Var finns havsöringen??

Hej!
Har inte fiskat på ett tag så tänkte höra mig för vad havsöringen håller till. Enligt rykten ska den vara riktigt svår flörtad i år fast bra stolek på dom som väl nappar.
vilka drag gäller nu för tiden?
Vore jätte tacksam för all info.
Hänger gärna med om någon ska ut!
känner mig som nybörjar på nytt.

//Jonas
 
Hej Jonas, jag fick titta på din profil för att ta reda på var du bor någostans. Jag antar därför att du också fiskar i närheten av ditt hem, dvs på västkusten.

Jag bor själv i Göteborg, tja nästan i alla fall, och det är inte lätt att hitta öringen just nu, dvs om man inte har båt. Den har begett sig längre ut efter det tillfälliga strandhugget under april månad.

Det finns dock tillfällen när den kommer närmare land igen. Bästa tiden är tidiga morgonar och kvällar fram till skymningen. Kör med mörka flugor eller bottenmete (!) med sill.

Några platser att fiska på: Området runt Vita Gaveln, Amundön, Vallda Sandö, Kippholmen och kanske också runt Lillebybadet, ända tills de första badj..a kommer. Björlanda kan i vissa fall också vara bra, men det är ibland för mycket båttrafik där.

~Paul~
 
dePaul; sa:
Det finns dock tillfällen när den kommer närmare land igen. Bästa tiden är tidiga morgonar och kvällar fram till skymningen. Kör med mörka flugor eller bottenmete (!) med sill.
~Paul~

Bottenmete med sill?
Låter intressant att fiska havsöring med bottenmete. Hur gör du då?

/g
 
Hej Göran!

Jo, jag kör med vanligt glidande tackel och en sillstrimla ca 1,5 cm x 6 cm lång. Helst den ljusa glittriga sidan på sillen.

Min utrustning består av ett 305 cm långt, ganska mjukt ABU Tournament Pro haspelspö, en Shimano Baitrunner haspelrulle laddad med 0,30 mm nylonlina och en karpkrok i storlek 4-6.

Tyngden på sänkena kan variera beroende på vind och strömmar, allt från 15-35 g. Tafsen skall vara lite längre än normalt, ca 70 cm. Ibland kör jag med linutlösare, när fisken är extra skygg.

Den här metoden är bra på mellandjupt (1,5 m) och djupt vatten, medan fluga är bättre i grunda vikar.

Observera att en hel del fiskare (framför allt våra invandrarvänner) kör med ett traditionellt Pater-Noster tackel. Det är dock enligt min erfarenhet inte lika effektivt. Så fort öringen känner det minsta lilla motstånd, så släpper den.

Vi har ibland stått några meter ifrån varandra och jag har kunnat ta flera öringar medans de inte haft ett enda hugg (som de känt i alla fall :))

~Paul~
 
Kompisen och jag var på Öckerö idag och fiskade från land. Det blev 2 små öringar och 1 näbbis. Tyvärr tappade både jag och min kamrat en del näbbisar och antagligen också öringar.

Vi fick packa ihop och åka hem i förtid eftersom det blåste upp och när dyningarna gick höga så blev klipporna såphala. Ingen idé att riskera livet. Men det nappade ganska skapligt.

~Paul~
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.