Vätska i stockholms skärgård ?

Får man tag i drickbart vatten i stockholms skärgård om man planerar paddel tur i närheten av Stavsnäs och en vecka ut bland skärgårdsöarna...

MVH Micke
 
Leta rätt på en sån där gratis turistbroschyr som visar restauranger och gästhamnar osv och fyll i ställena på kartan eller sjökortet.
Brukar alltid gå att fylla vatten vid affärer och hamnar tex.



JL
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Överallt

Sjömackar, gästhamnar, konferensanläggningar, vandrarhem, skärgårdssamhällen, friluftsområden (skärgårdsstiftelsen), kiosker/lanthandlar. Inget problem under sommarhalvåret väster om Möja. I ytterskärgårdarna är det förstås mer knapert...
 
I ytterskärgården är det ont om påfyllningsställen så det gäller att planera noga. Det är inte kul att behöva snåla med vattnet.. Risken är stor för uttorkning vid soligt och varmt väder. På Rödlöga finns det en pump ungefär vid butiken. I Stora Nassa finns (eller fanns åtminstone för ca 5 år sedan) en pump på ön Stora Bonden. Det ligger allra högst upp på ön så den är inte helt lätt att komma åt. Ett annat bra ställe att fylla på vattenförrådet är vid Skärgårdsstiftelsens raststuga vid Kulans udde strax öster om Möja.
 
Vatten från stan

Börja alltid med att fylla dunkarna med stadsvatten som är klorerat och därför håller sig fräscht längre. Sedan kan du komplettera och fylla upp dunkarna t ex vid någon bensinmack eller liknande. Guns livs på Nämndö, Bullerö Långviksskär Biskopsö vandrarhemmet på Fjärdlång är strategiska punkter med vatten söder om Sandhamn. Större hamnar på Utö och Ornö m fl har naturligtvis också vatten.

I norra skärgården finns det vatten långt ut på t ex Svenska Högarna, Norrpada och Fejan förutom de redan nämnda. Överlevnadsintresserade kan leta vatten på kobbar som heter Bäckskär. Namnet betyder att fiskare där samlade regnvatten i klippskrevor.

Sedan kan du alltid fråga hos skärgårdsbefolkningen men vissa sommarboende kan vara sura på kajakpaddlare speciellt om de råkar bo i stråken precis utanför fågelskyddsområden där det kommer många paddlare förbi.

Thure
 
Vatten kan bli vin.

Om man hyr kajak kan man be uthyraren att peka ut platser där det finns vatten. De kan ofta "sin" skärgård.

Normalt går det åt 3 l per person och dag. Själv kokar jag gröt, ris och pasta i sjövatten för att spara färskvatten.

En plats som jag verkligen vill avråda från att hämta vatten på är Korsö mellan Lådna och Norra Stavsudda i Sthlms skärgård. Vi fick köpa vatten i kiosken för 1 kr/l. De borde ha varnat för att vattnet var bräckt - men drickbart i nödfall. Men då lärde vi oss att man kan göra vin på vatten och att man ska smaka på vattnet. Så här kommer receptet på (dåligt) rödtjut:
Vatten från Korsö, eller färskvatten som saltas efter eget tycke och smak. Blandas med mycket blandsaft från BOB till rätt rödvinsfärg. Avnjuts helst i solnedgång med stark mat.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips