Var kan jag få tag på torrmjölk?

Jag har mjölkpulvret under vandringen i en plastburk med tätslutande skruvlock. Har inte upplevt någon försämring under turen, inte heller faktiskt mellan turerna (har dock bara förvarat burken relativt full under lite längre tid mellan turer, så begränsat med innesluten luft).
 
Anledningen till att jag ställde frågan: när jag bodde i Zambia brukade jag köpa Nido mjölkpulver 1.000 gramsförpackning och om jag minns rätt kunde det ta mer än en månad att förbruka en sådan burk. Burken förvarades inte i kylskåp och under den varma tiden på året kunde dagstemperaturen passer 35°C. Jag har aldrig ens funderat på att mjölpulver har begränsad hållbarhet.
Samma erfarenhet här. Förstår inte problemet. Som med allt fett - håll den mörkt och lufttätt så tar härskningsprocesserna betydligt längre tid (räknat i halvår-år, inte månader eller veckor...) än man behöver.

nicko_ har ju rätt i att frekvent öppning förkortar hållbarheten, men vi pratar fortfarande inte tidsspann för ens riktigt långa vandringsturer. Självklart gör man som HasseQ och fördelar förpackning så att den oanvända delen hålls lufttätt (nej, det blir ingen royalty på common sense ;) )
 
Senast ändrad:

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
För den som sällan använder mjölk är torrmjölk ett bra alternativ även hemma i vardagen.
Jag använder det i matlagningen. Vissa recept kräver mjölk. Men de lagas inte så ofta att öppnade mjölkförpackningar går åt innan de går ut.
/John
 
Då är det ju bra att man kan förvara riktig mjölk i frysen. I mindre förpackningar i ditt fall då. Det märks ingen skillnad alls när den tinat.
 
Sojabönor uppfyller de flesta kraven utom att vara animaliskt, fullvärdigt protein ör det däremot om man av någon anledning måste äta lite protein under vandringen.
 
Orientlivs brukar ha néstleprodukten nido som är helmjölk, dvs mkt mer fett än semper. Jag tycker det är en överlägsen produkt för utebruk om man jämför med semper. Sen tycker jag inte om nestle med tanke deras mjölkersättningsstrategi i tredje världen så det är inte helt lätt.
 
Då är det ju bra att man kan förvara riktig mjölk i frysen. I mindre förpackningar i ditt fall då. Det märks ingen skillnad alls när den tinat.
jo, det märks skillnad. Den blir ofta grynig och trist.

Men jag dricker sällan mjölk förutom i kaffet så inget problem för mig direkt. Föredrar fet havremjölk dessutom. Komjölk är för kalvar :-D
 
Nej, det gör den inte. Grädde blir det däremot. Jag har numera alltid mjölk i frysen, i reserv liksom. Enda möjligheten för mig att veta om en tetra i kylen kommer från frysen eller är mer nyköpt är att kolla datumstämpeln. Jag kör fullfet mjölk, men jag tror inte det ska bli sämre med lättvarianter.
 
  • Gilla
Reactions: DaK
Poängen med torrmjölk är proteinerna enligt mig. De är fullvärdiga (animaliska), lätta (nästan inget vatten) och billiga. Semper torrmjölk är betydligt proteinrikare än andra märken som diskuteras.

Vill man ha godare smak tillsätter man mer torrmjölkspulver än receptet. Så gör jag alltid. Kan ta pulver så att det börjar bli trögflytande. Då blir det någonting som smakar betydligt fylligare än mjölk. Testa om ni inte redan har gjort det. Man kan blanda i socker eller liknande om man känner för det. Torrmjölk tillsammans med granulerade frukostprodukter av olika slag blir en näringsrik måltid som fixas med kallvatten mycket snabbt.

(Vill någon ha mer fett i packningen för energitätheten finns andra lösningar, exempelvis matfett av olika slag som man spetsar tillagade måltider med.)
 
Poängen med torrmjölk är proteinerna enligt mig. De är fullvärdiga (animaliska), lätta (nästan inget vatten) och billiga. Semper torrmjölk är betydligt proteinrikare än andra märken som diskuteras.

Vill man ha godare smak tillsätter man mer torrmjölkspulver än receptet. Så gör jag alltid. Kan ta pulver så att det börjar bli trögflytande. Då blir det någonting som smakar betydligt fylligare än mjölk. Testa om ni inte redan har gjort det. Man kan blanda i socker eller liknande om man känner för det. Torrmjölk tillsammans med granulerade frukostprodukter av olika slag blir en näringsrik måltid som fixas med kallvatten mycket snabbt.

(Vill någon ha mer fett i packningen för energitätheten finns andra lösningar, exempelvis matfett av olika slag som man spetsar tillagade måltider med.)
Det är ca 36 g protein/100 g pulver i Sempermjölken, mot 25,7 g/100 g i Nido och Peak. Så visst är det en viss skillnad, men jag skulle ju inte kalla den "betydlig" såvida man inte huvudsakligen tänkt leva på mjölken :). Med de mängder jag förbrukar väger kalorivinsten och smaken över.

Jag har redan mer än tillräcklig proteinhalt (med god sammansättning) i mitt standardkit, så jag behöver inte fylla på genom just mjölkpulvret; särskilt som jag inte tål större mängder mjölksocker. Jag kör hellre med jameed (torkad färskosmassa), när jag får tag på den (jobbigt att fixa själv). Men måste jag använda mjölkpulver, så kör jag också ditt knep att "förtäta" blandningen, för smakens skull :)
 
Ett annat knep att öka smaken på torrmjölk är att låta blandningen stå kallt en tid innan användning. Efter en natt i kylen hemma eller i en kylig tältabsid smakar även Sempers torrmjölk riktigt ok.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips