Värme i tält?

Rätt kläder och rätt sovattiraljer.

Sedan finns det sådana där handvärmarpåsar, som innehåller järnfilspån och lite annat. Alstrar värme i 10 timmar sägs det. Fast om det är en bra grej att ha i sovsäcken ska jag låta vara osagt.
 
Jag har kört en katalytisk bensinvärmare typ peacock, och den större gamla reglerbara från Optimus i sovsäcken när det är lite kallare än beräknat.
Generar rimligtvis inte några mängder vätska i sovsäcken jämfört med min egen kropp, men en hel del extra värme.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Har skaffat en UCO-lykta nyligen, med andra ord ej testad under vinterförhålllanden ännu (Bor i Västsverige). Har hört att de kan värma lite grann.
 
Tält med kamin kan bli riktigt komfortabla, men visst väger de mer duk, kamin och skorsten. Torkställning är suveränt.
Det finns även små lätta tält med kamin, leta på Nya Zeländska sidor.
Mitt Patrulltält 8 är bra basläger om än tungt.

go tur
 
Som redan nämnt så är bränsledrivna värmare stora syreförbrukare och det finns en risk för kolmonoxidförgiftning och man måste verklige se till att ventilationen fungerar - både inlopp och utsläpp om man eldar inne i tält även om det kanske känns retsamt att det pyser ut varmluft och det är oönskad kalldrag in i tältet.

Öppen blå gasollåga och även bensin och fotogendito (dock ju tyngre bränsle, ju större risk för mer kolmonoxid) klarar sig ofta ganska bra att värma utan allt för mycket bildad kolmonoxid.

När grytan kommer på köket och ovanpå lågan så blir det något helt annat och då skall man verkligen se till att ventilationen är bra med typ helt öppen tältsida/dörr mot det fria och avgaserna/matoset inte fångas som en säck inne i tältet.

Har man grytor med kylflänsar på köket så skall man inte ha köket igång ens inne i tältet utan matlagningen görs utanför och att matoset inte blåser in i tältet, speciellt om någon är där och kanske vilar/sover.

Det finns olyckor med tråkiga konsekvenser just av att man eldat utanför men avgaserna från köket fångats in inne i tält som en tät säck med personer vilande/sovande där.

Idag finns det batteridrivna kolmonoxid-larm att köpa och det kan vara bra att ha en sådan aktiverad om man (tvingas) elda inne i tält - det är en bra livförsäkring om inte annat - se till att den jobbar inom angivna temperaturintervall - kanske upphängd runt om halsen

Syre tål vi att den gå ned ganska ordentligt i halt innan det är farligt (om vi bortser från riktigt höga höjder och där mindre marginal eftersom massahalten per volym redan är låg), om koldixidhalten är uppemot 5% så får vi kraftigt obehag, kallsvettas etc. och sanningen är att det är detta som gör att vi klarar att ligga ihopsnörda i sovsäck utan att dö i sömnen eftersom hög koldioxidhalt gör att vi börja röra oss i sömnen i halvt obehag och kanske halvt vakna och den vägen viftar och ha sig för att göra öppningar större och får in mer och bättre luft


Slutligen, elda aldrig någonsin något när du sover - man har ingen koll om man slår ikull något, att det är tillräckligt luftväxling (om det är större värmekälla) - ett värmeljus motsvarar ungefär en person sovande i luftförbrukning och 2-3 värmeljus igång i ett enmanstält är som att ha hela familjen inpackad i tältet men ventilation bara för en person...

Det finns en anledning varför det finns en eldvakt så fort kamin är igång i tex. ett militärtält med närmast exekution som straff om man somnar på sin post som eldvakt (i krigstider...)

Fryser man när man sover så får man bättra på klädsel, bättre sovsäck (dvs. planering med varmare säck och liggunderlag om man vet med sig att man är frusen) och förbättra liggunderlag med dom resurser man har just då. ev. använda varmvattenflaska och annan eldnings och rökfri värme som förstärkning ytterligare.

Att använda vintersäck och tjockare liggunderlag och det väger mer än kollegornas utrustning även vid vår/höst och tom. sommar-användning är en kostnad man får ta, om man är frusen av sig, för att få vilande sömn - för man vilar inte alls om man fryser natten igenom...
 
Har du tips på nån bra batteridriven Kolmonoxidvarnare? Läste på om tipin innan jag köpte den och det ska vara olika designdetaljer som ska göra det riskfritt. Funderar ändå på att ha med en varnare just in case.
 
Dom finns ju lite överallt om du goggar omkring.
Populära i båtar,husbilar och lastbilar mestadels

Som sades , konsumentklassad elektronik kan fungera dåligt i kyla.
Elektroniken fungerar inte alls eller dåligt , så ha den så den inte blir snorkall om det är iaf kallare än -10.
Fickradios och allt möjligt brukar få problem och detta är inte batterirelaterat utan att komponenternas värden driver med temperaturen och vid extremare kyla så stämmer inget i dom
 
CO2 döden är inget skämt den händer bara en gång med envar som eldar i tältet och sover eller har oturen att få isbeläggning på tältet så att det blir lufttätt.

Se till att komma hem och go tur
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips