Victorinox Fibrox

Hej!

Jag har på DePauls inrådan skaffat en Spyderco sharpmaker och lyckats slipa upp IKEA-knivarna, Fällkniven F1, Victorinox fällkniv mfl riktigt skarpa. På vissa knivar har jag fixat till formen mha fint sandpapper fastsatt på stavarna för att få till rätt grundform. Det har gått utmärkt. Dock har jag en kockkniv (Victorinox Fibrox) som jag inte lyckas få skarp. Är den så svår att få vass? Vad jag har läst på nätet så ska den vara lättslipad men inte hålla skärpan så bra. Jag har gått hela vägen via sandpapper, de olika stavarna på Spydercon och avslutat med strigling, senast igårkväll bestämde jag mig för att i lugn och ro fixa till den när jag var "säker" på att jag hade rätt teknik (eftersom det har funkat på så många andra knivar så gissar jag att min teknik är ok).

Några tips eller är det bara att lägga kniven på hyllan?
 
Hej!
(Victorinox Fibrox) som jag inte lyckas få skarp. Är den så svår att få vass?
Du gör dig skyldig till ett klassiskt misstag. Nämligen att du slipar en kniv med HRC 54 på samma sätt som andra knivar som är avsevärt hårdare i stålet.

Vad du nämligen gör är att du puttar eggen från sida till sida. Slutligen bryts den av på mikronivå och du måste börja om från början.

Hemligheten är att applicera ett mycket lätt tryck. Du behöver heller inte gå igenom hela proceduren med alla grovlekar på brynen. Det räcker oftast med de vita stavarna och några få svep på strigeln.

För att vara riktigt säker på att du verkligen slipar eggen och inte kappan/kroppen på bladet så kan du dra ett sträck med en spritpenna över eggen innan du börjar slipa. På det viset ser du var det tar någonstans.

~Paul~
 
Jag har också en fibrox. Gör som dePaul beskriver. Slipa lite varligt så blirdet tokvasst en liten stund. Jag tycker själv kniven är väldigt bra. Kräver regelbunden strigling och lite regelbunden bryning men den är lätt att hålla vass och har fint grepp i handtaget.

Bosse
 
Tokvasst!? F-n jag får inte till det alls, testade med penna o det såg bra ut! Började med att bara "smeka" den med de vita stavarna, inget resultat. Gick återigen hela vägen bruna stavar till vita ( mkt mjukt tryck) och avslutade med strigling men den skär inte ens igenom en tomat på ett helt skär utan tryck, Ikeakniven o F1,an kan jag lätt trycka igenom skalet utan att skära.

???
 
Det är svårt att veta exakt vari felet ligger. Därtill hade man varit tvungen att kolla dig "in action".

Det kan ju vara så att kniven från början är felslipad eller att värmebehandlingen inte är korrekt utförd. Det sista alternativet är jag dock mycket tveksam till.

En sista möjlighet är att du faktiskt redan i samband med din första slipning förstör grundslipningen, dvs lagt på en avsevärt trubbigare vinkel än vad som fanns där från början. Du måste därför avlägsna försvarligt stora mängder material för att återigen komma åt eggen.

Men som sagt. Svårt att säga vad du gör för fel. Personligen är jag säker på att det inte är ett stort fel och att det går att åtgärda på några tiotals minuter. Saken är nämligen den att när man börjar göra fel så vill man gärna fortsätta på det viset. Hjärnan funkar ibland på ett obegripligt sätt...

~Paul~

PS Min Victorinox konditorkniv (sågtandad egg) rakar armhåren utan att nudda huden ;). Brynt på Sharpmakern och striglad på kanten av en med Tormek slippasta mättad rem.
 
En följdfråga om du orkar svara!

Om jag har förstått diverse forum så föredrar du en rostfri frosts framför en super aogami men det finns någonting som lockar mig med SA, det är väl ungefär som att man köper en viss klocka när en Casio för en hundring kan göra samma sak eller mer!?

Det jag söker är tips på en prisvärd kockkniv med SA -stål (jag har stora händer). Har du något bättre/prisvärdare tips än denna: http://www.cleancut.se/butik/rea2013-11-14-13-52-31/kockkniv2013-11-11-14-22-57-detail
 
Nu är jag inte dePaul men något prisvärdare än det där är nog svårt att hitta (om man är ute efter en kniv av den typen).
 
1. Om jag har förstått diverse forum så föredrar du en rostfri frosts framför en super aogami men det finns någonting som lockar mig med SA, det är väl ungefär som att man köper en viss klocka när en Casio för en hundring kan göra samma sak eller mer!?

2. Det jag söker är tips på en prisvärd kockkniv med SA -stål (jag har stora händer). Har du något bättre/prisvärdare tips än denna:
1. Alltså, jag har inget emot kolstål men i samband med köksknivar så ser jag inga fördelar.

Kolstålets största tillgång är dess förmåga att motstå plastisk deformation som uppkommer i samband med slag, vridningar och bändningar. Detta är dock något som man tillskriver en Bushcraft-kniv och inte en kockkniv!

En kockknivs största tillgång bör vara förmågan att hålla skärpa, dvs en hög grad av slitstyrka (motstånd mot abrasiv nötning). Denna egenskap finner man i rostfritt stål, gärna fyllt med ett stort antal hårda karbider i form av molybden, vanadin och volfram (inte nödvändigtvis alla samtidigt).

En kniv i rostfritt är inte sällan 8-10 gånger slitstarkare än en medel-kolstålskniv. Väljer man sedan en kockkniv i PM-stål så åker den här siffran upp många snäpp till.

Ett exempel. En kniv i rostfritt ZDP-189 är vid HRC 67 ca 25 ggr slitstarkare än en kolstålskniv med HRC 62. För att kolstålskniven skall kunna matcha den rostfria så måste den härdas till absurda hårdheter. Förmodligen hamnar man då någonstans runt HRC 75-76. Mig veterligen så finns det endast en kniv med de här siffrorna. Den tillhör den tyske metallurgisten och knivspecialisten Roman Landes:



Kniven kostar förstås en slant. Siffror från 25K till över 100K kronor har nämnts. Den kemiska stålkompositionen är hemlig.

Ytterligare en nackdel med kolståls-kockknivar är att de kan avge en illasmakande metallisk anstrykning till råvaror/ingredienser som innehåller syror och enzymer ungefär på samma sätt som när man lämnar kvar tomatsåsen i en gjutjärnsgryta till dagen efter tillagningen ;).

Vad vill jag ha sagt med allt detta? Jo, en rosfri kockkniv är både lämpligare och billigare än en kniv i kolstål. Med tanke på att de moderna rostfria ståltyperna tangerar kolstålets tidigare fördelar så ser jag inte någon poäng alls i att använda en kolstålkniv i ett kök.

2. För de pengarna kan det vara svårt att hitta alternativ till den av dig länkade kniven! Bra pris där!

~Paul~

PS Fredrik och undertecknad skrev samtidigt. Därav det nästan identiska svaret på punkt nr 2 :).
 
Ok! Tips på bra rostfri kniv, Max ca 1000kr? Finns det någon lika bra men som inte ser lika tråkig ut som Frosts? Jag förstår logiken i dina argument men jag skulle gärna vilja ha något som också talar till känslan :)
 
Ok! Tips på bra rostfri kniv, Max ca 1000kr? Finns det någon lika bra men som inte ser lika tråkig ut som Frosts? Jag förstår logiken i dina argument men jag skulle gärna vilja ha något som också talar till känslan :)
Kashima Onyx är för närvarande kanske det bästa köpet över huvud taget.

21 cm variant: http://www.cleancut.se/butik/kockkniv2013-08-22-12-33-182013-08-22-12-33-18-567-detail

24 cm variant: http://www.cleancut.se/butik/kockkniv2013-08-22-12-33-182013-08-22-12-33-18-759-detail

Personligen hade jag valt den längre varianten.

~Paul~
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Xacoon Victorinox forester? Utrustning allmänt 2
Tommy E Paketkroken på Victorinox? Utrustning allmänt 8
Snubblaren Victorinox med enhandsöppning? Utrustning allmänt 29

Liknande trådar


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...