Varm macka på stormkök

Igår köpte jag en varm macka på ett fik och tänkte den vill jag göra på stormkök.
Bröd troligen surdegsbröd
Pesto
Soltorkade tomater
Brieost
Salami

Till det
Sallad och en dressing typ som rödvin med mer sötma vad det nu kan kallas.

Den smidigaste vägen vore att ta med ett mackjärn typ våffeljärn det brukar bli lyckat.
Men om jag nu vill göra den i ett vanligt trangia hur ska jag på bästa sätt få till sprödheten i brödet och genom värmd macka?

Först steka brödet i smör på båda sidor och sedan på med fyllning. Steka på svagare värme i stekpannan under en gryta för att få till ungsfunktion? Eller pressa mackan med botten på en gryta mot stekpannan? Mycket funderingar i denna gubben!
 
Vi har ett gammalt mackgärn i al, ej elektriskt, jag kör på trangiat. Hur enkelt som helst, ta två formfranskor lägg det du gillar mellan franskorna, värm direkt ovan gaslågan till önskad konsistens. Bödet blir krispigt och osten krämigt. Men mackgärn väger en del men resultatet blir bra.
 
Dressingen låter som balsamvinäger (som brukar vara typ druvjuicekoncentrat blandat med rödvinsvinäger, möjligen reducerad och/eller med tillsats av konsistensgivare).

En klassisk grilled cheese är bara två skivor franska med fyllning emellan som steks, funkar förstås med surdegsbröd också. Skivorna liksom limmas ihop när osten smälter. Frikostigt med smör och låg temperatur (du vill inte att smöret ska bränna) så blir brödet sprött och gyllengult. Proffstips är att bestryka brödskivorna med majonnäs på utsidan innan du steker, då får du snabbt och lätt väldigt fint stekyta.

Knepet är att steka länge så att mackan hinner bli genomvarm. Vill du att den ska pressas ihop kan du lägga något tungt på, eler pressa med stekspaden (eller vad du nu har till hands).
 
Vi gör varma mackor ibland på stormköket, har oftast soppa till. Vi förbereder mackorna hemma. Väl ute kokar vi upp soppan o värmer sedan mackorna i stekpannan på låg värme med soppkastrullen som vikt och varmhållare ovanpå. Inget smör i pannan faktiskt, men det borde bli gott om än "blötare". Största problemet är väl att det blir så gott att alla vill ha många mackor... man blir sittande ganska länge!

Dressingen du talar om är baserad på balsamvinäger och kan köpas i liten plastflaska som balsamico crema eller balsamico cream eller balsamico dressing. Då blir det den lite såsigare dressingen som fastnar bra på salladsblad
 
Det blir ingen riktig tråd på Utsidan om ingen föreslår att du ska tänka om!

Tortilliabröd är väldigt enkelt att lyckas med. Ibland har jag med en bit folie och steker direkt på gaslågan.
Har man eld kan varje person göra sina egna över elden, det blir lite som smores då det gäller att smälta osten innan man bränner brödet!

På bilden vitlöksstekta grönsaker, kantareller, tomatpesto och permesan. Veks dubbel med folien som skymtar i bakgrunden och stektes med fingrarna direkt på gaslågan. Inte bästa metoden, stekpanna underlättar, min poäng är att tortillia är lätt att lyckas med under alla möjliga omständigheter. Obeskrivligt gott :D

fjällpizza.jpg
 
Googla "varm macka stekpanna". Finns massor.

Man får då aldrig vara först med något. Vilket jag inte trodde heller. Grejen är att få de där små tipsen som man missat.

 
Provade med croc monsieur (franska, senap, ost, tomat o skinka). vilket som blev godast.
Smörgåsjärn eller smörsteka i brynt smör i gjutjärnspanna.
Det tar några minuter längre eftersom man behöver steka på bägge sidor när man steker i stekpanna. Men smakmässigt vinner stekpannan.
Smörgåsgrillen står nu oanvänt i skåpet.

Gör den färdiga dubbelmackan, värm smör i stekpannan tills det slutar bubbla och doftar nötaktigt lägg i mackan o stek 5 minuter på vardera sidan.

Funkar kanske med Trangiastekpannan?

/John
 
Provade med croc monsieur (franska, senap, ost, tomat o skinka). vilket som blev godast.
Smörgåsjärn eller smörsteka i brynt smör i gjutjärnspanna.
Det tar några minuter längre eftersom man behöver steka på bägge sidor när man steker i stekpanna. Men smakmässigt vinner stekpannan.
Smörgåsgrillen står nu oanvänt i skåpet.

Gör den färdiga dubbelmackan, värm smör i stekpannan tills det slutar bubbla och doftar nötaktigt lägg i mackan o stek 5 minuter på vardera sidan.

Funkar kanske med Trangiastekpannan?

/John

Tack för tips. Låter mycket trevligt. IMG_20211003_092229.jpg
Googlade på Croc och Arla vill ha med mjölk och ägg.
 
Croque monsieur är en fransk café-rätt.
Brödskivorna var oftast ett par snäpp större än våran formfranska.
I Frankrike var det mest arbetare som åt på kafé, de som hade det bättre ställt åt på restaurang. Kaférätterna är därför rustika och mättande,
/John
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips