållet av N-butan.


När är kallare typ några till -10 - -15 grader så kan man rädda sig ett tag (dock inte till hel tom tub) med biltema 17-602 (åtminstone tidigare batcher), dock är det hög och smal tub men fungerar med trangia 27 med tragia gasbrännare - slangen räcker precis. Även här måste tuben vara över + 5 grader för att bli helt tom, men innehållet av N-butan är mindre och man kan nyttja större delen av innehållet flaskan i jämförelse med primus powergas och biltema 17-613/614 innan trycket blir för lågt vid kyla. Den här tuben kan som ny ge gas redan vid -27 grader C men tappar orken allt eftersom den mest flyktiga propanet gasar ur först.

det finns varianter med lite propan och mest isobutan typ jetboil jetpower och MSR isopro - där kan man köra tuben nära tom vid -5 grader men har svårt att ge gas vid kallare temperaturer under -10 grader (det är så lite propan i dessa) - jag har bara sett dessa som 100-grams flaskor hittils i sverige.

När det är yberkallt typ under -20 grader så är tidigare nämda Sievert 2208 och 2206 - hittas i järnaffärer (kanske måste beställas på mindre orter) och butiker som säljer gasolutrustning för yrkesfolk.

Sievert 2208 är ren propan i aluminiumflaska med blå etikett, mao. är det motsvarande husvagnsgasol i den. Flaskan väger 650 gram och innehåller 390 gram propan, ger gas med acceptabel tryck till -37 grader C, sist jag såg så kostade den typ 120:-, troligen utan moms på detta. mao. är det ingen billig gas men det enda gasen fungerar i riktigt stark kyla.

Sivert 2206 är blandning av propen och isobutan (kallas ultramapp, gul etikett, avsett för hårdlödning med gasolbrännare) - köldtåligheten är några få grader mindre än propan - men flaskan är lättare att hitta i järnaffärerna. Samma innehållsvikt och totalvikt som 2208.

flaskan för både 2206 och 2208 är hög så man måste gräva ned den en bit även för kök med slang.

---

Det är alltid riskabelt att vätskemata en gasolkök (liggande eller upp och nedvänd tub) - det går om man gör rätt i många fall (beroende på köket), köket måste ha förvärmningsslinga och köket måste eldas en kort stund så att den blir varm innan den vätskematas - samt att man drar upp farten på max innan tuben försiktigt läggs ned. En del kök kan börja pulsa och flåsa med vätskematning (bla trangia gasbrännare i vissa situationer) pga. att det stötkokar i förgasarröret, när det händer stäng _inte_ kran, res bara upp tuben så att det gasmatar igen -avvakta tills det lugnat ned sig - därefter kan du stänga av gaskranen om du vill släcka köket - med vätskematning kan du bara köra på fullgas - därför öppnar man reglaget på fullgas innan den sakta läggs ned.


prova utomhus först några gånger så att du vet hur det beter sig med just ditt kök om du tänker prova med vätskmatning - felhanterat (inte tillräckligt varm) så kan det bli höga lågor på samma sätt som en bensin/fotogenkök kan flamma upp.

när det gäller sievert 2206 och sievert 2208 så finns det ingen anledning att vätskemata - utan dessa skall gasmata och då kan du också använda gaskökets fina styrkereglering när du lagar till mat/smälter vatten - kom ihåg - all blå låga som brinnar utanför grytbottenkanten är slösad värme!! - lagom pådrag är också viktig för bränsleekonomi.
 
Senast ändrad:
@ xxargs

Instämmer med gundj,
njutbara inlägg för en teknolog o strategispelsgalning :)
(optimering, the name of the game :D )

/C
 
När det är yberkallt typ under -20 grader så är tidigare nämda Sievert 2208 och 2206 - hittas i järnaffärer (kanske måste beställas på mindre orter) och butiker som säljer gasolutrustning för yrkesfolk.

Sievert 2208 är ren propan i aluminiumflaska med blå etikett, mao. är det motsvarande husvagnsgasol i den. Flaskan väger 650 gram och innehåller 390 gram propan, ger gas med acceptabel tryck till -37 grader C, sist jag såg så kostade den typ 120:-, troligen utan moms på detta. mao. är det ingen billig gas men det enda gasen fungerar i riktigt stark kyla.

Jag kollade med några lokala butiker vad en flaska Sievert 2208 skulle kosta. Den ena ville ha 200 kr inkl moms och den andra ville ha 225 kr inkl moms.
/Niklas
 
Som sagt ingen billig gas....

Dock tyckte ja att det lät väl lite dyrt, kollade lite och på fogas kostar sievert 2208 173:- inkl moms

Minns bestämt att det var typ 120:- + moms in någon PDF-katalog, kan dock ha varit ett par år gammalt.

Har märkt att engångsgasolburkar har gått upp ganska mycket på relativt kort tid, kanske har att göra med valutor i asien då tex. Yen har blivit dyrare.

Just dessa flaskor från Sievert tål propantryck med marginal till skillnad från dom vanliga campingasolflaskor.

---

Obs nedanstående text är bara akademisk fundering - utövar någon av er detta efter texten nedan så är det på helt egen risk och låna aldrig ut en återfylld tub!!! - Skall ni bryta mot lagen så gör det med kunskap så att ni inte drar på er onödiga risker som kan undvikas med rätt hantering - det är därför jag skriver nedanstående.

Även om det med största sannolikhet är olagligt att återfylla engångsflaskor, men exprimenterar ni ändå att återfylla dessa med husvagnsgasol, fyll aldrig någonsin mer än vad flaskan vägde ny (650 gram totalvikt för Sievertflaskan).

Envisas herrarna med att fylla en vanlig 450gr campinggasoltub med husvagnsgasol trots att det avråds å det bestämdaste så fyll aldrig mer än 390 gr i denna (och förvaras kyligt - alltid!, max rumstemperatur) - Propan är lättare än butan och därför väger mindre för samma volym vätska, samma nedskalning måste man göra med 230 gr flaskor med max 200 gr fyllning och vid 100gr flaskor så är det max 86 gr om det är ren propan - en sak till, vanliga campingasolflaskor fyllda med ren propan smäller garanterat när tuben är varmare än 60 grader!!!! förvaras alltså svalt och används endast för vinterbruk

Tänk på att här balanserar man på gränsen, så gör inte fel här!.

Sievertflaskorna är gjorda för propan-tryck, så dessa kan man ha med utomhus på sommaren precis som de vanliga campingasolflaskorna - dock finns det ingen anledning att släpa på dessa på sommaren - det är ren vinterbränsle.

---

Väg regelbundet och doppa och skaka mottagarflaskan isvatten för att skynda på överriningen från donatorflaskan, värm aldrig någonsin. - blir det för mycket i flaskan - tappa tillbaka eller vädra ut gasen till rätt tubvikt igen - är flaska överfylld och kyld så skall viktjusteringen göras innan den blir varm igen - kan annars spränga flaskan vid uppvärmning om den är stumfylld och ventil stängd.

Lägg i någon form av bommullsdisk, tillpassad bit ny wettexduk eller liknande som filter i slangen (genomskinlig armerad typ så att man ser vätskeflödet vid övertappningen) mellan anslutningarna, det finns ofta skräp och rostflagor i tuber liknande P2000, P2006 och P2012 likväl husvagnsgasolflaskor när dom tappas ur liggande eller upp och nedvända (som här för vätskematning) som kan göra ventilen otät på mottagarflaskan och gör även kranar otäta.

Propan vid 0 grader har 3.8 Bar övertryck och Propan vid 25 grader har 8.5 Bar övertryck - det är alltså 4.7 bar skillnad och förmodligen större tryck än i din vattenkran, så tar det stopp i överrinningen mellan en rumstempererad tub till en is-kyld tub så finns det en anledning - forcera/tvinga inte att få igång flödet igen genom att värma donatortuben.

Tar det stopp även med kyld tub och vikten är långt ifrån maxvikten för tuben, så har det i regel kommit luft eller svårkondenserbar gas (etan, som kan komma med gasolen) i tuben som håller emot - försök aldrig någonsin värma donatortuben för att försöka trycka i mera i mottagartuben - det är då olyckorna händer.

Koppla in istället en kran på mottagartuben och vädra kort ut lite av gasen (gasform!, ej vätska) utomhus istället, (motsvarande 2-3 volymtuber gas i fria luften - dvs 2-3 liter gas för en iskall sievertflaska, mer om flaskan är rumstempererad ), försök sedan igen.

För övrigt bör all hantering av propan ske utomhus och med lätt åtstängbara kranar etc., provtryckta och läckfria slangar och kopplingar - tryck upp grejorna till minst 15-20 bar (vilket kan gå med en fotcyckelpump om man har lite kroppsvikt på den...) innan och kolla att det är läckfritt och inte vill börja krypa i några slangklämmor (ryck och vrid hårt i dessa med full provtryck i (ha hörselproppar och glasögon!), lossar det i detta läget så var det inte tillräckligt bra gjort) innan det kopplas till någon gasolutrustning alls. - så fort slangar mm. är mer än några dm långa så bör provtryckning göras med vätska då 20 bar tryckluft smäller väldigt mycket och kan kasta omkring saker när det brister.

lämna aldrig hemmagjord utrustning under tryck obevakad, inte ens för fika eller äta, koppla alltid bort anslutningarna från gasflaskorna vid längre avbrott.
 
Senast ändrad:
Som sagt ingen billig gas....

Dock tyckte ja att det lät väl lite dyrt, kollade lite och på fogas kostar sievert 2208 173:- inkl moms

Minns bestämt att det var typ 120:- + moms in någon PDF-katalog, kan dock ha varit ett par år gammalt.

Har märkt att engångsgasolburkar har gått upp ganska mycket på relativt kort tid, kanske har att göra med valutor i asien då tex. Yen har blivit dyrare.

Just dessa flaskor från Sievert tål propantryck med marginal till skillnad från dom vanliga campingasolflaskor.

Är Sievert 2208 primusgängad som de flesta engångsflaskor för friluftsbruk? Om inte, finns det någon lämplig adapter i så fall? Mina bägge gaskök kräver nämligen primusgängor på gastuben.

En helt annan fråga. Finns det några koktidtester på gasolkök, som är gjorda i ett antal minusgrader och med ren propangas? Särskilt intressant blir det ju då att jämföra koktiderna för de brännare som finns i både gasutförande och bensin/fotogenutförande, så som Rapid Fire/Whisperlite, Windpro/Simmerlite, Omnifuel och Gravity II multifuel.

Om skillnaden i koktid bara skulle bli någon minut, spelar det ingen större roll, då förvämningen gärna tar 1-2 minuter i anspråk. Men skulle koktiderna för gasköket bli dubbelt så stora som för motsvarande bensin/fotogenkök, så skulle jag definitivt fortsätta undvika allt vad gaskök heter under vintern - speciellt när ren propangas är så dyrt!

---

Propan vid 0 grader har 3.8 Bar övertryck och Propan vid 25 grader har 8.5 Bar övertryck - det är alltså 4.7 bar skillnad.
.

Denna stora tryckskillnad rimmar mycket illa med den allmänna gaslagen. Om man sätter volymen i flaskan som konstant, erhålls att p1/t1 = p2/t2. Om t1 = 273 K (0 grader C) och t2 = 298 k (25 grader C). så borde den relativa tryckskillnaden vid 25 grader bli knappt 9,2 %. Din relativa tryckskillnad blev ju (100%*(8,5 +1)/(3,7+1) -1 ) = 97,9%!
/Niklas
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
flanell vilken av dessa trangia brännare är bäst? Kök och brännare 18
BillyAxelsson Vilken brännare är detta? Kök och brännare 3
waltruz Vilken brännare och tub till muurikkan vid utflykt? Kök och brännare 1
ordonnansen Vilken stekpanna till Trangia använder du? Kök och brännare 11
Polar300 Vilken pump är bäst/lämpligast? Kök och brännare 12
thureb Vilken sorts fotogen Kök och brännare 20
samppa89 vilken trangia? Kök och brännare 9
Nordbjörn Vilken kastrull till MSR XGK EX..?? Kök och brännare 11
såg vilken skulle passa på ensamvandring Kök och brännare 8
Snubblaren Vilken brännare ger mest effekt i trangia? Kök och brännare 20
The Trooper Vilken soppa till förvärmning? Kök och brännare 27
j_stellan Vilken tillsats i bensinen? Kök och brännare 7
höjdrädd Jetboiler - vilken lyx! Kök och brännare 52
MTB Vilken fotogen i kyla? Kök och brännare 16
hegeland Vilken sprit använder ni? Kök och brännare 50
adventure_transport Vilken behandling absorberar mest sol? Kök och brännare 12
marcushagg Vilken typ av gasflaskor används i Frankrike Kök och brännare 2
JAXE Köra Optimus polaris på gas Kök och brännare 15
magnus.osterberg Stekpanna för både gas + öppen eld? Kök och brännare 13
Nordiska Motorcyklister Europaresa - Gas, alkohol el. bensin? Kök och brännare 9
Pannkakan16 Kan Optimus gasbehållare användas till Trangias gasbrännare? Kök och brännare 2
Silvii Köpa gas på Sicilien Kök och brännare 2
Lasse Åbom Slut på gas eller annat fel? Kök och brännare 45
Onesport Åldras gas...? Kök och brännare 15
hsp Gas i Trangia Kök och brännare 4
Dan B Toppmonterat gas kök som vält. Kök och brännare 29
Daggen Trianga med gas. Enkel fråga Kök och brännare 14
Dan B Kassera en gas flaska till gas kök Kök och brännare 27
Kårsavagge Omni lite TI - svårt få eld på gas, munstycken fel? Kök och brännare 6
Nosse Stor skillnad på gas och gas förutom priset? Kök och brännare 4
MWox Gas Kök och brännare 16
DoktorGlas Inköpsställen för gas "on the road" Kök och brännare 24
gahne Kök för höst&vår, gas eller MF? Kök och brännare 11
Björnen Svårt att tända Optimus Polaris med gas Kök och brännare 4
nicko_ Biltemas gas endast butan nuförtiden? Kök och brännare 31
Smogz Förvara gas i bil på sommaren? Kök och brännare 24
akb123 Triangia spritkök till gas Kök och brännare 8
Dania Gas åtgång vs sprit Kök och brännare 34
Nordiska Motorcyklister Är GAS överlägset T-Röd, egentligen..? Inte när det börjar bli kallt är min slutsats. Kök och brännare 507
Peter77 Modifiera äldre Trangia för gas, såhär kan man göra. (bilder) Kök och brännare 56
LonelyWolf köpa gas på teneriffa??? Kök och brännare 8
Jojosurf Primus Spider Stove Set + Winter gas? Kök och brännare 9
DanielJm Köpa gas till msr windburner vart? Kök och brännare 5
Jones Gas till köket på Nya Zeeland Kök och brännare 5
Skogskungen Gas till trangia gasolbrännare? Kök och brännare 20
Annette A Spindelkök gas Kök och brännare 31
Polarnatt Gas i varm bil Kök och brännare 14
bmwknappen White gas Kök och brännare 10
magnus ul Trangia gas brännare? Kök och brännare 8
Askel Mörda trangia mini för gas? Kök och brännare 4

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.