Var kan jag få tag på torrmjölk?

Semper torrmjölk är gjord på skummjölk. I Nido finns det även emulgeringsmedel (sojalecitin).

Det är väl pengarna som styr, så jag har lite svårt att se vad som kan göras – så tillvida inte några på beslutsfattande post, inser att inhemsk matproduktion är ganska lämpligt.
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Varken sempers eller Nidos smakar gott i kaffe, så dricker alltid svart när jag är ute..
Nido är bra till frukosten. Brukar blanda direkt i påsar med musli, chia, bärpulver och socker. Sen bara på med jokkvattnet direkt och låta stå några minuter.
På tur har jag med engångmjölk i portionsförpackning - små grån tetror som klarar rumstemperatur. De som ofta finns på kontor, restaurang osv. Köper en hundralåda hos butiken som säljer kontorsutrustning (märkligt ställe) och ser till att få med långt datum. men de är drickbra även efter bäst-före. Blir lite mer sopor tyvärr men tålig mjölk som smakar ok i kaffet.

/Patrik
 
Fördelen med skummjölkspulver som Sempers är hållbarheten. Nackdelen är smaken.

Nido håller bra i oöppnad förpackning och bra även i öppnad om man har pulverburken i kylskåp.

Om det inte finns köpare till Sempers torrmjölkspulver så vet jag inte någon lösning på beredskapsproblemet.

Thure
Det har jag aldrig tänkt på. Hur länge håller Nidopulvret ( öppnad förpackning ) i rumstemperatur?
 
Den brukar räcka några veckor, så några veckor håller den.
Anledningen till att jag ställde frågan: när jag bodde i Zambia brukade jag köpa Nido mjölkpulver 1.000 gramsförpackning och om jag minns rätt kunde det ta mer än en månad att förbruka en sådan burk. Burken förvarades inte i kylskåp och under den varma tiden på året kunde dagstemperaturen passer 35°C. Jag har aldrig ens funderat på att mjölpulver har begränsad hållbarhet.
 
Anledningen till att jag ställde frågan: när jag bodde i Zambia brukade jag köpa Nido mjölkpulver 1.000 gramsförpackning och om jag minns rätt kunde det ta mer än en månad att förbruka en sådan burk. Burken förvarades inte i kylskåp och under den varma tiden på året kunde dagstemperaturen passer 35°C. Jag har aldrig ens funderat på att mjölpulver har begränsad hållbarhet.
Jag kollade på en burk och mjölkpulvret håller två år efter tillverkningen.
 
Senast ändrad:
Jag hade en öppnad burk Nido (med plastlocket som följer med noga påsatt) i köksskåpet dvs torrt, mörkt och i rumstemperatur. Den hade säkert stått sedan förra sommaren när jag öppnade den och när jag testade den inför årets tur fanns inga tecken på att innehållet var sämre utan pulvret såg ut och smakade precis som om burken varit nyöppnad.
 
Jag hade en öppnad burk Nido (med plastlocket som följer med noga påsatt) i köksskåpet dvs torrt, mörkt och i rumstemperatur. Den hade säkert stått sedan förra sommaren när jag öppnade den och när jag testade den inför årets tur fanns inga tecken på att innehållet var sämre utan pulvret såg ut och smakade precis som om burken varit nyöppnad.
Jag delar den erfarenheten. Brukar ha en (öppnad) burk Nido i skafferiet, dels till vandringsmaten och dels som backup vid plötsligt uppkommet pannkaksbehov och samtidigt färskmjölksbrist. Daterar inte burkarna när jag öppnar dem men ett år har absolut fungerat för mig.

Spännande också med ett alternativ till Nestlé, den ska jag titta efter!
 
Min anekdotiska känsla av Nido är att om man ofta öppnar burken (så att syre kommer till) så blir den dålig snabbare, än om man öppnar den mer sällan.

På fjällvandringar så tycker jag att påsarna med portionsförpackningar av mjölk till frukosten smakar hur bra som helst emedan påsen med mjölkpulver tänkt för te/kaffe som öppnas 3 gånger per dag börjar lukta dåligt mot sluten av vandringen.
 

HasseQ

Temp. avstängd
Tips: Man kan dela upp större förpackningar man köpt i ett antal mindre, som försluts var och en för sig. Använd plastpåsar tex. Sen öppnar man en i taget och använder, då håller resten mkt längre. Tar royalty på den. :)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips