Vandring Chamonix-Zermatt, tips efterfrågas.

Jag funderar på "Walkers Haute Route" i sommar och bläddrar i Kev Reynolds guidebok men söker gärna tips och erfarenheter från dom som gjort vandringen. Det finns ju många alternativ på olika sträckningar liksom olika "short-cuts" dvs. möjligheter att göra turen på mindre än 14 dagar. Jag tänker inte släpa på rep , stegjärn och isyxa så det är den glaciärfria varianten jag är intresserad av möjligen med ett undantag nämligen sträckan Arolla-Rifugio Prarayer med kort passage över glaciär Otemma. Har någon gått där och är den möjlig utan glaciärutrustning?
Alla erfarenheter från turen mottages tacksamt, inklusive tips på boende m.m.
 
Chamonix - Zermatt

Vi gick gick större delen av denna led 1999. I samband med andra vandringar hade vi tidigare gått Chamonix - Champex därför började vi i Champex. Vi hade Kev Reynolds Chamonix - Zermatt The Walker`s Haute Route som guidebok och gick hans normalrutt. Etappen mellan Cabane du Mont Fort och Cabane de Prafleuri passerar man en mindre glaciär (10 min passage enl. Reynolds). Den innebar tröttande snöpulsande under ett par timmar beroende på att vi kom dit sent under dagen då skaren inte längre bar. Mycket snö fanns också kvar här när vi gick denna etapp (17 juli). Kolla av det dagsaktuella läget på Cabane de Mont Fort. I Arolla gick vi vidare mot La Sage - Zinal - Gruben - Meiden - St Niklaus - Zermatt. Denna "normalvariant" krävde ingen alpin utrustning som stegjärn och rep m m. Men eftersom det är flera höga pass som Col de Torrent, Meidpass och Augstbordpass gäller det att ha koll på de aktuella snö- väderleksförhållanden.

Från Arolla mot Prarayer via Haut Glacier de Arolla gick vi 2008 när vi gick Tour de Matterhorn. Vi frågade om råd i Arolla hos sportaffären och turistbyrån om hur det var att passera glaciären. Eftersom väderutsikterna var bra tyckte de det var ok att skaffa klätterrep och knyta in oss. På fötterna hade vi kraftiga isbroddar och i händerna hade vi trekkingstavar. Med den utrustningen i kombination med bra väder gick det problemfritt att gå över den glaciären.
Vandringen från Arolla till Cervinia var för oss en riktig höjdare med spektakulär utsikt över 4000 m bergen.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Tack för infon. Följdfråga: Köpte du rep i Arolla för glaciärpassagens skull som du sedan bar med dig för resten av vandringen?
Det är kring detta jag funderar. Säkringsutrustning för glaciärvandring väger ju en hel del så om det bara behövs för en kort passage under en i övrigt glaciärfri flerdagsvandring så känns det som ett onödigt besvär att släpa runt på rep, selar, broddar/stegjärn, isyxa etc. Tolkar jag dig rätt så lutar det nog för oss åt en helt glaciärfri version av vandringsleden, en och annan missad utsikt till trots.
 
Chamonix - Zermatt

Vi köpte rep i Arolla. Enkla men slitstarka broddar hade vi med oss hemifrån. Vi knöt in oss utan klättersele och hade inga isyxor utan gick med bra trekkinstavar.
 
Snöläget är i år betydligt sämre än förra året då jag den 19/6 gick över Augstbordpass, nära 2900 meter. Ända in i maj har det varit flera bakslag.
Jag gissar därför att en sen start kan vara motiverad, kolla med turistbyråerna eller stugorna.Kolla även snölägen i Wallis på Alpeninfo.

Jag har bara gått delar. 2010 gick jag Argentière-Arpette (nästan) på en enda dag, vilket verkligen var att ta i - två passövergångar på en dag!
Övergången mellan Trient och Arpette, över Fenêtre d´Arpette, är även den årstiden
(augusti) mycket krävande. Östsidan är brant med mycket löst grus.
Naturligt hade varit att gå Chamonix-Trient första dagen och Trient-Arpette den andra.

På min försommartur 2011 följde jag leden från Zinal till St Niklaus, med två rätt höga, men just då, relativt lätta pass, Meindpass och Augstbordpass. Det hänger helt på eventuell snö.
Det året kunde man tydligen inte gå från St Niklaus vidare till Zermatt, p g a skred.



Resten känner jag inte till, men Pas des Chèvres verkar avskräckande med sina stegar (vilka getter klarar dem?). Vad som inte alltid framgår i litteraturen är alternativet över Col de Riedmatten i närheten- värt att påpeka ty i berättelser på nätet har jag sett dessa pass förväxlade.

Båda turerna finns dokumenterade på http://www.huthyfs.com

Jag tältade lite före Arpette och låg i sovsal på hotell i Gruben, mycket trevligt ställe.
I Zinal låg jag också på sovsal. Där serverades frukost vid en orimligt sen tidpunt men de ordnade
en bricka med mat och kaffethermos.
Vid St Niklaus lämnade jag leden och campade i Niedergrächen.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips