Vem var först??

Jag tänkte bara göra en liten undersökning bland användarna av detta forum. Frågan är helt enkelt: vem har sysslat längst med långfärdspaddling med kajak? Alltså inte tävlingspaddling. Ange årtal och helst också modell på den kajak du började med. Min gissning är att det finns en hel del som hållit på sedan 80-talet men kanske finns det någon gammal räv som hållit på längre ändå?

Själv började jag paddla 1990 i en Storlabben K1.
 
Hm...

I föreningen Argaladei färdades man i kajak på havet redan i slutet på sjuttiotalet, men man tog upp en tradition som funnits i sverige alltsedan den första kajakvågen började rulla i början av 1900-talet. Begreppet "havskajak" togs nog upp i Sverige av bl.a. Argaladei och Erling Bengtson. Det verkar ha funnits en tanke att förena de grönländska/brittiska formerna på kajaker med en svensk friluftstradition. Det ser i alla fall ut så på håll.
På Sparrevikens Lägergård (KFUK-KFUM) tog man upp en kursverksamhet tidigt på 80-talet. Säkerhetsövningar och långfärder gjordes i kajaker med små sittbrunnar.
Även här hade Argaladei ett finger med i spelet, säkerhet för människan och säkerheten för naturen var en hörnsten i utformandet av färderna.

Håkan Johannson, Kosterfjordens Kajakbyggeri och argaladeiare. Har havspaddlat sedan 1987.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.

Månadens fråga: Vandring i Sarek – varifrån utgår du helst?

Har du vandrat i Sveriges största högfjällsområde? Då vill vi veta: vilken plats tycker du är bäst att utgå från?
Jag började paddla en skärgårds liknande kajak av okänd modell 1974. Jag var då 10 år.

Den hade inga skott o luckor. Roder .
 
86

Jag köpte min VKV Anita 1986, den paddlar jag fortfarande. Jag började tävlingspaddla -81 och vi i klubben paddlade ofta "korta" långfärder med packningen i tävlingskanoterna. Vi blev mer sugna på långfärder när vi hörde gubbarna i klubben berätta om sina långfärder på -40 talet. De berättade om att de tjuvmjölkade kor och pallade äpplen för att orka paddla hem om maten tog slut.
De hade packningen i oljeimpregnerade säckar och tunga bomullstält men dåtidens tävlingskanoter var även bra långfärdskanoter. Det verkade inte vara något märkvärdigt att paddla Nyköping-Stockholm, det var bara att "runda Landsort och sen ta till vänster".
En i klubben paddlade till Helsingfors för att titta på OS-52.

När vi paddlade till Västervik -85 i klubbens VKV 101-or blev vi riktigt bitna av att paddla långfärd.
Dessutom visade det sig att vi blev bättre tävlingspaddlare efter alla långturer.

Det är bra att veta att långfärdspaddling inte är något nytt och inte behöver vara så märkvärdigt som en del prylförsäljare försöker få oss att tro.
Men visst är det kul att det är så många som paddlar idag.
 
I början av maj 1977 paddlade jag med en grupp friluftsfrämjare från Bergshamra. Vi paddlade till Ängsön för att titta på blommor bl.a, men det var i tidigaste laget så det var inte så många utslagna.
Det var första gången jag satt i en kajak och i och med det så var det kört. Det var en snabbt beroendeframkallande sysselsättning.
När jag gick sista åren i realskolan alldeles i början av 60-talet hade jag en gympalärare som hette Gillis Billing. Det var en märklig man som hade många ideer och var långt före sin tid. Han paddlade sommar som vinter, märk väl detta var i Västra Jämtland så det var vinter när det var vinter. Om det var långfärdspaddling han sysslade med vet jag inte men paddlade gjorde han.
1978 eller 1979 köpte jag min första kajak, en Otter Explorer tvåmans-kajak. Hon heter Unn och är still going strong. Men med ålderns rätt får hon ta det lite lugnt nu den gamla damen. Hon är ju lite överviktig om man så säger jämfört med de strippor jag bygger
numera.
Hon har dock varit med både på västkusten, i Norge och framför allt i Storsjön, Jämtland åsså här i Dalarna. Hon har fungerat som dykplattform, taxikajak och familjekajak med plats för fyra (när barnen var små), surfkajak (i storsjöfärjornas aktersvall bl.a.) och forskajak.
 
Efter många års paddlande i kanadensare (även till havs) beslöt jag och min gode vän att det var nog dags att prova på kajak. Vi hade väl provat på att paddla Piraya på slätt insjövatten.Piraya är en gammal goding som tillverkades nån stans i Gbgsområdet.
Nåväl, vi beställde varsin Nordkapp från England. De kom med englandsbåten, så de fick hämtas i hamnen. Körde rätt upp till en insjö för att testa. Kantrade direkt :) Hade ju ingen aning om teknik eller nåt. Tror detta var runt 78-79.
Sen blev det många turer. Många tyckte detta var helknäppt. Paddla i havet. Vi var ledare i Friluftsfrämjandet på den tiden. Men föreningen tyckte inte att detta var något man kunde använda i verksamheten!!! Alldeles för extremt och farligt.
Sålde kajaken för några år sen, men visst drar det att komma ut och paddla. Visst, det finns hyrkajaker. Men det är inte samma sak. Man vill ha sina egna grejor att myssla med.
 
71

Jag började inte paddla förrän -85, när jag blev tillsammans med min man. Han däremot var ute på sin första långfärdspaddling till havs -71 eller möjligen -72 när han var 17-18 år. Kajaken var en Gillöga.
 
vem var först

Att paddla kajak är en äldre företeelse än många tror. Jag lästa nyligen en bok om en som paddlade från Norge via Värmland ner till Göta kanal. Turen gjordes i början 1900 vill jag minnas.
Själv började jag paddla kajak för 60 år sedan. Då var kajaker vanliga, men oftast av typ motionskajaker även om man kunde ta med med viss packning för kortare turer. 1990 köpte jag en Svalbard som dög till ordentliga långturer. Då var jag till en början ute på västkusten under semestertid utan att se en enda kajak. Året därpå såg jag 3. Antalet ökade varje år till dagens vanliga företeelse.
Vem var således först? En fråga som är stört omöjlig att besvara eftersom de som först paddlade långturer med kajak säkerligen inte finns bland oss längre. Dessutom kanske turerna gjordes i skyddade vatten i kombination med annan förflyttning.
Långturer till havs med flera övernattningar är väl kanske det man oftast avser, men är väl inte det enda svaret.
 
Räknas nog inte in som en gammelräv! Började 09, och kan väl säga att intresset tog verkligen fart när jag flickvännen också vågade sig ner i min kajak. Då var det ju möjligt för mig att uppgradera och hon ärva min gamla.

Så jag bytte både en och två gånger, och hon paddlar nu min förr och inte förr förra kajak :)
 
I långfärdsskridskoklubbar

har många paddlat kajak på somrarna. Jag hade nog börjat tidigare om inte jag blivit avskräckt 1977 när jag paddlade en septemberdag tillsammans med en kamrat runt Runmarö men kapellet på K2an läckte mycket så vi blev blöta och kalla.

Så jag började inte förrän 1984 då jag sålde en av mina vindsufingbrädor och köpte den Lisa som jag fortfarande har kvar och trivs med. Numera har vi dessutom ett gäng olika kajaker både hemma och på landet.

Finns en del gamla trådar om hur kajak och kanadensarpaddling kommit och gått i Sverige. Som 11-åring paddlade jag och min 9 år gamle bror tillsammans med Far från Uppl Väsby till Uppsala i familjens Gedda Macfie kanadensare.

Thure
 
Kajak o kajak... dubbelpaddel i alla fall..

Jag själv 1957

445f24de3793001629835988c84bad98.jpg
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips