Värmefördelande platta till brännare ??

Är en total amatör när det gäller brännare och skulle behöva lite råd av er brännarrävar på forumet.

Funderar eventuellt att skaffa en rund 2 mm tjock aluminiumplatta till brännaren till min ostfonduegryta därhemma som ska bidra till att sprida värmen jämnare:
http://i89.photobucket.com/albums/k214/mr_bigfish/HeatPlate.jpg

Aluminiumplattan ska placeras ovanpå brännarstativet:
http://i89.photobucket.com/albums/k214/mr_bigfish/RechaudRVS.jpg

Syftet är att få en jämnare spridning av värmen från brännaren så att man undviker att det bränner fast lokalt i ostfonduegrytan.
""By placing this support plate between your fondue pan and the burner the heat of the burner will be uniformly distributed under your ceramic fondue pan."

Kommer konceptet med den runda aluminiumplattan att fungera som avsett?
 
Aluminium är ju bra för att det är lätt och så.
Jag antar nu att du kör fondue hemma, och att några grams skillnad i bränsleåtgång, eller vikt på plattan spelar roll.
Om du redan har plåten, kör på den, men du skulle lika väl kunna använda någon annan metall som leder värme hyfsat. T.ex. stål eller mässing. Nackdelen aluminium har är att den kan bli mjuk och tråkig om du råkar hetta upp den för mycket, t.ex. genom att ha plattan på när brännaren är igång, men inte grytan. Det är tjockleken som bidrar till jämn värme. Använd inte rostfritt, dock.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Tänker du använda ett multifuel- eller gaskök med hög effekt så misstänker jag att aluminium kan smälta. Fonduegrytor brukar man väl ha värmeljus under..;)

Tror du ska inrikta dig på stål eller plåt. MSR brukade t ex leverera ett konservburkslock till äldre modeller av XGK-köket avsedda att dämpa och sprida värmen från köket...

//J
 
Värmespridare till köksgasspisar är i järnplåt, dubbla med luft imellan eller stålnät med en asbestskiva emellan. Den senare formen brukas ju flitigt även i laboratorier, fungerar utmärkt med friluftskök. Har över 50 års lyckade erfarenheter men den.
Alluminium smälter alltför tidigt. Gas och multikök blir rejält varma. Ett 15 cm konservburkslock i järnplåt fungerar också väl.
Fonduegrytan kan lätt värmas vid sidan om en liten eld. Eller med sin brännare eller värmeljus.
 
Om din fonduegryta är i keramik, och står i/på ett ställ över en spritbrännare (det gör min) så skulle jag lägga en platta i ~2,5mm koppar under keramikgrytan - det blir både snyggt och värmespridande. Koppar leder ju värme bättre än de flesta andra (vettiga) alternativ. Se bara till att kopparplattan aldrig kommer i kontakt med själva maten...
 
Är lågans spets varmare än materialets smältpunkt bör man nog tänka om. Smält alluminum är inte roligt.
Karlebo HB brukar kunna ge klara svar. Ren Al smälter vid 658°. Sannorlikt har du någon legering.
En alkohollåga är 1700°.
Så ett gott råd blir låt bli.
 
Fundera lite på varför rostfria grytor avsedd för standard elspisar har ca 3 mm aluminiumplatta (dom dyrare i koppar) mellanrumsfritt och gastätt påvalsad på undersidan av grytan/stekpannan.

Du kommer få ca 2-3 vidbränningsvärmepunkter istället för 1 lite större sådan om du provar med en tjockare kopparplatta eller aluminiumplatta som 'värmespridare' som du sedan ställer en tunnbottnad grytan på, samt kommer att få elda på betydligt mer under om det skall bli någon fart på grejorna.

Det som överför värmen på en gasbrännare är själva heta gasen - med en lagom ganska liten bricka mellan så sprider man ut heta lågan/avgasplymen till lite mer ringform innan den berör grytan om man har problem med en väldigt koncentrerad låga, men samtidigt får man mer värmeförluster då gasen har mindre tid under grytan när den väl kommer åt grytan samt hunnit spädas ut med kalluft en del vid utspridningen.

Med simmer-bricka (eller konservburkslock) som man har till MF och gasbrännare som inte kan ställas ned till väldig låg fart innebär att med brickan så leder man bort en massa värme och het gas så att den missar grytan helt - kort sagt man eldar för kråkorna då man låter bara en liten del av bränngaserna gå till det som skall långkokas och resten hamnar utanför - jagar man gram så är det inte speciellt vikt eller bränsleekonomiskt...


Om man vill ha jämn värme över stor yta så skall man helst ha en vid brännare eller en ringbrännare där manteln på lågan aldrig har en chans att samla sig till en topp innan den går mot grytbotten utan flyter ut under grytan och ändå ha en viss avstånd från kärnlågorna i brännaren - det är bara att titta på wok-brännare där som har ett flertal ringar som kan tändas och släckas efter behov samt låter den mjuka mantellågan svepa efter wok-grytans undersida vilket gör att värmen är tämligen jämn trots att grytan relativ sett är ganska tunn och inte så värmeledande plåt (i jämförelse med aluminium och koppar)

i camping-sammanhang så är en ganska vid hattbrännare att föredra då med gas kan dras på från väldigt hög kapacitet till mycket liten kapacitet , kärnlågorna är många och små vilket innebär bra distans innan de berör grytbotten (det är hetast temperaturmässigt strax ovanför toppen av kärnlågan).

Med en koppbrännare så är det tre eller fyra utblås snett utåt gryperferin (utan armarna till brännplåten som skuggar så skulle det vara en ring av kärnlåga) - dessvärre är kärnlågan stor och berör grytbotten på svetsliknande sätt vid hård pådrag vilket gör att man har 3 ganska stora områden som det värmer på mycket i jämförelse av det som värms av mantellågan och följdaktligen riskerar att bli vidbränningsområden.

Med andra ord en rejäl i diametern hattbrännare och god reglerbarhet minskar risken för vidbränning även på tunnbottnade grytor.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips