Varför trivs inte vargen i norrland?

Enligt denna artikel i DN har antalet föryngringar nästan nått det uppsatta målet om 20st per år.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=748533

I artikeln står att det finns 117-146 vargar i Sverige. På ett annat ställe i artikeln saxar jag: Det finns i dagsläget 12-18 revirmarkerande vargpar i Sverige, främst i södra Norrland och Mellansverige. Därtill kommer femsju stationära ensamma vargar i Sverige, varav två i Västerbotten.

Detta tolkar jag som att max 4 procent av vargarna finns i norra halvan av landet. Vad är det som gör att de inte trivs där? Skog och vilt finns det ju, särskilt mycket trafik är det inte. Är det för kallt för dem?
 
Vargar som dyker upp i norr brukar tyvärr ofta drabbas av "akut blyförgiftning" eller andra olyckor...
Det verkar nästan som om det är nån som inte gillar varg.

/M
 
Inte är det för kallt. Det är väl snarare så att dom får det hett om öronen.
I renbetesland anser dom tydligen att det är onaturligt med rovdjur så därför ska dom bort.
 
Renskötarna lever på rennäringen och därför beslutar Länsstyrelsen ofta skyddsjakt om det kommer in varg som börjar riva renar. Dessutom finns det bättre tillgång på bytesdjur i södra delarna av Sverige (Dalarna, Värmland, Närke).
 
Det är väl till och med så att när det är revirhävdande vargar, dvs ett par som verkar ha planer på att bosätta sig och göra valpar, så finns det beslut på att de ska skjutas. om det är i renbetesland. Enstaka ensamma vargar i renbetesland kan däremot få en chans att på egen hand röra sig ut till icke renebetesland och därmed undslippa döden. Att flytta vargar verkar inte vara ett alternativ för NV.

Och på tal om vargar: http://www.sr.se/jamtland/nyheter/artikel.asp?artikel=1930615
 
Senast ändrad:
Det där om blyförgiftning var ju min tanke då jag skrev första inlägget. Men jag var nyfiken på att få höra om det fanns andra förklaringar. Är det så att det bedrivs legal skyddsjakt om ett vargpar bosätter sig i renskötselområdet? Det har jag aldrig hört tidigare. Det känns på något sätt lite bättre än om det enbart handlar om illegal jakt.
 
"Varg i Norrland hotar rennäringen och förstör jaktmöjligheterna. Eller är problemet överdrivet? Några få vargar gör ingen skada. Handlar den här konflikten om något mer har vargen blivit en symbol för motsättningar mellan stad och landsbygd? Medverkande i programmet är Lars Bodén, politisk chefs- och debattredaktör, Västerbottens Folkblad, Thomas Fransson, jägare som vill få tillstånd att skjuta varg, Krister Persson, biolog, rovdjursinformatör i gymnasieskolor, Malin Bergström, förbundsjurist, svenska samernas riksförbund, Michael Schneider, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Västerbotten och riksdagspolitiker (m) Ulla Löfgren som ifrågasätter varför Sverige måste ha varg när djuret inte är utrotningshotat."


http://sr.se/cgi-bin/P1/program/artikel.asp?programid=1637&artikel=1924784

Man kan följa den enda norrlandsvargen på VargWebb:

http://webmap.slu.se/website/vargwebb/viewer.asp
 
Det är väl beslutat på regerings- /riksdagsnivå att inte etablera vargstam i renskötselområdet... Kanske det är där någon inte gillar varg...
 
Nu har jag inte siffror tillgängliga men jag läste någonstans att det är en stor andel av renarna som rivs av varg och att man nu varit tvungna att permittera folk i rennäringen då man pga den ökande vargpopulationen har brist på renar. Någon kanske har siffror på detta annars får jag söka igenom lite tidskrifter i jakt på denna artikel.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.