Veckotävlingen

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Nu gissar jag men det är nog ett gammalt ord för haj.
Det verkar som om du gissat rätt.

Detta st¨r att läsa i SAOB:
HÅ hå4, sbst.1, m. l. r.; best. -en l. -n; pl. -ar.
Etymologi
haj; ss. enkelt ord bl. (bygdemålsfärgat längs västkusten) om pigghajen, Squalus acanthias Lin. (förr äv. använd till föda); förr äv. koll. ss. ämnesnamn. SkrGbgJub. 6: 91 (1588). 1. Tunna Håå. Stiernman Com. 2: 233 (1639). Hå; de sade, at den är en skön fisk at äta, när den intet är stor. Kalm VgBah. 142 (1746). Hå .. tillvaratages ej, är tvärtom mycket ovälkommen på krokarna. 5GbgVSH I. 1: 52 (1929). — jfr BLÅ-, PIGG-HÅ.
 
”Vi har huvudsakligen sju arter av hajar i Norge och Skandinavien. Ingen av dem utgör någon fara för oss människor. De flesta trivs bara på större djup” lugnar oss Diana Zaera Perez vid Havforskingsinstituttet i Norge.

En av de kul sakerna med tävlingen är (tycker jag) att få lära sig andra arter än de man själv brukar fiska.

Av det som jag har hört från vänner i Harstad om håkäring så var det många håkäringar som åt levande, skadade och döda människor som låg i vattnet efter deras fartyg hade blivt torpederat av annat faryg eller ubåt under andra världskriget. Det var mycket blod i vattnet då och blod lockar hajar som sprids med havets strömmar.
 
Senast ändrad:
Håkäring kan vara farlig… vid förtäring. Om man vill undvika trimetylamin behöver man koka flera gånger och därefter torka. Surhaj (hákarl) är lite speciellt, 🙂

Idag har jag lärt mig något nytt genom att titta på Gordon Ramsey på Island och lagade mat.
Man kan äta fermenterad haj som görs av Brugd el. Håkäring men det tar runt 5-6 mån.
Av Gordons min att dömma så är den väldigt strak i smaken.
 
Rapport 14/11: 1st.

Någon timme nere vid Gölen i ett lätt duggregn.
Visa bilaga 37617
Det mest spännande så här på sluttampen är kampen mellan mig och snipjägar´n som med den där jättegäddan ryckte till sig en tvåpoängsledning. Annars är ju Lennart, hur man än räknar, redan klar vinnare (igen) och ingen kan heller hota Ahvenets andraplats. Teoretiskt skulle Norgefiskaren kunna blanda sig i min och pagasons fejd men uta på oljeriggen utgör han inget hot.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips