Vad steker ni i?

Myten att smör skulle bli dåligt på några dar sommartid är utbredd, mitt smör hemma står i köksskåpet i rumstemperatur och blir iallafall inte dåligt innan det är slut i byttan efter nån månad eller så.
 
Cocosfett i papperskakformar på vintern och rapsolja på sommaren. Om jag nånsin steker men ett par deciliter fett i maten per dygn och en halv dl på gröten ger lite extra kalorier. Man måste dock dricka mycket för att få i sig fett. Glöm inte det. Överblivet fett brukar jag hälla i pulvermoset.
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.
Steker gör jag inte heller, men gärna rejält med olivolja och skirat smör i maten. Den förra i en liten plastflaska, det senare i en tät ask med snäppspännen. Prövat med påfyllningsbara tuber, men smöret var för hårt att få ut, åtminstone i högre berg och i fjällen på sommaren. Skirat smör håller sig bättre (och hårdare) än vanligt, plus att man slipper bära på de 20% vatten.
 
Smör funkar fint om det inte är extremt varmt. Håller sig mer än en vecka även i södra Sverige. Gott till det mesta. Förvaras bäst i tät burk.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips