Veckotävlingen

Nu gissar jag men det är nog ett gammalt ord för haj.
Det verkar som om du gissat rätt.

Detta st¨r att läsa i SAOB:
HÅ hå4, sbst.1, m. l. r.; best. -en l. -n; pl. -ar.
Etymologi
haj; ss. enkelt ord bl. (bygdemålsfärgat längs västkusten) om pigghajen, Squalus acanthias Lin. (förr äv. använd till föda); förr äv. koll. ss. ämnesnamn. SkrGbgJub. 6: 91 (1588). 1. Tunna Håå. Stiernman Com. 2: 233 (1639). Hå; de sade, at den är en skön fisk at äta, när den intet är stor. Kalm VgBah. 142 (1746). Hå .. tillvaratages ej, är tvärtom mycket ovälkommen på krokarna. 5GbgVSH I. 1: 52 (1929). — jfr BLÅ-, PIGG-HÅ.
 
”Vi har huvudsakligen sju arter av hajar i Norge och Skandinavien. Ingen av dem utgör någon fara för oss människor. De flesta trivs bara på större djup” lugnar oss Diana Zaera Perez vid Havforskingsinstituttet i Norge.

En av de kul sakerna med tävlingen är (tycker jag) att få lära sig andra arter än de man själv brukar fiska.

Av det som jag har hört från vänner i Harstad om håkäring så var det många håkäringar som åt levande, skadade och döda människor som låg i vattnet efter deras fartyg hade blivt torpederat av annat faryg eller ubåt under andra världskriget. Det var mycket blod i vattnet då och blod lockar hajar som sprids med havets strömmar.
 
Senast ändrad:
IMG_20211113_133510779_HDR.jpg


Ingen fisk men en fin dag.
 

Aktuellt

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.
Håkäring kan vara farlig… vid förtäring. Om man vill undvika trimetylamin behöver man koka flera gånger och därefter torka. Surhaj (hákarl) är lite speciellt, 🙂

Idag har jag lärt mig något nytt genom att titta på Gordon Ramsey på Island och lagade mat.
Man kan äta fermenterad haj som görs av Brugd el. Håkäring men det tar runt 5-6 mån.
Av Gordons min att dömma så är den väldigt strak i smaken.
 
Rapport 14/11: 1st.

Någon timme nere vid Gölen i ett lätt duggregn.
Visa bilaga 37617
Det mest spännande så här på sluttampen är kampen mellan mig och snipjägar´n som med den där jättegäddan ryckte till sig en tvåpoängsledning. Annars är ju Lennart, hur man än räknar, redan klar vinnare (igen) och ingen kan heller hota Ahvenets andraplats. Teoretiskt skulle Norgefiskaren kunna blanda sig i min och pagasons fejd men uta på oljeriggen utgör han inget hot.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips