Varför behöver man ett kök?

OM jag tycker att turen är njutbar i sig, och inte behöver piffa till den med varm mat för att stå ut ;) behöver jag då ett kök?
Jag har inte sagt ett ord om att äta varm mat. Jag har sagt att kök krävs för att tillaga vissa typer av mat. Det går utmärkt att äta den maten kall:)

Ett problem är just att rekonstitution av torkade livsmedel fungerar bäst om vattnet är varmt. Pasta gjort enbart genom att ligga och dra i kallvatten är ingen höjdare... (jag har provat)
En aspekt till: Om jag lämnar kök och bränsle hemma, så får jag utrymme för att ta med litet godare, och tyngre, mat än den eländiga frystorkade. :)
Problemet är ju det att kök och bränsle inte väger så mycket.
 
Vi som gillar våra tält som skydd och skyl lagar inte mat i tältet om det kan undvikas.

Inte säker på att jag förstår logiken här. Själv lagar jag t ex alltid min frukost i absiden - det handlar då förstås bara om att koka upp vatten till kaffe. Det har jag gjort c:a 245 gånger i mitt nuvarande tält.

Middagen, efter avslutad etapp och tvagning, kan jag tänka mig att laga utanför tältet om det är varmt och inte blåser. Det vanligaste är nog att jag lagar middagen i absiden med öppen tältdörr och sitter utanför eller i tältet, om det blåser. Matlagning är väl ändå en av absidens huvuduppgifter?

Men det är mycket som nämns här som är mig främmande, t ex att göra upp eld, vilket för det mesta (där jag går) är förbjudet. Bryta kvistar, grenar, kråkris? Icke.

För att återgå till ämnet så vill jag ha varm mat minst en gång om dan. Det blir då t ex en Spaghetteria (Bolognesen är bäst, jag behöver ingen speciell omväxling), eller Blå Bands vegetariska färs med snabbkokta spaghetti. Det är på lägret. På dagen räcker det ofta med ett mellanmål bestående av någon nöt- och fruktblandning, aldrig lagad mat under etappen.
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Kokning/stekning mm. krävs för att öka matvarornas smältbarhet och näringsvärde. Det vi köper och packar ned i packningen är till största delen redan förlagat på något sätt - havregrynen/mûsli är ångpreparerade, riset parboiled, pastan har varit uppvärmd i tillverkningen och dessutom gjord av finmald spannmål, nuddlarna också baserat på finmalt och kokta i olja och brödet gräddat etc. etc. - det är väl ungefär nötter, russin, frukt etc. som inte är förbehandlat på något sätt utöver ev. torkning .

Kokningens uppgift för vegetabiler är att försvaga och spränga de ganska hårda cellväggarna i maten så att magsafterna kommer åt stärkelsen och proteinerna som finns inne i cellerna (rå potatis går nästan rakt igenom om dessa inte tuggas väldigt fint) och man kan nog säga att kokningen 'förtuggar och finmaler' maten åt oss.

Utan elden/uppvärmning av maten så skulle vi inte göra annat än att hela tiden tugga fint på all vegetarisk mat man lyckas samla in och det är ganska kört när tänderna till slut är nedslipade vid typ 40 år eller så...

De växtätande djuren har helt annan tuggapparat där maten tuggas om i flera omgångar (idisslade kossor) eller låter det gå igenom tarmen två gånger (som kaniner, som äter sin egna halvsmälta avföringen för en passage till) och magsystem med speciella bakterier för att kunna hämta tillräckligt näring från den väldigt svårsmälta gräset. Och vi människor kokar och steker samt maler maten - annars så är urvalet på föda mycket mindre och det mesta då från djurriket, då kött och fett, mjölk, ost, insekter etc. är något vi kan tillgodogöra bra utan tillagning.

Elden är viktigare uppfinning för mänsklighetens utveckling än vad dom flesta tänker på - för det gav oss mycket mer mat och bättre överlevnadsförmåga på en given tillgänglig markyta eftersom vi nu kunde skörda både från djurriket (djurhållning) och från växtriket (odling) och gav större överlevnadschans för avkomman.

---

Så länge man går på köpt - förpreparerad mat och kallrätter så kan man köra på kost som inte kräver kök och uppvärmning, men läget är helt annorlunda om man skall använda det som växer på åkrarna då mycket av det som växer där som de fyra sädesslagen, potatisen mm. är svårsmält om man inte kan upphetta maten eller mala det väldigt fint innan förtäring.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips