Vandrare fast på Kebne

Och då keb har en toppstuga utmärkt på kartorna är det ju en fördel att kunna uppehålla sig i den (eller i värsta fall nödsäcken) utan att göra ett ångestfyllt samtal till myndigheterna för räddning.

Jag skulle vilja påstå att man efter 5 dygn, som det rör sig om i detta fall, kommer att betraktas som saknad. Då är det bättre att informera fjällräddningen om den rådande situationen så finns fakta att utgå ifrån, istället för att de ska inleda ett sökande utan information från de nödställda. Ett samtal behöver ju inte trigga hela räddningsapparaten utan endast vara för informationens skull. På så vis kan både liv och pengar sparas.

//Anders
 
Jag skulle vilja påstå att man efter 5 dygn, som det rör sig om i detta fall, kommer att betraktas som saknad. Då är det bättre att informera fjällräddningen om den rådande situationen så finns fakta att utgå ifrån, istället för att de ska inleda ett sökande utan information från de nödställda. Ett samtal behöver ju inte trigga hela räddningsapparaten utan endast vara för informationens skull. På så vis kan både liv och pengar sparas.

//Anders
Finns ju nån tråd om nödtelefoner och om hur man "får" ringa fjällräddning osv, men det här är väl ett utmärkt exempel på när man absolut bör meddela sina anhöriga - eller om täckningen bara tillåter nödsamtal larmcentralen - om sin belägenhet. Det faktum att man klarar sig bra, men blir kraftigt försenad betyder ju att fjällräddningen inte behöver bekymra sig på ett tag.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Jag förstår inte begreppet ansvar för stugorna längs lederna och toppstugan. STF och länsstyrelsen äger många vindskydd längs vårt ledsystem. Den livräddande åtgärden är att man kommer i skydd för vinden och nederbörden. Det ska vi vara tacksamma för!

Att vara klädd för det vädret som råder måste väll ändå ses som ett personligt ansvar och inte ett ansvar för dom som äger vindskydden. Om det finns nödutrustning och ved är ju bara en bonus.

Att kunna hantera och vara förberedd på dramatiska förändringar måste ju vara grundläggande för "fjäll kunskapen".
 
En liten fundering som jag själv har är vilken typ av väderinformation dom tagit del av innan dom gav sig upp mot toppen. Jag utgår i varje fall från att dom tagit någon form av väder innan avfärd, fast kanske det var redan innan dom gav sig in i fjällvärden.

Inte för att det hårde vädret som kom på söndagen var någon jätte överraskning för oss som jobbar med väder, men även om man följer konstens alla regler och kollar vädret på smhi.se yr.no osv under fredag em/lördag fm så så är det ju trots allt inte säkert att man kommer att förstå att väder och vind kan komma att göra en topptur svår (eller omöjlig) att genomföra. Detta för att (fjällväder)varningarna på smhi.se gäller för de kommande 24 timmarna vilket gör att man kan missa aktuella varningar om man inte har möjlighet att få väder innan man påbörjar färden upp.

Även yr.no kan (kommer) ge dålig information om den i det här fallet viktigaste parametern, nämligen vinden. Detta för att punktprognoserna dels bygger på gridpunktsinterpolation utan hänsyn tagen till punktens faktiska höjd eller omgivande terräng. Samt att man i HIRLAM (den prognosmodell som används operativt av SMHI och Met.no) reducerar vindenergin över fjällen genom att öka skrovligheten över fjällkedjan. Det ger bra resultat för energin i modellen däremot så kommer inte vinden på låg nivå över kalfjället att stämma. Sammantaget gör det att man för det mesta underskattar vinden i höjdterräng.

Så sammanfattningsvis så skulle jag nog rekommendera att man, som kan göra under de ordinarie öppettiderna på fjällstationen, ta en titt på prognosen innan man ger sig på en topptur. Och vill man njuta av en mer folktom fjällvärld en bra bit in på hösten så bör man planera för ett kraftig väderomslag på toppen eller vägen dit.

Om jag inte missminneer mig så var den en högtrycksrygg som gav lugnt (kanske rent av klart) väder under lördagen, och då är det väldigt lätt att ha det i minnet när man fattar sina beslut om man ska upp eller stanna kvar. Det vet jag av egen erfarenhet...

/Jesper
 
Noterar att det ingenstans står hur stor den var heller.

En Chokladkaka pa tva personer under en vecka. Var det Marabou eller Cloetta ?
Och hur ska man tolka det hela ?
Var den sa effektiv att den räckte en vecka eller smakade den sa illa att man behövde en vecka för att äta den?
 

Bilagor

  • choklad.jpg
    choklad.jpg
    49.4 KB · Visningar: 643
Planering

Tidsplaneringen verkar inte ha varit den bästa,

Man kan ju fråga sig om rutin-utrustning-planering var tillräcklig för denna utflykt, känns lite sådär när man läser artikeln.

skönt det gick bra till slut
jonas
 
Citat från GP

"När de tänker tillbaka på har de svårt att peka på några riktigt stora misstag som de begick. De hade kollat väderprognoser och förberett sig så noga de kunde på hemmaplan. Ingen av dem hade någon tidigare fjällvana men båda är rutinerade äventyrare."[/I]

Nedanstående inte skrivet som klander utan med en önskan att vi skall kunna lära oss av vad som inträffat.

Att börja fjällkariären med försök att bestiga Kebnekaise i november verkar aningslöst.

Kebnekaise skapar sitt eget väder det kan vara (och var) bra förhållanden nere i Nikkaluokta på söndagen samtidigt som det är närmare snöstorm kring toppstugan. En personlig väderprognos kunde kanske ha gjort dem mera medvetna om Kebnekaises väderförhållanden. Oklart om de tog del av t ex informationen på http://www.smhi.se/vadret/fjall/fjallprognos även om den är över ett stort område och troligen inte är relevant för höghöjdszonen.

Nästan alla såna här incidenter har en ganska lång orsakskedja.
Så här efteråt kunde de t ex ha genomfört toppförsöket t o r Kebnekaise fjällstation på en dag i stället (det var fullmåne).

Thure
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips