Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Vattnets bäst-före-datum
- Trådstartare Marzocchi
- Start datum
Lästips
ANNONS
Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken
STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.
Frys vattnet
Jag brukar ibland frysa en del av vattnet, då håller det sig lite längre och fungerar även som kylklampar. Två flugor i en smäll...
Men det finns två bra saker att tänka på, det ena är att inte frysa in allt vatten. Kan vara bra att ha lite vatten första dagarna också.
Sedan utvidgar sig vatten ca 10% från rumstemperatur till is, fyller du fullt spricker dunken/flaskan. Fyll ca 80% av kärlet, frys in och fyll upp resten i omgångar tills det är fullt.
Jag brukar ibland frysa en del av vattnet, då håller det sig lite längre och fungerar även som kylklampar. Två flugor i en smäll...
Men det finns två bra saker att tänka på, det ena är att inte frysa in allt vatten. Kan vara bra att ha lite vatten första dagarna också.
Sedan utvidgar sig vatten ca 10% från rumstemperatur till is, fyller du fullt spricker dunken/flaskan. Fyll ca 80% av kärlet, frys in och fyll upp resten i omgångar tills det är fullt.
Jag paddlade i skärgården en vecka (drygt) sommaren 2002. Inga problem med vattnet, ca 20l/pers, trots sommarvärmen. Iofs inte varmaste perioden (dvs 30+) utan bara runt 25 i luften, men ändå. Under själva paddlingen förvarades vattnet så nära botten av kajaken som möjligt, så det hjälpte väl en del, även om ytvattentemperaturen nog ändå var runt 20.
Fyller man med kranvatten är det kanske så att det är mer bakterier i flaskan/säcken än i vattnet man häller i? Ordentlig rengöring av behållaren är nog bra.
/kajak-Kalle
Fyller man med kranvatten är det kanske så att det är mer bakterier i flaskan/säcken än i vattnet man häller i? Ordentlig rengöring av behållaren är nog bra.
/kajak-Kalle
"vanligt" vatten i butik, dvs 1,5 liters förpackning brukar hålla ett år eller så, i obruten förpackning. Vi hade några liter stående då vi bodde i sollentuna. Bor man på 14:e våningen och har småbarn som dricker välling så behöver man vattenreserv.
En av flaskorna följde med i flytten till västerhaninge (tror vi flyttade för fyra år sedan) och i somras så upptäckte jag att jag hade druckit av vattnet i en sådan flaska
Vattnet var uppskattningsvis 3 år "för gammalt". Smakade inte konstigt och inte blev jag sjuk heller.
Vad gäller "hemtappat" så tycker jag att vattnet inte är lika gott efter ca 2 veckor, men det är fullt drickbart och man blir inte det minsta dålig. Min tjej å andra sidan vägrar att dricka vatten som stått över natten då hon tycker att det smakar konstigt.
/Mattias
En av flaskorna följde med i flytten till västerhaninge (tror vi flyttade för fyra år sedan) och i somras så upptäckte jag att jag hade druckit av vattnet i en sådan flaska
Vattnet var uppskattningsvis 3 år "för gammalt". Smakade inte konstigt och inte blev jag sjuk heller.
Vad gäller "hemtappat" så tycker jag att vattnet inte är lika gott efter ca 2 veckor, men det är fullt drickbart och man blir inte det minsta dålig. Min tjej å andra sidan vägrar att dricka vatten som stått över natten då hon tycker att det smakar konstigt.
/Mattias
Ska man vara ute länge och måste ha med sig eget vatten, kan det vara bra att ha med sig klorreningstabletter. Man tillsätter dom i dricksvattnet men inte i makaronvattnet eftersom det ändå ska koka och så slipper man den äckliga smaken! Behovet av att ta med sig vatten minskar ju med klortabletter, men det torde vara en självklar kunskap här!
Fredrik
Fredrik
Om man på för tvåhundra år sedan kunde segla nonstop till Ostasien med allt sitt färskvatten i trätunnor borde man nog kunna förvara klorerat vatten i en diskad polyetylentereftalatflaska (säg det tio gånger snabbt) precis så länge som man någonsin kommer att behöva i det moderna friluftslivet.
Men om vattnet från början är orenat är det så klart en annan femma.
Försvarets Underhållsreglemente för Försvarsmakten Förplägnadstjänst Del 1 har kanske en del nyttigheter:
Men om vattnet från början är orenat är det så klart en annan femma.
Försvarets Underhållsreglemente för Försvarsmakten Förplägnadstjänst Del 1 har kanske en del nyttigheter:
Utan att vara biolog så skulle jag nog vilja påstå att vanligt rent kranvatten tappat på en ren flaska håller sig mycket länge. Bakterier, tja, för dom ska bli ett problem måste dom kunna föräka sig och ev. också tillverka diverse gifter. Men det blir nog svårt i rent vatten, där finns ingen näring att hitta. I princip borde rent vatten i ett rent kärl hålla sig drickbart i tid och evighet.
Exinor; sa:Utan att vara biolog så skulle jag nog vilja påstå att vanligt rent kranvatten tappat på en ren flaska håller sig mycket länge. Bakterier, tja, för dom ska bli ett problem måste dom kunna föräka sig och ev. också tillverka diverse gifter. Men det blir nog svårt i rent vatten, där finns ingen näring att hitta. I princip borde rent vatten i ett rent kärl hålla sig drickbart i tid och evighet.
Eh, vi använder här på jobbet koksaltlösning till vissa saker. Den köper vi färdigblandad, steril. En öppnad flaska som blir stående framme (med korken påskruvad) börjar det växa alger i efter några månader (ett halvår eller så).
Nu innehåller visserligen kranvatten en del klor och därmed kanske det håller lite längre. Och undviker man ljus så växer det inte lika mycket alger.
Jag säger bara citron, det hindrar vattnet från att smaka urk. Det smakar visserligen inte jättegott om det börjar bli riktigt varmt men det tar död på lite av bakterierna. Är det kallt tycker jag det dessutom avtörstar bättre.
Liknande trådar
- Svar
- 0
- Visningar
- 952 K
- Svar
- 1
- Visningar
- 1 M
- Svar
- 16
- Visningar
- 3 M
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg