Veckotävlingen

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.
Nu gissar jag men det är nog ett gammalt ord för haj.
Det verkar som om du gissat rätt.

Detta st¨r att läsa i SAOB:
HÅ hå4, sbst.1, m. l. r.; best. -en l. -n; pl. -ar.
Etymologi
haj; ss. enkelt ord bl. (bygdemålsfärgat längs västkusten) om pigghajen, Squalus acanthias Lin. (förr äv. använd till föda); förr äv. koll. ss. ämnesnamn. SkrGbgJub. 6: 91 (1588). 1. Tunna Håå. Stiernman Com. 2: 233 (1639). Hå; de sade, at den är en skön fisk at äta, när den intet är stor. Kalm VgBah. 142 (1746). Hå .. tillvaratages ej, är tvärtom mycket ovälkommen på krokarna. 5GbgVSH I. 1: 52 (1929). — jfr BLÅ-, PIGG-HÅ.
 
”Vi har huvudsakligen sju arter av hajar i Norge och Skandinavien. Ingen av dem utgör någon fara för oss människor. De flesta trivs bara på större djup” lugnar oss Diana Zaera Perez vid Havforskingsinstituttet i Norge.

En av de kul sakerna med tävlingen är (tycker jag) att få lära sig andra arter än de man själv brukar fiska.

Av det som jag har hört från vänner i Harstad om håkäring så var det många håkäringar som åt levande, skadade och döda människor som låg i vattnet efter deras fartyg hade blivt torpederat av annat faryg eller ubåt under andra världskriget. Det var mycket blod i vattnet då och blod lockar hajar som sprids med havets strömmar.
 
Senast ändrad:
Håkäring kan vara farlig… vid förtäring. Om man vill undvika trimetylamin behöver man koka flera gånger och därefter torka. Surhaj (hákarl) är lite speciellt, 🙂

Idag har jag lärt mig något nytt genom att titta på Gordon Ramsey på Island och lagade mat.
Man kan äta fermenterad haj som görs av Brugd el. Håkäring men det tar runt 5-6 mån.
Av Gordons min att dömma så är den väldigt strak i smaken.
 
Rapport 14/11: 1st.

Någon timme nere vid Gölen i ett lätt duggregn.
Visa bilaga 37617
Det mest spännande så här på sluttampen är kampen mellan mig och snipjägar´n som med den där jättegäddan ryckte till sig en tvåpoängsledning. Annars är ju Lennart, hur man än räknar, redan klar vinnare (igen) och ingen kan heller hota Ahvenets andraplats. Teoretiskt skulle Norgefiskaren kunna blanda sig i min och pagasons fejd men uta på oljeriggen utgör han inget hot.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips