veg.mat under vandring

Röda linser behöver bara ca 10 minuter för att bli mjuka så det räcker ju i princip att koka upp och sedan stå och dra i en mattermos eller kastrull med isolering.

Saltå säger själva att det räcker med 2-3 minuter om man gillar fast konsistens http://www.saltakvarn.se/produkter/roda-linser/

Annat tips: jordnötssmör (och nötter så klart) innehåller mycket av allt och köper man en ekologisk som bara innehåller jordnötter är det ju rena hälsokosten. En 100g påse nötter ger över 500 kcal (dvs lika mycket som en påse Real).
 
Grünkern

░▒▓ Svar på frågan ▓▒░

SAOL/SAOB...
...har varken grünkern eller grönkärna eller liknande.

Google:
Bortsett från ett ställe med nämnet Grönkärna finns inga motsvarande svenska google-träffar.
Däremot finns ett antal svenska google-träffar om grünkern -- med eller utan citationstecken.
Här följer ett litet urval av sajter som använder grünkern på svenska:
http://prinsessornaskokbok.blogspot.de/2014/03/soppa-pa-grunkern.html
http://www.spelt.se/
http://biova.se/artikel-24300-produkter-39-3.html
http://www.labanskvarn.se/Dinkel.htm
http://issuu.com/marthaforbundet/docs/spannmal/8
http://www.lansstyrelsen.se/kalmar/...blikationer/Nyhetsbrev/Ekonytt/ekon200308.pdf
http://www.birkestedt.se/vad-ar-egentligen-dinkel/
http://bakkemi.se/ingredienser/mj-ler.html
[...]

Även på engelska kallas det ofta för grünkern.

Den ovanstående länklistan torde även svara på vad det egentligen är för något och om det finns att köpa i Sverige.

/Sachsaren :)

Grünkernburger! Det är gott. Vet tyvärr inte vad grünkern (fritt översatt från tyska = grön kärna)) kan tänkas heta på svenska, eller om det finns att få tag på i Sverige. Vet Klager, Georg (Sachsaren) el kanske t o m Malindo?

/Håkan
 
(...) Planerar att utvärdera ett nyinköpt mandelmjölkspulver och gröt på kommande turer....
Tipsa gärna om var du hittat mandelmjölkpulver. Det vore ett trevligt alternativ till kokosmjölk, som inte passar i all mat. Jag har hittills bara sett antingen mandelmjöl, som inte löser sig i vatten, eller mandelpasta, som beter sig som smör. Samma sak, när jag mal/mixar själv: mjölfasen övergår direkt i "smörfas", när jag försöker mixa finare.

***
Som någon redan varit inne på, är nötter och frön i alla former (naturella, rostade, mjöl, pasta...) ett av det mest proteinrika man kan ha med sig på vandring. Samtidigt som de är energitäta och hållbara, samt inte minst lätthanterliga och bränslesnåla, i och med att de inte kräver någon tillagning.

Jag använder ofta hemgjord torkad hummous med hög andel tahina som "huvudrätt" - den kräver inte heller någon kokning, eller ens varmt vatten, vid återvattning. Recept här. Vill man inte koka, mixa och torka kikärter eller kladda med tahina, kan man faktiskt bara blanda mandelmjöl och färdigköpt kikärtsmjöl - resultatet bli nästan lika gott.

Vad man kanske inte tänker på, är att vanligt kakaopulver innehåller ca 22 viktprocent protein, och kakaomassa ca 16 g (mot att den innehåller dubbelt så mycket fett). Det går att köpa osötad, ren kakaomassa - perfekt till matlagning eller egna energibars. Med finhackade rostade nötter/frön som "ballast" och ren kakaomassa som bindemedel får man ett sockerfritt och lätthanterligt näringstillskott med dryga 20% protein och energiinnehåll på 600-650 kcal/g. Tillsätter man lite extra kakaosmör, blir konsistensen lite mjukare och energiinnehållet ännu högre.*
Även kokosmjölk, kokosflingor, jordnötssmör etc är proteinrika basvaror.

Icke-veganska proteinrika alternativ kan ju vara äggpulver (går att torka själv eller köpa dyrt här), mjölkpulver, parmesan- eller granaost som man torkar lite extra.

* naturligtvis kan man ha med socker i någon form, om man nu trivs med det (jag gör det inte). Torkade tranbär kan vara jättegott att ha i.
 
Röda linser tycker jag inte är någon hit pga deras långa (i friluftssammanhang) koktid. Gör då hellre som Per W ovan och färdiglaga linsröror som du ugnstorkar.

...

Jag förstår som många andra inte heller detta uttalandet.. Jag brukar ha med mig 3 minutersris som jag blandar med röda linser i en storkåsa och sedan häller kokande vatten över, efter ca 10 minuter är det färdigt att äta med lite smör och vad man nu brukar ha till..
 
Jag förstår som många andra inte heller detta uttalandet.. Jag brukar ha med mig 3 minutersris som jag blandar med röda linser i en storkåsa och sedan häller kokande vatten över, efter ca 10 minuter är det färdigt att äta med lite smör och vad man nu brukar ha till..
Jag blandar små röda linshalvor (samt torkade grönsaker, kryddor, nötter/nötpasta, smör och/eller kokosmjölkpulver etc...) med basmatiris - mycket godare och något högre proteinhalt än snabbris, och exakt samma koktid som linserna. 8-10 min. "normalt", men på vandring kokar jag upp blandningen med dubbel mängd vatten, låter sjuda i ca 30 sekunder, stoppar i grytmysaren och låter dra medan jag etablerar nattläger etc. När jag är klar, brukar middagen också vara det, och den är fortfarande för het för att äta direkt. I sällsynta fall behöver den ett extra uppkok.

Jag har testat att koka och torka färdigkokta bön- lins- och risrätter hemma, och visst går det fint, men de kokta (åter)torkade bönorna tar upp betydligt större volym (över 50%) jämfört med torra råa. Bränslevinsten vid återvattning är samtidigt marginell och jag tycker att både linserna och riset smakar bättre som "nykokta".

Min packning är så pass lätt, att packvolymen börjar bli mer dimensionerande än vikten, så jag väljer numera den okokta varianten.
 
Tack! Tyvärr betydligt avfettat - kanske nödvändigt om det skall kunna bli pulver i st f pasta.
Finns det kokosmjölkpulver tro?
Jadå - i varenda affär med thaimat :). Tyvärr ibland med tillsats av natriumkaseinat (ett mjölkprotein), så läs på paketen ,om du är allergisk eller vegan.
 
rosta snabbt solroskärnor, pumpakärnor och valnötter i olja+ vitlök/kryddor
det går att äta med cous cous.
pasta+linser lagar jag endast över öppen eld då man ju har typ oberänsad med energi.
jag vet inte om det är ok att snabbkoka linser då de är giftiga okokta.

kokosflingor innehåller mycket protein och kan ätas som godis eller till müsli.



Neeej linser är absolut inte giftiga! Ett linsrecepttips är: blötlägg linserna ett par timmar, mosa/krossa dom sen, ha i lite valfritt mjöl och gör biffar/plättar och stek!

Bön och ärttips: många bönor är däremot giftiga okokta, men man kan koka dom och sen torka dom så behöver dom inte kokas igen och kan bara läggas i varmvatten för att bli mjuka igen, risenta säljer torrostade sojabönor som går att äta som de är och har ett proteininnehåll på hela 42% (!!!), väljer man att blötlägga dom så blir det kanske runt 20%, fortfarande väldigt högt! de flesta bönor finns i torkade varianter där de går att äta som de är eller bara lägga i varmvatten för att få dom mjuka!

Mjöltips: vet att det kan vara svårt att hitta men min lokala citygross saluför massa trevliga billiga mjöler, tex mandelmjöl brukar hyllas för fett och proteininehållet men det kostar skortan, trevligare alternativ är då gulärtsmjöl, grönärtsmjöl, kikärtsmjöl, linsmjöl m.m. går att reda soppor och såser med, laga bröd med, göra mjölk-dryck osv behöver inte värmas för att vara ätbart... näringsinnehållet brukar vara ungefär
Kcal per 100g - ca 350+
protein ca 25%
kolhydrat ca 40%
fett ca 5%

"Smör"/margarin-tips: milda mjölkfri (blå ask eller silvrig "kloss") håller sig förvånnandsvärt bra även när det är varmt, har haft med ett paket ut på sommaren och ätit upp det på typ 5 dagar utan det hann bli dåligt.


(Sen vill jag avsluta med ett svar till de som hånar veganism, vi vegetarianer gillar naturen och miljön och vill att även våra barn ska kunna vistas i den... animalieproduktionen i världen tar upp ÖVER 70% av jordbruksmarken men ger oss bara ca 20% av de kalorier vi äter... att äta animalier är det mest miljövidriga som finns. )
 
Det här ställer jag mig lite frågande till. Olämpligt för tänderna och inte särskilt lämpligt för magen kanske - men giftigt?

Neeej linser är absolut inte giftiga! Ett linsrecepttips är: blötlägg linserna ett par timmar, mosa/krossa dom sen, ha i lite valfritt mjöl och gör biffar/plättar och stek!
baljväxter är giftiga okokta och ge matförgiftning. röda linser är bland de man måste koka minst
http://www.ewerman.se/gron-gastronomi-produktlista/46

http://www.evira.fi/portal/se/livsm...+bruksanvisningspaskrifter+pa+torkade+bonor//
 
Nån som testat att göra linspulver? läste om det i en gammal "torka mat"-bok jag har och tyckte det lät intressant.


I samma bok fastnade jag även för "kålskorpor". Man syrar vitkål, som sen torkas och blandas med korn och råg tror jag det va och gräddar dem. sen löste man upp den i vatten och gjorde soppa när man var ute på resande fot. (1700-tals grej tror jag det var) [emoji2]
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.