Vad skapar ett vandringscentrum?

Erbjud något helt unikt. Bra service och bastu räcker inte långt. Varför skall tyskarna åka till Kvikkjokk istället för t.e.x. Abisko eller Saltoluokta? Fundera vad som är speciellt med Kvikkjokk eller skapa något nytt, och jobba sedan hårt i 10 år med att marknadsföra det.

Vad är riktigt unikt med Kvikkjokk? Linné kanske?
 
Erbjud något helt unikt. Bra service och bastu räcker inte långt. Varför skall tyskarna åka till Kvikkjokk istället för t.e.x. Abisko eller Saltoluokta? Fundera vad som är speciellt med Kvikkjokk eller skapa något nytt, och jobba sedan hårt i 10 år med att marknadsföra det.

Vad är riktigt unikt med Kvikkjokk? Linné kanske?

Kvikkjokk har redan något unikt. Kvikkjokk ligger vid foten av världsarvet Laponia och binder samman både Sarek och Padjelanta. Kvikkjokk är därmed den naturliga start/slutpunkten för färder i dessa nationalparker. Samtidigt är det en levande kulturbygd och ligger fint inbäddad i den fjällnära grönskan. Bra kommunikationer, fina anläggningar och fungerande bastu räcker långt med sådana förutsättningar.

Tyvärr saknas allt detta för tillfället.
 
Läget kan ju vara ett argument förstås, men det blir ändå bara ett liknande alternativ bland alla andra. Vad jag var ute efter var något som verkligen skiljer Kvikkjokk från resten av destinationerna. Skall man titta på norrsken, då åker man till Abisko, vill man se ishotellet så åker man till Kiruna.

Varför skall man åka till Kvikkjokk? Med så få ord som möjiigt, helst bara ett.
 
Säkerhet vid parkering och förvaring:har aldrig ens hört att något skulle skett med bilar eller förvarade saker här.
Om jag ska räkna upp negativa saker på ställen som redan fungerar som vandringscentrum så tycker jag att Nkkaluokta-Keb har en del jag inte skulle vilja att Kvikkjokk belastades med.
Parkeringsavgifter.
En led tilll det attraktiva området (Keb) som är en sliten vandringsväg full med folk som man inte hälsar på,än mindre byter några ord med,en del fordon(minns jag fel?),helikoptertransport rakt ovanför alla möjliga tider på dygnet.
Tälta påtvingat nära andra trots att vi säkerligen var en bra bit från stationens område.
Ang bro över Kamajokken;hur hög/lång skulle den måsta bli för att ej dras med vid återkommande högvatten?
Dagsutflykter etc,finns många fina turer,inte minst över Snjerak och Prinskullen,där blir det fjällvandring light omgående,Kaskaivo-leden skulle behöva röjas från all nedfallna träd,sen är det en något Skierfe-påminnande utsikt från dess kant.
Vallebäckens canyon,canyon vid innan Bäckenhemmanet etc.Den höga prunkande växtligheten kring Njunjes.
Bara paddla runt i deltats kanaler;ytterst sällan man träffar en turist paddlande i dessa,de hittar in i Märtik och håller sej i Tarraälven,men det finns många fler pärlor.
STF:stationen;ingen som kan ge ett omdöme från i år,då det är ny ägare som driver det?
Bristen på städning och renlighet från föregående år har man ju hört från flera håll.
 
Brigas, nej för nu är det en begränsad mängd besökare. Men om det skall utvecklas till ett vandringscentrum så kommer det att krävas parkeringar för de som väljer att ta bilen dit.
Och anläggs det parkering blir det avgifter och blir det avgifter krävs något i retur.

Och förvaring av utrustning kommer att efterfrågas av de som tar sig dit med allmänna medel och inte kan låsa in finskorna i bilen under vandringen.
 
Unikt eller lockande

Jag skulle nog vilja påstå att Kvikkjokks natur slår de flesta andra kända vandringscentra. Men var och en blir ju salig på sin tro som det heter.
Kvikkjokk har ju närheten till ett storslaget fjällomårde med nationalparkerna runt hörnet, skoterförbudsområden......

Det riktigt fina var ju faktiskt fjällstationen en gång i tiden men den lät ju STF förfalla. Blir spännande se vad de nya ägarna kan åstadkomma. Det är ju inte helt lätt komma till Kvikkjokk och tro man kan förändra allt för mycket.

Sen beror ju mycket påvilken kundkrets man väder sig till, vandrare vad är det för någonting ?
Den traditionella, t ex Sarekvandraren är ju inte någon som direkt slösar pengar på platsen. De har allt med sig och vill ut på fjället så fort som möjligt. Men man vill trots allt ha en bra service när man av någon anledning stannar till, tex efter en vecka på fjället.

En av de finaste anläggningarna här uppe är ju Årrenjarka dryga milen innan Kvikkjokk. De har MYCKET fint boende och toppen mat men vänder sig inte till den vanliga fjällvandraren direkt. Dessutom ligger ju anläggningen på fel plats... Deras nisch är kanske företag, skoterfolk osv...

Och vad skall en aläggning hitta på för att ha en kundkrets året om. Här uppeär det ju inte precis turistvänligt från nov - mars.... Bygga en skidanläggning ??
 
Vad menar du? flygplats i Kvikkjokk? nej tack helst inte. Tror inte heller att ens ett vandringscentrum kan skapa ett sånt kundunderlag.

Det faktum att det ligger i norra norrlands inland tror jag inte vi kan ändra på;)

Men om man tex såg till att busskommunikationen var bra vore det ju ett steg framåt. UTan att behöva stå en timme och vänta i jokkmokk varje gång.
Nej, flygplats lär det ju inte bli och det kanske är lika bra det...

Om man får drömma lite så kommer jag ihåg när det gick tåg till Jokkmokk och det hade gjort stor skillnad...men det är väl också lite för optimistiskt...

Så bättre bussförbindelser kanske är en rimlig ambitionsnivå...ett framtida vandringscenter kanske skulle kunna stå för transporterna självt (mot en avgift)...det är ju ganska vanligt utomlands...en liten minibuss och/eller bra avtal med taxi kanske?
 
Nu har jag varken varit i Kvikkjokk eller någon annan stans norr om Härnösand (vilket ska ändras om bara några veckor!!!). Men när jag tänker på ett vandringscentrum så går tankarna tillbaka till min resa till Rocky Mountains och utflykterna i Jasper/Banff området.

Som det skrevs tidigare så vill man att det skapas arbetsplatser och att turistvärdet för regionen stiger. Detta medför (tyvärr?) en hel del komersiell verksamhet. Som man kan läsa på olika trådar så är de flesta av vandrarna prylintresserade. Finns det överhuvudtaget ett bra "centrum" med riktig bra butiker för vandringsutrustning, fiske, skidåkning, etc? Allt på en och samma plats med i stort sett alla större märken?

Förutom bra vandringsleder för dagsutflykter ska "centrumet" ger en mysig känsla där man kan få lite vardagslyx efter tuffare turer tillsammans med en friluftskänsla som passar såväl nybörjare/prova-på-friluftare samt proffs. Man ska kunna säga "vi gör en omväg över Kvikkjokk för där finns det bästa .... och dom bästa ...." Självfallet behövs det bra kommunikationer dit. Ett mysigt tåg vore ju helt fantastiskt (som denna jag åkte med till Jasper från Vancouver för många år sedan...).

Ja, man kan bara drömma....
 
Utrustnigsbutiker typ Naturkompaniet och liknande tror ja inte pâ. När man väl är pâ plats sâ har man köpt vad man behöver. Butiker som kan erbjuda det där lilla extra eller det glömda behövs.
Det rökta renhjärtat att ta med osv osv.
Och uthyrning av utrustning sâklart, för att locka företagsevenemang och kurser.

Tyvärr är det ju sâ att för att dra in pengar fâr man sälja sin själ, i detta fallet till "events" och annat trams.
 
Man tjänar inga pengar på traditionella vandringsturister utan det som genererar inkomster är logi, mat, guider, och lyx. Tittar man på Kebnekaise så gör de reklam för konferenspaket "3 timmar från Stockholm".

Häromåret var vi till Blåhammaren. Förutom att vi bodde där så åt vi middag, den kostar 340kr (dagens pris) plus dryckespaketet för 190 kr (2 år gammalt pris). Matsalen var precis fullsatt av personer som åt och drack för 550 kr per person.

Det är lyx som man tjänar pengar på och inte de som snabbt springer ut på fjället för att tälta.
Bra boende där man kan göra dagsetapper är det som gäller, helpension med lunchpaket...
Senast igår pratade en jobbarkompiss om vad skönt det är att tälta intill fjällstationerna. Då slipper man stormkök och släpa med mat.

Å andra sidan är det trist om det blir som keb att man inte kan vara klädd hur som helst när man är på stationen. Det är ju inte så bra om man skrämmer bort vandrarna genom att bara inriktar sig på lyxlirarna som har skjorta och slips till middagen.
 
Å andra sidan är det trist om det blir som keb att man inte kan vara klädd hur som helst när man är på stationen. Det är ju inte så bra om man skrämmer bort vandrarna genom att bara inriktar sig på lyxlirarna som har skjorta och slips till middagen.

Skulle Keb-stationen ha infört nån sorts "dress code"? låter otroligt! Utveckla gärna, med källor tack!
 
En bro över Kamajokk vid fjällstationen som förbinder Padjelantaleden med Kungsleden!

Det är smått barockt att behöva förlita sig på båttransport för att ta sig till Padjelantaleden från Kvikkjokk. Överhuvudtaget tror jag, i likhet med föregående inlägg, på att satsa på kommunikationerna. För att dra till sig de nybakade vandrarna får det inte föreligga hinder som är svåra att utreda och som till exempel föranleder frågor på Utsidan; "hur ta sig till Padjelantaleden från Kvikkjokk". Måste en sådan fråga ställas har redan tio presumtiva vandrare redan valt ett annat område.
Instämmer till 100% med vad du skriver Thomas!
"En bro över Kamajokk vid fjällstationen som förbinder Padjelantaleden med Kungsleden!"
/Lars Östlin
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
kjpil Ett par av årets sarekvandringar Fjällvandring 10
mkruse Någon som har ett bättre förslag än Rogen? Fjällvandring 1
Bandersson Finns det ett problem med ”Gissa position”? Fjällvandring 15
MalinSa Vandra Marsfjällen från Kittelfjäll, fråga om ett vad Fjällvandring 0
mariaa Ett eller två objektiv - vilket ska man välja? Fjällvandring 28
Jens_Lifeliver Smidigt och mångsidigt tält för ett par Fjällvandring 3
Svante S Hela Kungsleden 44 mil i ett svep - med pemmikan som mat Fjällvandring 33
pirx Ett eller två kök Fjällvandring 23
Sigi Finns det ett alternativ till Lundhags mooseboots? Fjällvandring 40
Rivieralöparen Är Aktse värt ett besök? Fjällvandring 6
vandringsfia Gummistövlar? Är det verkligen ett "tungt" måste?? Fjällvandring 6
Puttri Tips på ett effektivt skavsårskydd Fjällvandring 7
hannulan Vad är ett fjäll? Fjällvandring 25
tassemark Vill du ha ett tips var du skall vandra i sommar? Fjällvandring 14
Ljung_dalen Det här med Kungsleden...Ett projekt kanske? Fjällvandring 10
lleberg Ett par dagars cykeltur längst led, men var? :) Fjällvandring 0
magkar80 Bunnerfjällen=ett Sarek i miniatyr?? Fjällvandring 3
1981 Behöver ett tips Fjällvandring 3
mmattias ett problem jag har med känger Fjällvandring 3
stens kulle "Behöver ett tips" Fjällvandring 1
Ett bra kök? Fjällvandring 12
nils73 Ett bra alternativ till farliga vad? Fjällvandring 2
dangermouse Laga ett thermarest Fjällvandring 5
m8rten ett drama i sarek... Fjällvandring 16
FjällSmultron Ett par tips Fjällvandring 0
Olaa Ett rengöringsmedel som passar för hår, kroppen, disk Fjällvandring 4
pegu Är det någon som har ett bra förslag. Fjällvandring 3
il C Ett mysterium Fjällvandring 1
Myrvarv Ett nytt försök! Fjällvandring 0
johan.alexandersson Var köper man ett sovsäcksöverdarg??? Fjällvandring 6
kungsleden Kungsleden i ett svep Fjällvandring 1
svartöra Rolig plats för ett basläger Fjällvandring 3
kungsleden i ett svep Fjällvandring 16
1070 km för ett jobb - LOGGBOK och INFO Fjällvandring 51

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.