Värmeväxlare eller inte värmeväxlare, det är frågan.

Hej!

Jag har knappt någon erfarenhet av gaskök alls, men ska det till trots nu försöka hitta det bästa alternativet för mig. Det ska vara lätt och kommer nog inte användas till mycket mer avancerad matlagning än att koka upp vatten. Kastrullen bör väl rymma kring en liter.

I min värld känns det självklart att välja en kastrull med värmeväxlare. Det är möjligen en arbetsskada. Åsikterna verkar variera, så även siffrorna som ligger till grund för argumenten. Många skriver att det tar halva tiden att koka upp vatten med värmeväxlare jämfört med utan. Borde inte det innebära att även bränsleförbrukningen halveras?

Jag tycker att den här ser bra ut, men skulle uppskatta åsikter från folk som till skillnad från mig vet vad dom pratar om. :)
http://viewitem.eim.ebay.se/New-Fir...oor-Cookset-Cookware-Hiking/251282117766/item
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Gillar du engrytstuvningar som skall sjuda se då till att du kan skruva ner lågan annars får du ett grytrengöringsproblem med rutad fastbränning. Men för att koka vatten snabbt är de suveräna.

Vid packning se till att värmeväxlaren får på sitt skydd och att den inte skaver hål på annat i packningen.
Envar blir lycklig på sin fason.
go tur
 
Skall du koka vatten är grytor med värmeväxlare bra, skall du däremot laga mat är en gryta med slät botten (och en bredstrålande brännare) bättre för jämnare värme.
Själv använder jag ett Trangia 27 med gasbrännare när jag är ute 1 eller 2 personer och vill kunna laga mat. Skall jag ut ensam och mest tänker mig värma vatten använder jag en Optimus Terra Weekend HE kastrull kombinerat med ett MSR MicroRocket toppmonterat kök och ett Primus vindskydd.
 
Gillar du engrytstuvningar som skall sjuda se då till att du kan skruva ner lågan annars får du ett grytrengöringsproblem med rutad fastbränning. Men för att koka vatten snabbt är de suveräna.

Vid packning se till att värmeväxlaren får på sitt skydd och att den inte skaver hål på annat i packningen.
Envar blir lycklig på sin fason.
go tur

Teflonkärl t.ex gamla Eta express fastnar ju inget i så med rätt kärl så är det hur bra som helst.
Har ett Terra Weekend kärl också men där får man sjuda långsamt för och slippa episka fastbräningar.
 
Teflonkärl t.ex gamla Eta express fastnar ju inget i så med rätt kärl så är det hur bra som helst.
Har ett Terra Weekend kärl också men där får man sjuda långsamt för och slippa episka fastbräningar.

Det är riktigt, men personligen föredrar jag icke teflon belagda kokkärl då de tål bättre att man rör och diskar lite tuffare;) Teflonbeläggning på stekpannan är däremot att föredra. Av dessa anledningar väljer jag ex Trangia T27-3 (med gasbrännare) som min kombination.

Jag brukar diska med en halv Scotch brite swamp och en droppe Yes på svampen (som fungerar bra i kallt vatten). Sitter matresterna fast i kastrullen, använder jag grova sidan på svampen för att få ren kastrullen. Detta hade inte fungerat lika bra med teflon belagda kastruller.
 
Att förvara brännare och gaskanister i teflonbelagda kärl kräver inpackning, annars går det snabbt med teflonet som i stekpannan hemma.
go tur
 
Teflonkärl t.ex gamla Eta express fastnar ju inget i så med rätt kärl så är det hur bra som helst.
Har ett Terra Weekend kärl också men där får man sjuda långsamt för och slippa episka fastbräningar.

Även om det inte fastnar så blir det bränt om värmen är för ojämn. Och jag föredrar nog att det brända sitter fast i botten istället för kommer med i maten:)


Det är alltså det som är problemet med kärl med värmeväxlare: Det blir ojämn värme i botten.
 
Jag upplever ju inga problem men ojämn värme och inbränning med teflonkärlet.

Ytter packnätet för Etaexpressens och Te Weekend fungerar fint att ha runt gastuben
som teflon skydd - jag har dock kört utan och så känsligt är det inte.
 
Enligt mina gamla beräkningar så måste jag vara ute drygt 2 veckor för att få nån viktbesparing m värmeväxlare för mitt bensinkök. Beräknat på ca 700 ml bensinåtgång i vanliga kastrull o en siffra (som jag glömt!) om bränslabesparing.

Tidsmässigt är det nog smart, men inte viktmässigt för många alltså.
 
Halaj!

Såhär säger Primus på sin hemsida:
”Aluminiumkärl med värmeväxlare är bäst. Tillsammans förkortar de koktiden och bränsleförbrukningen med cirka 1/3.”

Man får väl anta att de jämför med rostfri kastrull utan värmeväxlare. Vad gör materialet respektive värmeväxlaren? 50-50 % Kanske? Värmeväxlaren förbättrar alltså värmeutbytet med 1/6 ca 17 % alltså. Klart värt det, tycker jag.

//T
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips